Mitropolitul Andreicuţ: Cine ştie dacă nu vor ajunge şi la cei ce pot opri războaiele?

  • Postat în Fapt divers
  • la 14-04-2023 08:36
  • 139 vizualizări
Mitropolitul Andreicuţ: Cine ştie dacă nu vor ajunge şi la cei ce pot opri războaiele?
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Octavpelin'sWeblog

Mitropolitul Andreicuţ: Cine ştie dacă nu vor ajunge şi la cei ce pot opri războaiele?

Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Andrei Andreicuţ, arată, în Pastorala sa de Paşti, că pacea vine de la Hristos Dumnezeu şi că Mântuitorul a oferit pacea ucenicilor săi.

„Pacea vine de la Hristos Dumnezeu. (…) Iubiţi credincioşi, în ziua învierii Sale din morţi, seara, Domnul Iisus Hristos S-a arătat ucenicilor Săi. Ne spune Sfântul Ioan că, ‘fiind seară, în ziua aceea, întâia a săptămânii, şi uşile fiind încuiate, unde erau adunaţi ucenicii de frica iudeilor, a venit Iisus şi a stat în mijloc şi le-a zis: Pace vouă!’ (Ioan 20, 19). Marele dar al păcii, Mântuitorul l-a oferit Ucenicilor Săi. Ce poate fi mai preţios ca darul păcii şi armoniei care se revarsă din sânul Sfintei Treimi? Proorocii Vechiului Testament, care-L aşteptau pe Mântuitorul, Îl numeau ‘Înger de mare sfat, Sfetnic minunat, Dumnezeu tare, biruitor, Domn al păcii, Părinte al veacului ce va să fie’ (Isaia 9, 5), iar în împărăţia pe care El va întemeia-o ‘lupul va locui laolaltă cu mielul şi leopardul se va culca lângă căprioară; şi viţelul şi puiul de leu vor mânca împreună şi un copil îi va paşte; juninca se va duce la păscut împreună cu ursoaica şi puii lor vor sălăşlui la un loc, iar leul ca şi boul va mânca paie. Pruncul de ţâţă se va juca lângă culcuşul viperei şi în vizuina şarpelui otrăvitor copilul abia înţărcat îşi va întinde mâna’. (Isaia 11, 6-8). Se înţelege că toate aceste metafore se referă la pacea absolută ce va domni între oameni în împărăţia Domnului Hristos”, se arată în Pastorala mitropolitului Andrei Andreicuţ.

De asemenea, acesta menţionează că „Domnul Hristos este Domnul păcii” şi că „El întemeiază împărăţia păcii veşnice şi universale”.

„El aduce ‘pacea între noi şi Dumnezeu, pacea sufletului pătruns de lumina harului, pacea dintre oameni care sunt fraţi întreolaltă, pacea între popoare, care fac parte din marea familie umană, pacea întregii făpturi, pacea cosmică’. Pacea aceasta e un dar de la Dumnezeu, însă pentru a se menţine, ea pretinde angajarea tuturor oamenilor, şi în special a creştinilor. Ea cere conlucrarea cu Hristos, Domnul păcii. Fiecare creştin trebuie să fie un luptător pentru pace, aşa cum îi recomandă Sfântul Pavel lui Timotei: ‘urmează dreptatea, credinţa, dragostea, pacea, cu cei ce cheamă pe Domnul din inimă curată’ (II Timotei 2, 22). În spiritul învăţăturii lui Hristos creştinii doresc pacea, caută pacea, păşesc pe drumul păcii şi luptă pentru pace în comuniune cu toţi oamenii din lume care doresc pacea. Biserica, şi-n primele veacuri creştine, când erau mari frământări, a propovăduit pacea şi înţelegerea între creştini şi între toţi oamenii din lume”, mai arată mitropolitul Andrei Andreicuţ.

Potrivit acestuia, ca să evităm războiul, trebuie eliminate cauzele care duc la acesta: nedreptatea, asuprirea, exploatarea, desconsiderarea drepturilor omului şi alţi factori care cultivă conflictele.

„Sfântul Pavel, pe bună dreptate, ne îndeamnă: ‘Căutaţi pacea cu toţi şi sfinţenia, fără de care nimeni nu va vedea pe Domnul’ (Evrei 12, 14). Iar Sfânta Liturghie o începem cu invocările: ‘Cu pace, Domnului să ne rugăm Pentru pacea de sus şi pentru mântuirea sufletelor noastre Pentru pacea a toată lumea…’. La sfârşitul ei zicem: ‘Cu pace să ieşim’. E minunat condacul Slujbei Învierii, care şi el aminteşte de pacea adusă de Hristos: ‘Deşi Te-ai pogorât în mormânt, Cel ce eşti fără de moarte, dar puterile iadului ai zdrobit şi ai înviat ca un biruitor, Hristoase, Dumnezeule, zicând femeilor mironosiţe: Bucuraţi-vă! Şi Apostolilor Tăi pace dăruindu-le, Cel ce dai celor căzuţi ridicare’. Suntem convinşi că Domnul Hristos ne cheamă să fim ‘făcători de pace’, să ne rugăm pentru pace, să fim cu atitudinea noastră pacifistă contaminanţi şi pentru alţii. Sunt conştient că aceste cuvinte ajung la dumneavoastră, cei ce sunteţi credincioşi şi căutaţi biserica, dar cine ştie dacă nu vor ajunge şi în alte medii şi la cei ce pot opri războaiele?’, menţionează, în Pastorala sa de Paşti, mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

La rândul său, arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, le transmite credincioşilor că Învierea ne face puternici şi liberi şi îndeamnă la rugăciune pentru biruirea tuturor răutăţilor, pentru că sărbătoarea Paştelui ne cheamă la pace, îmbrăţişare şi la împăcare unii cu alţii.

Şi în acest an, arhiepiscopul Tomisului va aduce Lumina Sfântă de pe mare şi o va dărui apoi credincioşilor, în Parcul Catedralei.

„Noi iarăşi venim în mod simbolic ca să reactualizăm istoria şi venirea pe pământul acesta străvechi a Sfântului Apostol Andrei, venim cu lumina pe mare şi iată o dăruim credincioşilor în apropiere de malul mării, la altarul de vară”, a anunţat ÎPS Teodosie.

Potrivit acestuia, sărbătoarea Învierii este „sărbătoarea biruinţei supreme, a luminii asupra întunericului, a puterii dumnezeieşti asupra morţii”.

„Iadul este golit, moartea este învinsă, păcatul este cu adevărat biruit total şi nu mai are putere să ţină pe cei care şi-au mărturisit păcatele şi s-au pregătit pentru această sărbătoare prin credinţă, prin nădejde şi prin dragoste. Nu mai rămân tributari morţii şi păcatului şi răutăţii cei care se îmbracă în lumina Învierii lui Hristos. De aceea este singura sărbătoare în care noi, nu doar în Biserică ne exprimăm bucuria, ne exprimăm bucuria Învierii Domnului şi unii faţă de alţii, în întâlnirile noastre, salutul nostru nu mai e ‘Bună dimineaţa’, ‘Bună ziua’, ‘Bună seara’. Salutul nostru este ‘Hristos a înviat’ şi răspunsul este ‘Adevărat a înviat’. Pentru că nu este ceva mai frumos, mai viu, mai puternic, mai adevărat ca Învierea Domnului”, a spus arhiepiscopul Tomisului.

ÎPS Teodosie menţionează că Învierea Domnului este „adevărul care domină toate celelalte adevăruri de credinţă, pentru că este punctul culminant”.

„Fiul lui Dumnezeu S-a întrupat, a fost botezat, a propovăduit, a făcut minuni, a pătimit, a murit pe cruce, a fost îngropat, dar moartea nu i-a ţinut nici trupul, că sufletul cu dumnezeirea s-a pogorât la iad să golească iadul, să-i ridice pe strămoşi. Dar nici trupul lui Hristos n-a cunoscut putreziciune, n-a mirosit precum Lazăr pe care l-a înviat a patra zi, pentru că era un trup fără de păcat, a murit pentru că a moştenit păcatele noastre, păcatul strămoşesc, dar n-a fost dat putreziciunii. Aceasta e mare diferenţă între Trupul lui Hristos şi celelalte trupuri”, a afirmat arhiepiscopul.

El îndeamnă la rugăciune pentru biruirea tuturor răutăţilor şi la o sărbătoare a Paştelui în lumină, bucurie şi în nădejde.

„Să ne bucurăm şi anul acesta de această sărbătoare, să ne rugăm să se biruiască toate răutăţile, să înceteze războaiele, pentru că sărbătoarea aceasta ne cheamă la pace, la îmbrăţişare, la împăcare unii cu alţii. Astfel, având credinţa în Hristos cel Înviat şi ştiind că şi noi mergem spre Înviere, să nu ne mai înspăimântăm de niciun curent străin care vine din afara noastră, de unde or veni, din Răsărit, din Apus, din locurile acestea de peste mări şi oceane, niciun cuvânt să nu ne înspăimânte, pentru că moartea nu ne mai poate stăpâni. Orice am avea de întâmpinat, noi credem în Înviere şi Învierea ne face puternici şi liberi. Bucuraţi-vă iubiţi credincioşi, bucuraţi-vă toţi cei ce purtaţi numele lui Hristos, că ne numim creştini. În această sărbătoare să ne bucurăm cu toţi în familii, unii cu alţii să ne îmbrăţişăm cum spune sărbătoarea. Şi aşa să ţinem zilele acestea mereu vii, mereu în lumină, mereu în bucurie, mereu în nădejde şi să înaintăm şi noi, să trăim ca fii ai Învierii şi să ne bucurăm neîncetat. Hristos a înviat!”, le transmite credincioşilor arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie.

Cotidianul RO

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente