Marea Britanie introduce sistemul de autorizare electronică de călătorie (ETA) si pentru cetatenii europeni

  • Postat în Mass Media
  • la 10-01-2025 12:09
  • 12 vizualizări
Marea Britanie introduce sistemul de autorizare electronică de călătorie (ETA) si pentru cetatenii europeni
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Oradea Info - Stiri Oradea, informatii, evenimente din Oradea

Regatul Unit a lansat un nou sistem de autorizare electronică de călătorie (ETA), menit să faciliteze digitalizarea completă a granițelor. Noul permis este obligatoriu pentru turiștii din afara Uniunii Europene și reprezintă o schimbare importantă în modul în care vizitatorii obțin permisiunea de a intra în țară.

Când este necesar ETA și cine trebuie să îl solicite?

Începând cu 8 ianuarie 2025, călătorii din țări precum SUA, Canada și Australia vor avea nevoie de un ETA pentru a vizita Regatul Unit. Deja, schema este în vigoare din noiembrie 2024 pentru cetățenii din Bahrain, Iordania, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Europenii vor fi, de asemenea, incluși în acest sistem, fiind necesar un ETA pentru călătoriile în Marea Britanie începând cu 2 aprilie 2025. Aplicațiile pentru cetățenii UE vor fi deschise de la 5 martie 2025.

ETA înlocuiește schema de scutire electronică de viză (EVW), oferind o opțiune mai accesibilă, valabilă pentru mai multe intrări pe o perioadă de doi ani,” au explicat autoritățile britanice.

Cum funcționează aplicația pentru ETA?

Solicitarea unui ETA este un proces simplu, care poate fi efectuat prin intermediul unei aplicații mobile sau online. „Aplicația mobilă este cea mai rapidă și mai ușoară modalitate de a aplica pentru un ETA,” au declarat oficialii britanici. Dacă utilizarea aplicației nu este posibilă, cererea poate fi completată online.

Pașii pentru solicitarea unui ETA:

  1. Pregătiți pașaportul pe care veți călători, o adresă de e-mail și un card de plată (credit, debit, Apple Pay sau Google Pay).
  2. Răspundeți la un set de întrebări despre adecvare. Nu este nevoie să furnizați detalii despre călătorie.
  3. Finalizați cererea și așteptați decizia.

Decizia este comunicată prin e-mail, iar majoritatea solicitanților primesc un răspuns în termen de trei zile. Autoritățile recomandă să aplicați cu cel puțin trei zile înainte de călătorie, deși este posibil să faceți acest lucru mai devreme.

ETA-ul este conectat digital la pașaport, astfel că nu este necesar să prezentați documente suplimentare la intrarea în Marea Britanie. „Trebuie să solicitați un ETA înainte de a călători, dar puteți intra în Regatul Unit și în timp ce așteptați decizia,” au subliniat autoritățile.

Cât costă ETA și cât timp este valabil?

Taxa pentru un ETA este de 10 lire sterline (aproximativ 12 euro). Permisul este valabil pentru o perioadă de doi ani, timp în care călătorii pot vizita Regatul Unit de mai multe ori, dar nu pot rămâne mai mult de șase luni per vizită.

Dacă în această perioadă de valabilitate obțineți un pașaport nou, va fi necesar să aplicați pentru un nou ETA. Mai multe detalii despre cerințele și limitările unui ETA pot fi consultate pe site-ul guvernului britanic.

De ce este necesar un ETA?

Această inițiativă face parte dintr-un plan mai amplu de digitalizare a granițelor britanice și de creștere a siguranței. Sistemul electronic de autorizare este inspirat de modele similare, cum ar fi ESTA din Statele Unite, și are scopul de a simplifica procesul de intrare în Regatul Unit.

Noul sistem reprezintă un pas important în adaptarea Regatului Unit la cerințele moderne de securitate și gestionare a fluxului de turiști. Cu acest sistem, britanicii își propun să ofere o experiență mai simplă și mai eficientă călătorilor, reducând în același timp riscurile asociate cu intrările neautorizate.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente