MINISTRUL JUSTITIEI TUDOREL TOADER DESPRE DECIZIA CCR IN CAZUL BELINA!

  • Postat în Fapt divers
  • la 24-11-2017 09:19
  • 477 vizualizări
MINISTRUL JUSTITIEI TUDOREL TOADER DESPRE DECIZIA CCR IN CAZUL BELINA!
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Octavpelin'sWeblog

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, joi, că așteaptă argumentele CCR la decizia de respingere a sesizării făcute de președintele Senatului în cazul Belina.

„Cred că trebuie să vedem și considerentele. Vă aduc doar un argument: nu uitați că a fost decizia cu privire la abuzul în serviciu, când dispozitivul a fost ‘se respinge’, iar considerentele erau de instituire a unui prag. Crede că este prudent și corect să așteptăm considerentele să vedem ce au considerat judecătorii când au dat. N-aș spune că n-am reușit să îi conving pentru că, repet, trebuie să vedem argumentele”, a declarat ministrul Justiției.

Judecătorii Curții Constituționale au respins, cu unanimitate de voturi, sesizarea președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în cazul Belina, Curtea constatând că nu există conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Ministerul Public

Au fost șapte voturi exprimate în ceea ce privește sesizarea făcută de către președintele Senatului, nepronunțându-se Maya Teodoroiu și Ștefan Minea care au lipsit de la deliberările pe această sesizare care au avut loc săptămâna trecută.

Pe 23 octombrie, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a depus la Curtea Constituțională o sesizare privind cercetările DNA legate de modul cum au fost adoptate în Guvern hotărârile referitoare la insula Belina.

”Președintele Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, a cerut astăzi Curții Constituționale a României să constate și să soluționeze conflictul juridic de natură constituțională între Guvernul României, pe de o parte și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, pe de altă parte. Așa cum se precizează în solicitarea către Curtea Constituțională a României, conflictul juridic a intervenit ca urmare a cercetării penale a Direcției Naționale Anticorupției asupra legalității Hotarârii Guvernului nr.858/2013, respectiv, a Hotărârii Guvernului nr.943/2013”, informa biroul de presă al Senatului.

Potrivit sesizării lui Tăriceanu, conflictul juridic de natură constituțională este generat de începerea urmăririi penale privind adoptarea unor hotărâri de Guvern. ”Or, potrivit celor statuate chiar de către Curtea Constituțională, adoptarea hotărârilor de Guvern dă expresie competenței originare a Guvernului”, susținea președintele Senatului.

Acesta a solicitat CCR să constate existența conflictului juridic între Ministerul Public și Guvern și, totodată, să constate că acest conflict are drept cauză faptul că DNA și-a arogat competența de anchetare a oportunității și legalității elaborării celor două hotărâri. O altă cerere a lui Tăriceanu căte CCR este ”să statueze că, pe viitor, procurorii nu pot ancheta circumstanțele, împrejurările, oportunitatea și legalitatea hotarârilor de Guvern.”


Din categoria:Politica