Merită Ucraina să fie sprijinită?

  • Postat în Fapt divers
  • la 05-05-2023 08:14
  • 93 vizualizări

Merită Ucraina să fie sprijinită?

În timp ce trupele ucrainene se pregătesc pentru o contraofensivă, este un moment bun pentru a reveni asupra unei întrebări cheie pentru aliații occidentali ai lui Zelenski: merită Ucraina să fie sprijinită? Și, dacă da, de ce?

În tot Occidentul, sprijinul pentru aprovizionarea Ucrainei cu arme a fost ezitant. În SUA, ponderea celor care spun că guvernul face prea multe pentru Ucraina este în creștere, iar în Germania, o majoritate constantă susține că eforturile diplomatice pentru a rezolva conflictul sunt insuficiente.

În timp ce establishmentul politic și de securitate al Occidentului este de acord că Rusia trebuie învinsă pentru a susține ordinea mondială liberală, milioane de oameni din afara acestui establishment nu sunt impresionați de astfel de argumente.Pentru ei, această ordine este, în cel mai bun caz, o abstracție și, în cel mai rău caz, o încercare de a da o imagine favorabilă dominației americane.

Chiar și solidaritatea cu ucrainenii nu este o cauză universal atractivă. Se știe că țara este coruptă, iar cel mai recent scandal în care a fost implicată cea mai mare organizație caritabilă ucraineană din Estonia arată cât de ușor poate fi direcționat greșit ajutorul.

Putin nu a indicat că ambițiile sale imperiale se extind dincolo de granițele țării sale natale, fosta Uniune Sovietică. Iar pentru mulți occidentali fostele părți componente ale URSS încă nu apar pe harta lor mentală ca „țări reale”.

Atunci când guvernele fac apel la cetățenii occidentali să sprijine Ucraina, apelurile lor se bazează în mare măsură pe morală și emoție: cei mai mulți oameni vor fi de acord că este greșit să pornești războaie de invazie, dar astfel de sentimente de solidaritate pălesc în fața inflației globale în creștere, stimulată de război și de sancțiunile impuse Rusiei, și a temerilor tot mai mari de o confruntare nucleară cu un adversar aparent atât de dement ca Putin.Dacă guvernele doresc ca politicile lor pro-Ucraina să atragă un sprijin public durabil, trebuie să construiască argumente care să facă apel la interesul propriu al alegătorilor distrași și neîncrezători.

Se poate susține că nivelul actual de sprijin pentru Ucraina este un preț mic de plătit pentru oprirea unei Rusii agresive și imprevizibile. Cele 76,8 miliarde de dolari cheltuite de guvernul SUA până acum reprezintă doar aproximativ 1,2% din totalul cheltuielilor guvernamentale americane în 2022. Și în Europa, ajutorul militar de 23,5 miliarde de dolari acordat Ucrainei a stimulat o industrie de apărare care angajează direct 3,8 milioane de lucrători și plătește salarii anuale de peste 140 de miliarde de euro.

Dar Europa nu are armele și banii americanilor, iar susținerea Ucrainei într-un război de durată reprezintă un efort din ce în ce mai greu de susținut. Economic, restrângerea comerțului cu Rusia a dus la pierderi pentru exportatorii europeni. Social, există aproape 8,2 milioane de refugiați ucraineni în Europa(potrivit ONU) – și trebuie cazați, hrăniți și finanțați. Alegătorii conservatori vor denunța o risipă de bani și slăbirea nivelului lor de trai. În plus, dacă câștigă Ucraina, câți dintre acești refugiați se vor întoarce acasă?

Și nimeni nu garantează un succes al așteptatei contraofensive ucrainene, nici măcar SUA. Cel mai previzibil scenariu ar fi continuarea războiului, un conflict și mai serios care va complica și mai mult implicarea occidentală.

Se va ajunge la un punct nevralgic în care întrebarea “De ce ar trebui Ucraina să fie sprijinită?” va dezvălui realități la fel de dure ca și războiul. În scurt timp, Occidentul va fi nevoit să găsească un răspuns.

National