Candidații pentru funcțiile de miniștri, propuși să facă parte din Guvernul condus de Mihai Tudose, sunt audiați înainte în comisiile de specialitate.
Primii care au au intrat la audieri au fost Rovana Plumb, ministrul desemnat al Fondurilor Europene, Victor Negrescu, ministrul desemnat al Afacerilor Europene şi Mihai Fifor, ministrul desemnat al Economiei.
Plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului urmează să valideze joi, de la ora 15.00, noul Executiv.
Update: Andreea Păstîrnac, propusă pentru funcția de ministru pentru Românii de Pretutindeni, a primit joi aviz favorabil din partea Comisiilor reunite de politică externă și pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Senat și Camera Deputaților, întrunind 24 de voturi „pentru” și 13 „împotrivă”.
Update: Propus pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu a primit joi aviz favorabil din partea Comisiilor reunite de politică externă şi pentru românii de pretutindeni din Senat şi Camera Deputaţilor. Melescanu a fost votat cu 21 de voturi „pentru”, 17 „împotrivă” şi o abţinere.
Update: Victor Negrescu a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare pentru Afaceri Europene.
Victor Negrescu a declarat că preluarea de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene reprezintă „o prioritate națională” și că au fost parcurși pași importanți în acest sens.
„Știu că s-a pornit de foarte departe și în ultimele luni s-au întâmplat evoluții importante, care trebuie continuate. Într-adevăr, această președinție nu este legată doar de partea de organizare propriu-zisă, dar și de mesajul pe care țara noastră îl poate transmite. (…) Este un moment în care imaginea României poate fi îmbunătățită pe plan extern și mai ales la nivel european și am de gând să susțin ideea aceasta a unui consens care va permite, într-adevăr, să avem o președinție prolifică, în care o serie dintre prioritățile noastre naționale să fie puse pe agenda europeană”, a spus el.
Negrescu a subliniat că își dorește să utilizeze cadrul legislativ care permite o bună colaborare între Executiv și Legislativ.
Update: Toma Petcu, ministrul Energiei, a primit aviz pozitiv în comisiile de specialitate, cu 36 de voturi pentru şi 16 împotrivă.
Petcu a afirmat în cadrul audierii că ministerul pe care l-a condus şi până acum în ultimele şase luni este în discuţii avansate cu Ministerul de Finanţe pentru elaborarea unui memorandum care să cuprindă mandatul din partea Guvernului pentru negocierile cu chinezii care vor să construiască reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.
Update: Rovana Plumb, ministru delegat pentru Fonduri Europene, și Mihai Fifor, ministrul desemnat al Economiei, au primit aviz pozitiv în comisiile de specialitate.
Pentru Plumb au fost 15 „pentru” și 8 „împotrivă”. La audieri au fost aduse critici, unele venite chiar din partea fostului premier Victor Ponta.
„Principalul nostru obiectiv în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene este acreditarea autorităţilor de management pentru fondurile structurale şi de investiţii. Pe data de 28 aprilie au fost transmise către Autoritatea de Audit toate procedurile necesare pe fiecare autoritate de management care gestionează cele 10 programe operaţionale. Aşteptăm ca într-o perioadă relativ scurtă primele trei autorităţi de management, respectiv pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, PO Capacitate Administrativă şi PO Iniţiativa pentru IMM-uri să fie acreditate şi să putem să transmitem către Comisia Europeană declaraţiile de cheltuieli, la fel şi pentru celelalte programe: Infrastructură Mare, Capital Uman, Competitivitate şi POR”, a spus Rovana Plumb.
Mihai Fifor a obținut 38 de voturi „pentru” şi 17 „împotrivă”. Şedinţa a fost însă întreruptă de fostul preşedinte Traian Băsescu, nemulţumit de manierea în care a avut loc audierea.
Miercuri după-amiază, Liviu Dragnea a făcut publică lista viitorilor miniștri.
UDMR a anunțat că va vota pentru învestirea noului Guvern dacă în comisiile de specialitate nu apar „surprize neplăcute”.
”Dacă nu apar în comisii surprize neplăcute atunci vom vota învestirea Guvernului, ceea ce nu înseamnă că vom fi de acord cu toate măsurile pe care le va lua Guvernul în perioada următoare”, a arătat miercuri președintele UDMR.
Liberalii, cel mai probabil, nu vor vota noul Guvern, decizia finală urmând să fie luată joi în cadrul grupurilor parlamentare, a declarat miercuri deputatul PNL Cătălin Predoiu.
Parlamentarii PMP vor vota împotriva Guvernului Tudose. De asemenea, și USR va vota împotriva.
Mihai Goțiu a susținut că nu a discutat cu colegii, dar crede că poate să garanteze 101% că nu vor fi voturi de la USR pentru Guvernul Tudose.
Din categoria:Politica