Maia Sandu, în extaz. Opoziția de la Chișinău, suprimată cu ajutorul UE

  • Postat în Fapt divers
  • la 04-05-2023 09:08
  • 99 vizualizări

Maia Sandu, în extaz. Opoziția de la Chișinău, suprimată cu ajutorul UE

Maia Sandu a cerut UE să impună sancțiuni opoziției din Republica Moldova

Pentru că nu a reușit în niciun fel să potolească furia populației, ajunsă în pragul disperării din cauza sărăciei accentuate, Maia Sandu a cerut ajutorul UE. Pe lângă misiunea civilă a Uniunii Europene, care va ”consolida sectorul de securitate”, președintele Republicii Moldova a reușit să obțină sancțiuni împotriva liderilor partidelor din opoziție, considerați, in corpore, pro-ruși și destabilizatori.

Toate protestele din Republica Moldova, izbucnite pe fondul unei sărăciri extreme a populației, au fost numite acțiuni de destabilizare a actualului regim. Măsurile luate pe plan intern au schimonosit însăși esența democrației, având în vedere că s-a ajuns la închiderea posturilor TV și la scoaterea în afara legii a partidelor de opoziție. În Moldova există doar forțe destabilizatoare, pro-ruse și anti-UE, care vor să submineze statul, potrivit discursului actualei puteri de la Chișinău. Protestatarii nu ies în stradă pentru că nu au bani pentru facturile la energie și pentru hrană, ies pentru că sunt plătiți de forțe pro-ruse.

Protestele anti-guvernamentale și împotriva președintelui Maia Sandu au început masiv din septembrie anul trecut și nu dau niciun semn că s-ar opri, iar încercările de a da vina pe organizatori pro-ruși nu mai au niciun efect. Pentru că situația devine critică, Maia Sandu a cerut Uniunii Europene să impună sancțiuni tuturor cetățenilor Republicii Moldova care contribuie la destabilizarea țării, iar solicitarea a fost pusă în practică rapid. Astfel, toți reprezentanții opoziției care mișcă în front vor fi trecuți de Maia Sandu pe lista indezirabililor și supuși unui regim dur de sancțiuni în UE. Decizia (PESC) 2023/891 a Consiliului Uniunii Europene prevede interdicția de călătorie, înghețarea fondurilor și a resurselor economice, precum și interdicția de a pune fonduri și resurse economice la dispoziția persoanelor fizice și juridice, entităților sau organismelor responsabile de acțiuni sau politici care subminează sau amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova în conformitate cu dreptul internațional, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea sau securitatea în Republica Moldova sau care sprijină sau pun în aplicare astfel de acțiuni sau politici.

Politicienii moldoveni vor avea doar bani pentru hrană și utilități

Politicienii din opoziție, puși pe lista neagră de regimul Maiei Sandu, pot beneficia de deblocarea unei părți din fondurile înghețate doar dacă sunt necesare pentru satisfacerea necesităților de bază ale persoanelor și ale membrilor de familie care se află în întreținerea respectivelor persoane, inclusiv cheltuielile pentru alimentație, chirie sau rate ipotecare, medicamente și tratamente medicale, impozite, prime de asigurare și plata serviciilor de utilități publice. Aceștia vor mai putea avea acces la propriii bani pentru plata unor servicii juridice sau pentru acoperirea unor cheltuieli extraordinare, cu condiția ca autoritatea competentă relevantă să fi notificat autorităților competente ale celorlalte state membre și Comisiei motivele pe baza cărora consideră că ar trebui acordată o autorizație specifică, cu cel puțin două săptămâni înainte de acordarea autorizației.

”Grație acestui nou cadru, UE va fi în măsură să vizeze, de exemplu, persoanele care obstrucționează sau subminează procesul politic democratic, inclusiv organizarea de alegeri, sau care încearcă să răstoarne ordinea constituțională, inclusiv prin acte de violență. Viitoarele măsuri restrictive ar putea viza, de asemenea, persoane care comit abateri financiare grave în ceea ce privește fondurile publice și care sunt implicate în exportul neautorizat de capital, în măsura în care acestea ar putea prelua controlul sau influența în mod grav activitățile autorităților de stat. Acest cadru pentru măsuri restrictive specifice a fost adoptat la cererea Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat al Consiliului Uniunii Europene.

”Mulțumim Uniunii Europene!”

Rusia tinde să destabilizeze situația din Republica Moldova, astfel încât în țară să nu mai aibă loc reforme, a susținut Maia Sandu. ”Moscovei îi convine ca în Republica Moldova să existe haos, corupție, sărăcie, să existe lideri care pot fi cumpărați și controlați, pentru că doar astfel își poate promova Federația Rusă interesele. Mulțumim Uniunii Europene pentru sprijinul oferit ca să menținem stabilitatea și securitatea în țară prin impunerea de sancțiuni individuale celor care vor să provoace destabilizări”, a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

National

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente