MESAJUL PRESEDINTELUI USA ,DONALD TRUMP AFLAT IN VIZITA OFICIALA LA VARSOVIA LA SUMMITUL „INTITIATIVA CELOR TREI MARI”,LOVITURA CRUNTA PENTRU GERMANIA LUI MERKEL SI VESTUL EUROPEAN!

  • Postat în Fapt divers
  • la 06-07-2017 13:37
  • 406 vizualizări
MESAJUL PRESEDINTELUI USA ,DONALD TRUMP AFLAT IN VIZITA OFICIALA LA VARSOVIA LA SUMMITUL „INTITIATIVA CELOR TREI MARI”,LOVITURA CRUNTA PENTRU GERMANIA LUI MERKEL SI VESTUL EUROPEAN!
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Octavpelin'sWeblog

Donald Trump se pronunță pentru o „Europă puternică” și laudă Polonia pentru apărarea valorilor occidentale.

”Polonia este inima geografică a Europei”, dar, ”și mai important, în poporul polonez vedem sufletul Europei”, a declarat joi, la Varșovia, președintele american Donald Trump, conform CNN.

”Națiunea voastră este măreață pentru că spiritul vostru este măreț și spiritul vostru este puternic”, a transmis Trump în cadrul discursului rostit în Piața Krasinksi din Varșovia, potrivit Agerpres. Locul unde liderul de la Casa Albă a susținut discursul are o semnificație aparte – aici se află monumentul care amintește de revolta locuitorilor capitalei poloneze împotriva ocupației naziste, monument care este și un simbol al luptei Poloniei pentru independență.

Statele Unite sprijină inițiativa celor trei mări – Adriatică, Baltică și Neagră – și sunt pregătite să contribuie la diversificarea surselor de energie pentru țările europene care depind de un anumit monopol, a transmis Donald Trump, la Varșovia, fără a face însă o referire directă la faptul că Rusia este actorul care deține acest monopol.

e

America este pregătită să ajute Polonia și alte națiuni europene să își diversifice sursele de energie pentru a nu mai ținute ostatice unui singur furnizor, lucru pe care de multe ori îl numim un monopol”, a declarat președintele SUA, într-o nouă referire, de această dată indirectă, la Rusia. În cadrul conferinței comune de presă cu omologul polonez, liderul american a promis că Statele Unite vor rămâne deplin angajate pentru menținerea păcii și securității în estul și centrul Europei, contracarând comportamentul destabilizator al Rusiei.

Declarațiile lui Trump au avut loc în contextul în care liderul SUA va avea, în marja summitului G20 din Germania, o primă întrevedere informală cu omologul rus, Vladimir Putin.

Trump a amintit că primul transport de gaz natural lichefiat spre Polonia a avut loc luna trecută și a promis că vor mai exista și altele.

”Poate vom mai crește prețul, dar e ok”, a glumit Trump, spunând că polonezii sunt ”negociatori duri”, stârnind amuzamentul audienței.

Presa internațională relata zilele trecute că președintele american este așteptat să transmită, la Varșovia, aliaților că Washingtonul dorește să faciliteze distribuția de către companii americane a gazului natural lichefiat (GNL) în regiunea lor, care se bazează pe importurile rusești.

Răspunzând unei întrebări din partea presei, liderul de la Casa Albă a specificat că Statele Unite devin un mare exportator de energie și că Washington-ul este dispus să încheie contracte adiționale după primul transport spre Polonia, cel de luna trecută.

Referitor la faptul că Polonia ar putea deveni un hub energetic pentru gazul american, Andrzej Duda a spus că este prim contract deschide calea unor mai multe contracte, unul chiar pe termen lung.

”Sper că vor exista în curând contracte pe termen lung cu companiile americane și că prin asta vom diversifica sursele de aprovizionare”, a conchis Duda.

Donald Trump efectuează o vizită în Polonia înainte de participarea la summitul G20, acolo unde este invitat special la summitul ”Inițiativei Celor Trei Mări: Adriatică, Baltică, Neagră”, reuniune la care va lua parte și președintele Klaus Iohannis. De altfel, „Inițiativa celor Trei Mări” urmărește să ofere susținere politică pentru o mai bună cooperare și interconectare a economiilor statelor din spațiul geografic cuprins între cele trei mări – Adriatică, Baltică și Neagră – , inclusiv în domeniul energetic.

Din punct de vedere energetic, atât Marea Baltică, cât și Marea Neagră joacă un rol important ca rute de aprovizionare și reprezintă principalele trasee de legătură cu Europa pe care Rusia le exploatează după deteriorarea raporturilor cu Ucraina.

Implicarea SUA pe piața energetică europeană, mai ales în Polonia, nu doar că are rolul de a diversifica aprovizionarea cu gaze naturale, ci contestă poziția Rusiei de principal furnizor, mai ales în contextul în care Moscova a demarat construcțiile pentru Turkish Stream, iar Comisia Europeană a cerut țărilor UE un mandat pentru a negocia construcția Nord Stream 2, care să lege Rusia de Europa prin Germania.

Președintele SUA, Donald Trump, s-a pronunțat joi în favoarea unei „Polonii puternice” și a unei „Europe puternice”, într-un discurs rostit în capitala poloneză Varșovia și în care a făcut apel la țările occidentale să dea dovadă de unitate în fața amenințărilor, relatează DPA și Efe.

„O Polonie puternică este o binecuvântare pentru Europa și o Europă puternică este o binecuvântare pentru lume”, a declarat liderul de la Casa Albă în discursul rostit în fața mulțimii adunate în Piața Krasinski din Varșovia.

El a atras atenția asupra amenințării pe care o reprezintă terorismul, în contextul recentelor atacuri produse în Europa. „Sunt amenințări grave la adresa securității noastre și a modului nostru de viață. Sunt amenințări pe care le vom înfrunta și vom câștiga”, a subliniat Trump.

El a evidențiat în discurs că ‘toți trebuie să luptăm la fel ca polonezii pentru familie, pentru libertate și pentru Dumnezeu’ și a dat Polonia drept exemplu de ‘curaj’ la capitolul luptei pentru apărarea valorilor occidentale.

‘Occidentul nu va dispărea niciodată, valorile noastre vor rămâne și civilizația noastră va dăinui’, a spus Trump în fața polonezilor adunați în fața monumentului ridicat în memoria victimelor insurecției împotriva naziștilor.

La Varșovia, Trump reiterează apelul ca statele NATO să majoreze bugetele apărării și confirmă angajamentul față de articolul 5

Președintele american Donald Trump, aflat în vizită la Varșovia, a îndemnat din nou joi statele membre ale NATO din Europa să-și majoreze bugetele alocate apărării, dând ca exemplu Polonia, care îndeplinește obiectivul stabilit în acest scop de 2% din PIB, și a criticat „activitățile destabilizatoare” ale Rusiei, într-un discurs rostit în Piața Krasinski din capitala poloneză, transmite Reuters.

Donald Trump a făcut referire în discursul său la Articolul 5 al tratatului NATO, care garantează reciprocitatea apărării statelor aliate, ceea ce constituie o schimbare de ton din partea liderului american, care a stârnit nemulțumire în rândul aliaților prin faptul că nu și-a declarat susținerea față de această prevedere în cursul vizitei sale la sediul NATO de la Bruxelles din luna mai, notează Reuters și CNN.

„Celor care ne critică pentru poziția noastră dură aș vrea să le atrag atenția că Statele Unite au demonstrat nu doar prin vorbe, ci și prin fapte că susțin ferm Articolul 5”, a declarat Trump.

El a făcut apel la Rusia să-și „înceteze activitățile destabilizatoare din Ucraina și din alte zone și sprijinul față de regimuri ostile, inclusiv cele din Siria și Iran, și să se alăture comunității țărilor responsabile în lupta împotriva dușmanilor noștri comuni și în apărarea civilizației înseși”.

Liderul de la Casa Albă a subliniat în alocuțiunea sa că SUA și Polonia împărtășesc valori similare.

„Colaborăm cu Polonia în răspunsul la acțiunile și comportamentul destabilizator al Rusiei. Și suntem recunoscători pentru exemplu dat de Polonia prin faptul că este una din puținele țări care își îndeplinesc efectiv obligațiile financiare față de NATO”, a spus Trump. „Europa trebuie să facă mai mult”, a insistat el.

„Am discutat despre angajamentul nostru reciproc de a salvgarda valorile aflate în centrul alianței noastre: libertate, suveranitate și domnia legii”, a afirmat mai devreme președintele SUA într-o conferință de presă comună cu președintele polonez Andrzej Duda.

Kremlinul a ținut să precizeze că nu este de acord cu aprecierea făcută de președintele american în sensul că Rusia ar avea un comportament destabilizator, amintește Reuters. Donald Trump urmează să se întâlnească pentru prima dată față în față cu omologul său rus Vladimir Putin în marja reuniunii G20 de la Hamburg, unde se va deplasa după vizita la Varșovia.

Donald Trump oferă gaze Europei de Est pentru ca această regiune să nu mai fie ‘prizoniera’ Rusiei

Președintele american, Donald Trump, a spus joi la Varșovia că SUA sunt dispuse să-și extindă cooperarea energetică cu Europa de Est pentru ca această regiune să nu mai fie niciodată ‘prizoniera’ Rusiei de care depinde pentru aprovizionarea cu gaze naturale, informează agenția EFE.

‘SUA s-au angajat să asigure surse alternative de energie’, pentru Europa de Est, pentru ca această regiune să nu mai fie niciodată ‘prizoniera unicului furnizor energetic’, a indicat Trump în discursul susținut în piața Krasinski din Varșovia, un loc simbol al insurecției poloneze împotriva ocupației naziste.

Promovarea exporturilor americane de gaze naturale lichefiate (GNL) către Europa de Est a fost consemnată de mass-media printre prioritățile de pe agenda vizitei pe care Trump o desfășoară în Polonia.

Trump: Polonia este „inima geografică a Europei”

Polonia este inima geografică a Europei, dar, și mai important, în poporul polonez vedem sufletul Europei, a declarat joi, la Varșovia, președintele american Donald Trump, informează CNN.

‘Națiunea voastră este măreață pentru că spiritul vostru este măreț și spiritul vostru este puternic’, a continuat Trump în cadrul discursului rostit în Piața Krasinksi din Varșovia, unde se află monumentul care amintește de revolta locuitorilor capitalei poloneze împotriva ocupației naziste, monument care este și un simbol al luptei Poloniei pentru independență.

CNN notează că Trump are mulți susținători în Polonia și adaugă faptul că președinții republicani au fost atrași de Polonia încă de când fostul lider de la Casa Albă, Ronald Reagan, a colaborat împreună cu papa Ioan Paul al II-lea, de origine poloneză, și cu mișcarea Solidaritatea pentru a ajuta Polonia să treacă la un sistem politic democratic.

AGERPRES

Donald Trump, discurs în Piața Krasinksi din Varșovia: Polonia este ”inima geografică a Europei”

Preşedintele SUA, Donald Trump, a susţinut joi dimineaţă, la o conferinţă de presă comună cu liderul Poloniei, Andrzej Duda, că americanii şi-au luat un angajament pentru a menţine pacea şi securitatea în centrul şi estul Europei. De asemenea, liderul american a precizat că polonezii şi americanii colaborează în regiune pentru a combate agresivitatea Rusiei, transmite News.ro.

Cei doi președinți au discutat despre situaţia de securitate din regiune, dar nu au vorbit despre niciun acord militar în timpul întâlnirii de la Varşovia.

Preşedintele Trump i-a mulţumit polonezilor pentru bunătatea demonstrată celor aproape 900 de militari americani, care sunt staţionaţi în Polonia, dar a mulţumit şi guvernanţilor polonezi care au ridicat cheltuielile militare pentru ca ţara să îndeplinească obiectivul de 2% din PIB pentru Apărare, stabilit la nivelul NATO.

De asemenea, preşedintele SUA a denunţat comportamentul dezstabilizator al ruşilor din regiune şi a cerut aliaţilor să-şi crească cheltuielile pentru Apărare.

Liderul american a ţinut să menţioneze că Polonia este una dintre puţinele ţări care-şi respectă obligaţiile financiare faţă de NATO.

”Polonia nu este doar un prieten important, dar şi un aliat şi un partener militar, am luptat umăr la umăr”, a declarat Donald Trump.

La rândul său, preşedintele polonez a declarat că Statele Unite sunt serioase cu privire la securitatea Poloniei.

”Ne considerăm parteneri loiali, care cooperează în mai multe domenii, printre care se numără şi securitatea. Am sentimentul că Statele Unite sunt serioase cu privire la securitatea Poloniei”, a declarat Duda.

Donald Trump se află în vizită în Polonia.


Din categoria:Politica