Mai mult de 10 semne care iti arata daca ai telefonul infectat



Telefoanele interligente si tabletele au devenit cele mai vizate tinte pentru infractorii cibernetici. Aproximativ 55% dintre tintele vizate sunt utilizatorii de telefoane cu Android, dar este destul de simplu sa vezi daca telefonul tau este infectat cu malware prin cele 10 semne enumerate mai jos.

#1 Reclame enervante

Daca utilizezi un telefon cu Android si primesti pe ecran popup-uri cu reclame diverse intr-un mod destul de frecvent, atunci etse posibil ca telefonul tau sa fie infectat cu un tip de malware.

#2 Livrare neasteptata a unor SMS-uri

Infectiile cu un Malware poti sa iti goleasca portofelul trimitand mesaje in mod automat si ascuns catre numere cu supra costuri sau sa trimita mesaje cu anumite informatii catre numere ce pot apartine hackerilor. Daca gasesti SMS-uri suspecte in folderul de mesaje trimise, sunt multe sansa ca telefonul tau sa fie compromis. Aceasta metoda mai este cunoscuta ca si metoda phising, folosita de infractorii cibernetici pentru a extrage date importante si confidentiale.

#3 Reclame pe Social Media

Cel mai usor mod prin care sa iti dai seama ca ai telefonul infectat este atunci cand navighezi pe retelele de socializare precum Facebook, Twitter, Pinterest si iti apar reclame care nu iti sunt necesare si care s-ar fi format in urma unor cautari cu motoare de cautare. In mod mormal, retelele de socializare nu au reclame enervante si care nu au nici o legatura cu interesele tale. Daca ai acest semn, este clar ca telefonul tau a fost infectat cu Adware in timp ce ai descarcat orice alta aplicatie.#4 Consum de energie rapid

#4 Consum rapid de energie

Poti avea un mare consum de energie din bateria telefonului fara sa faci prea multe cu el. Acest lucru este posibil atunci cand ai in telefonul tau instalat un malware sau alta tip de infectie ce ruleaza in fundal, in mod ascuns si face ca procesorul si memoria RAM sa fie in permanenta in activitate maxima.

#5 Intarzierea in executie

Telefonul are intarzieri mari in executia unor comenzi sau durata de initializare la pornirea lui este prea mare pe zi ce trece. Acest lucru este posibil in momentul in care ai descarcat o aplicatie sau fisier infectat si care iti poate afecta datele din telefon.

#6 Consum de date excesiv

Daca telefonul tau este infectat cu un malware, este clar ca vei observa un consum excesiv de date. Se poate vedea consumul excesiv de date cu Chrome sau cu orice browser. Poti descoperi consum de date mare de catre aplicatii pe care le-ai folosit mai rar sau nu le-ai folosit niciodata.

#7 Intreruperea apelurilor

De cele mai multe ori, intreruperea convorbirilor este efectul unei semnal slab al retelei, dar daca aceste intreruperi sunt si cand semnalul este bun si foarte bun, atunci este un semn ca ai telefonul infectat cu un malware.

#8 Aparitia unor aplicatii ciudate

Daca in meniu sau pe pagina principala apar iconite ale unor aplicatii pe care nu le recunoasteti, este un semn ca aveti telefonul infectat cu un malware sau adware. Trebuie sa debifati optiunea "Download from Unknown sources" (Instaleaza din surse necunoascute) de pe pagina de setari. Daca ati descoperit astfel de aplicatii, este indicat sa le dezinstalati.

#9 Pornire sau repornire intarziata

Daca ati observat ca telefonului ii ia mult timp sa se inchida sau sa sa se deschida dupa o comanda de inchidere sau repornire, este un semn ca aveti telefonul infectat. Acest lucru se intampla deoarece memoria de stocare, memoria RAM sunt epuizate ca spatiu sau procesorul este ocupat cu alte actiuni. Nu aveti alte optiuni decat sa asteptati sa se deschida si apoi sa ii dati o curatare sau o resetare de sistem.

#10 Pornire automata a WiFi sau Bluetuth

Cu siguranta, daca WiFi sau alte module de conectivitate precum Bluetuth repornesc automat este posibil deoarece fisierele sistemului Android sunt infectate cu virusi sau malware. Din acest moment singurele variante sunt utilizarea unui antivirus bun sau resetarea totala a sistemului.

#11 Modulul de cautare nu functioneaza

De obicei sistemele infectate cu virusi sau malware impiedica sa faceti cautari cu acest modul.

#12 Suprasolicitarea telefonului

Daca telefonul devine suprasolicitat sau se incalzeste in timp ce jucati sau alta utilizare intensa este normal acest lucru, insa daca el are aceste simptome cand este utilizat in regim normal, atunci acesta este un semn ca sistemul este infectat. De cele mai multe ori, virusii sau infectiile malware consuma multe resurse RAM sau CPU, ceea ce duce la suprasolicitare si incalzire.

#13 Redirectionare fortata

Daca atunci cand va apare un popup care va avertizeaza cu privire la sistem virusat si va indeamna la o redirectionare spre o alta destinatie decat cea pe care ati comandat-o, este semn ca sistemul este deja infectat cu un malware.

#14 Nu puteti sa gasisi aplicatiile malitioase

Aplicatiile malitioase devin din ce in ce mai inteligente si ele se pot ascunde in fata utilizatorului. Daca totusi nu reusiti sa eliminati o aplicatie infectata, trebuie sa o faceti in modul Safe al sistemului. Pentru a intra in modul Safe al sistemului trebuie sa inchideti telefonul si sa porniti si in acelasi timp sa apasati Volum tare + butonul home (sau Power, depinzand de la model la model) pana cand va aparea logoul sistemului cand reporneste.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente