Isteria baloanelor și cum se bagă România în seamă ca musca-n lapte
La 4 februarie, deja în SUA se crease o isterie cu balonul chinezesc, care de fapt nu era meteorologic, ci de spionaj, iar într-un final a sfârșit ca „obiect zburător neidentificat”. Dar chiar și OZN-urile pot fi doborâte, a vrut să arate narațiunea Casei Albe, așa că un avion de luptă a torpilat balonul deasupra Oceanului Atlantic, în largul coastelor Carolinei de Sud. În scurt timp, nebunia avea să cuprindă mai multe țări (prima, evident, Canada vecină), iar România nu putea lipsi de la acest bal, așa că s-a și ea ca musca-n lapte în toată povestea asta.
Destul de ciudat, asta după cum au remarcat chiar ziarele din State, oficialii americani au refuzat să accepte explicația Chinei, cum că balonul în cauză era unul meteorologic scăpat de sub control și care plutea liber.
Atunci, cărui scop a folosit doborârea acelui balon? E clar că lovitura a fost o batjocură politică încasată de Partidul Comunist Chinez, dar în același timp și o provocare de care Washingtonul se va putea folosi pentru a crea un scenariu plin de tensiuni. De fapt, aceasta pare explicația cea mai plauzibilă a modului în care SUA au reacționat.
Cine are dreptul să doboare
Beijingul nu avea nevoie să spioneze America folosind un banal balon meteorologic atâta timp cât o comunitate numeroasă acolo, de ordinul milioanelor, asta-i clar!
Dar pentru Casa Albă lucrurile sunt clare: Anthony Blinken, secretarul de stat, care urma să viziteze China, a ales să se folosească de acest incident pentru a-și anula o vizită oficialăla Beijing, având în vedere ceea ce el a numit „un act iresponsabil și o încălcare clară a suveranității SUA și a dreptului internațional”. Americanii au ales să răspundă agresiv conștienți că decizia lor va adăuga acum și o dimensiune militară directă legăturilor bilaterale cu China. Întrebarea care și-o pun toți este dacă ar putea chinezii să extindă același tratament la eforturile de spionaj ale SUA.
Dar mai este un aspect care trebuie remarcat. „Atacul balonului”, cum îl denumesc americanii, alimentează puternic narațiunea deja existentă a unui viitor război cu China. De la Washington deja s-a trimis în toată lumea mesajul că acest balon chinezesc este o încercare a Beijingului de a testa apele, un pas pe care RPC a decis să-l facă pentru a vedea cum va reacționa Casa Albă, încălzirea pentru marea bătălie ce va urma. Dar de ce China ar alimenta narațiunea războiului, rămâne de explicat și nimeni nu vrea să vorbească despre asta. De ce ar trebui China să înceapă un război pentru a depăși SUA când este deja pe cale să o domine economic și financiar, iar sistemul global se apropie de ora schimbării? Agresiunea chineză împotriva SUA nu are niciun sens. Poate doar pentru America, o țară obsedată de perspectiva de a-și pierde hegemonia.
Destul de interesant: un general american cu patru stele a dezvăluit recent că are este aproape sigur de izbucnirea unui conflict militar SUA – China în 2025. Când au apărut dezvăluirile sale? Cu doar câteva zile înainte de apariția isteriei balonului meteorologic chinezesc.
Spuneam că România s-a băgat și ea ca musca-n lapte în toată povestea asta și așa stau lucrurile. Nici bine nu s-au liniștit puțin apele peste Ocean, că la București s-a dat alarma: un balon străin (cel mai probabil, rusesc) ne spionează țara! Surse din MApN spun, însă, că, de fapt, ar fi fost vorba despre o sondă meteo ridicată în aer de niscaiva „rachetiști” de la o UM importantă, balon care a avut parametrii atmosferici stabiliți până la înălțimea de 11.000 metri. Cum băieții ăștia nu vorbesc cu nimeni despre ce fac, tot exercițiul lor s-a făcut în mare secret. Dar „OZN-ul” a apărut pe radare și, fiindcă nimeni nu știa ce-i cu el și despre ce este vorba, imediat s-a luat decizia să se ridice două avioane MiG-21 spre a intercepta și „cerceta” obiectul. Ce să vadă, însă, piloții, că balonul s-a și spart între timp?!
La Chișinău, pleiada de generali fără armată s-a luat după deștepții noștri și a dat alarma. Doar că la moldoveni s-a anunțat direct c-ar fi vorba despre o invazie extraterestră (sau cel puțin un act neprovocat din partea Rusiei). Cum nu au ce avioane să ridice de la sol, ai lui Maia au rezolvat-o clasic – Moldova și-a închis tot spațiul aerian. Nu pentru multă vreme, doar vreo două ore, interval în care la București s-a lămurit cum au stat lucrurile.