MINISTRUL JUSTITIEI TUDOREL TOADER IN FATA REACTIUNII BASISTO-JOHANNISTE PRIVIND ELIBERAREA DETINUTILOR !

  • Postat în Fapt divers
  • la 22-10-2017 07:18
  • 452 vizualizări
MINISTRUL JUSTITIEI TUDOREL TOADER IN FATA REACTIUNII BASISTO-JOHANNISTE PRIVIND ELIBERAREA DETINUTILOR !
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Octavpelin'sWeblog

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader răspunde pe Facebook criticilor privind impactul recursului compensatoriu din cauza căruia peste 500 de deținuți au fost eliberați într-o singură zi. Ministrul explică traseul proiectului de lege, arătând că acesta a fost trimis de Guvern la Parlament pe 31 ianuarie anul acesta înainte de a fi numit el în funcţie. Tudorel Toader, care a recunoscut vineri că numărul deținuților eliberați i-a depășit și lui așteptările, menționează în acest context că „studiul de impact se face în procedura de legiferare și nu în faza de aplicare a legii”.

În postarea sa, Toader precizează totodată că pe 17 noiembrie 2016, Ministerul Justiţiei, condus atunci de Raluca Prună, a înaintat către CSM, pentru avizare, proiectul privind modificarea şi completarea legii privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare.

„Simple precizări privind recursul compensatoriu !

  1. La data de 17.XI.2016, prin adresa nr.68/86950, Ministerul Justiției a înaintat CSM, spre avizare, proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare.

2. La data de 29.XI.2016, prin Hotărârea nr. 1533, plenul CSM avizează favorabil proiectul de lege, cu observațiile menționate în Anexă.
La punctul 2 din aviz se prevede faptul că, „în principiu, măsura compensatorie propusă nu ar trebui să devină incidentă doar pentru calculul pedepsei ce poate fi considerată executată în vederea acordării liberării condiționate. În opinia Plenului, compensația pentru persoanele care execută pedepse privative de libertate în condiții de supraaglomerare severă devine efectivă doar dacă măsura propusă de proiectul de act normativ vizează considerarea ca executate efectiv a celor 3 zile din pedeapsa aplicată, pentru fiecare perioadă de 30 zile executate în spațiul necorespunzător”.

3. Proiectul de lege a fost transmis de la Guvern către Senat, prima cameră sesizată, la data de 31.01.2017 , dată anterioară investirii mele în demnitatea de ministru al justiției !

4.Forma inițială prevedea faptul că, în vederea acordării liberării condiționate, la 30 de zile de pedeapsă, executată în condiții necorespunzătoare, se consideră executate 3 zile de pedeapsă, iar raportarea se făcea la 3 mp pentru fiecare deținut !
a se vedea

5. Curtea Constituțională a respins criticile de neconstituționalitate

6. Studiul de impact se face în procedura de legiferare și nu în faza de aplicare a legii!”, a explicat Toader pe contul său de Facebook.

Val uriaș de eliberări

Joi a intrat în vigoare legea privind recursul compensatoriu referitor la eliberările din penitenciare pentru condiţii necorespunzătoare. Legea prevede că, la 30 de zile executate în penitenciar în condiţii improprii, deţinuţii beneficiază de şase zile considerate executate.

Vineri, Tudorel Toader anunţat că joi, în prima zi în care legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi.

„În cursul zilei de ieri, (…) în baza acestei legi, adăugarea acelor șase zile (…) considerate ca fiind executate, au ieșit din penitenciar 529 de deținuți. Este mult și pentru orice așteptare a mea. Nu credeam că impactul este, va fi atât de mare, dar, sigur, este efectul legii”, a declarat Toader, menționând că informația i-a fost transmisă de directorul ANP, Marian Dobrică.

„Tot prin adăugarea celor șase zile, în cursul zilei de ieri, au dobândit vocație la liberarea condiționată 3.349 de deținuți. Deci, li s-a împlinit fracția prin ce au executat efectiv și prin ce se consideră efectiv executat de lege prin adăugarea celor șase zile la fiecare 30 de zile executate. Nici la acești 3.349 nu intră cei care oricum ar fi dobândit vocație la liberarea condiționată, ceea ce înseamnă că, pe termen foarte scurt, probabil, comisiile vor fi destul de solicitate, pentru că nu-mi închipui ca vreun deținut să dobândească această vocație și să nu-și exercite acest drept, să nu încerce această așteptare, speranța legitimă pe care o are’, a mai declarat ministrul Justitiei.


Din categoria:Politica

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente