Ne jucăm cu fulgii de zăpadă

Ne jucăm cu fulgii de zăpadă

Se aproprie Crăciunul cu pași repezi și suntem în plină activitate de făcut decorațiuni pentru pom dar până voi scrie despre ele vreau să va arăt cum ne-am jucat noi cu fulgii de zăpadă. Totul a pornit de la cartea cu numărul 4 din Calendarul nostru de Advent. The Snowy Day editura Usborne este printre cele mai îndrăgite cărți din cele deschise până acum de Ana, i-a plăcut din prima și am citit-o de cel putin zece ori. Cartea este foarte simplă, cu text puțin iar lucrurile sunt explicate într-un mod distractiv și ușor de înțeles, probabil de aceea îi place așa de mult Anei.


Cartea începe foarte delicat, cu formarea fulgilor de nea care softly, silently încep să cadă și acoperă totul în jurul nostru. În continuare ne sunt descrise activitățile specifice unei zi de iarnă: săniuș, îngerași, oameni de zăpadă. Apoi suntem îndemnați să observăm urmele animalelor în zăpadă și să le urmăm în pădure pentru a descoperii o nouă lume unde veverițele dorm în scorbura lor iar păsărelele se încălzesc în ramurile unui brad. Pe urmă descoperim lacul înghețat și aflăm că peștii înoată în siguranță în apa rece iar broscuțele hibernează îngropate în noroi. Aflăm și despre soarele care prinde putere și topește zăpada dezvăluindu-ne lumea din jurul nostru, dar când se înserează aerul devine rece și poate ... maine va fi din nou o zi cu zăpadă.


Ilustrațiile sunt superb realizate, pare că sunt desenate în culori de ceară, Ana chiar mi-a atras atenția că și ea are mov din acela ca în carte, asta după ce m-a întrebat de ce e cerul mov :). Cartea am citit-o prima dată în limba română și vreau să spun că este foarte ușor de tradus, iar apoi în limba engleză unde am insistat pe cuvinte simple ca winter, snow, snowmen, snowflake și desigur snow day.


Nu am văzut deloc zăpadă anul acesta, în afară de câțiva fulgi rătăcitori, dar în schimb ne-am jucat cu cea artificială făcută în casă. Ideea ne-a venit de aici dar sincer nu a ieși așa cum arată în poză. Am folosit faină și spumă de ras, amândouă din cele mai ieftine dar rezultatul a fost total diferit de ce mă așteptam, chiar dacă amândouă erau albe, zăpada a ieșit puțin crem, în nici un caz nu seamănă la textură cu zăpada adevărată și nu este pufoasă cu se laudă doamna în articolul respectiv. Totuși a avut și parți bune, spuma noastră a fost mentolată de unde avea o senzație de rece și mirosea frumos, dar cel mai important lucru Ana a fost incredibil de încântată! și pot spune sincer că a stat o zi întreagă cu mâinile în ea.


Am pus spuma prima dată apoi faina am adăugat-o eu în timp ce Ana mesteca de zor. După o vreme de frământat a rezultat o zăpadă destul de făinoasă, foarte puțin pufoasă care se putea modela ușor în bulgări. Ne-am inspirat din cartea The Snowy Day și am adus la zăpadă păpușile Anei pentru a petrece o zi întreagă la joacă. Pe lângă ele am avut și doi căței și desigur nelipsiții cai care ne însoțesc peste tot. Am încercat să facem activitățile descrise în carte, sanie nu am avut dar am făcut un om de zăpadă care a stat puțin în picioare, am mai făcut ingerași în zăpadă și nu în ultimul rând am încercat toate păpușile și animalele pentru a vedea ce urme lasă în zăpadă. Îmi pare rău ca nu am făcut mai multe poze dar eram cu mâinile în zăpadă :))


A doua zi am continuat activitățile cu un sensory bin de iarnă, plin cu orez (în loc de zăpadă), mult sclipici și steluțe albastre, unde am pus literele de plastic pentru a fi căutate de mânuțele curioase. Am folosit această planșă de aici ca planșă de control pentru a așeza literele găsite în ordinea din alfabet.


Spre surprinderea mea Ana a făcut de două ori alfabetul de la cap la coadă la cererea ei, cred în sfârșit că este pregătită pentru mai multe activități cu litere, poate chiar să începem din nou cu fiecare literă în parte. Până acum literele o plictiseau și nu avea răbdare, dar de la un timp tot întreabă de ele și chiar a luat singură o carte cu alfabetul și a început să îmi pună tot felu de întrebări. Oricum literele cel mai interesante pentru ea sunt cele care ei îi sună ciudat, adică: w, x y, z și q, acestea au fost primele memorate și desigur a, litera ei cum spune ea, de la Ana.


Prima activitate cu fulgi de nea a fost jocul cu Tangram-ul din dotare și fișele descărcate de aici și aici. Planșe sunt listate alb-negru deoarece culorile noastre nu se potrivesc și nici mărimea nu este chiar bună dar asta contează mai puțin.


În total sunt doisprezece fulgi, de la cei mai simpli la modele foarte complexe care au necesitat aproape toate piesele noastre și multă răbdare din partea ei.


Următoarea activitate are și o mică poveste în jurul ei, Ana a încercat într-o zi să deseneze fulgi de zăpadă dar nu prea i-au ieșit. A studiat bine fulgușorii din cartea The Snowy Day, dar cea mai mare problemă a ei a fost că nu știa exact de unde să înceapă. Mi-a umplu vreo zece foi cu încercările ei dar nu a ajuns la nici un rezultat satisfăcător pentru ea. Și ca de obicei Montessori ne oferă soluția la problemă în cel mai simplu mod, inspirată de aici și aici am făcut următoarea activitate din hârtie albă și albastră. Am lipit foile albe, cu pașii de urmat desenați de mine, pe un carton albastru și am pregătit mai multe jumătăți de foi A4 pentru încercări.


La început Ana a făcut toți pașii pe rând până a înțeles cum trebuie făcuți iar apoi a desenat totul la un loc și a încercat mai multe feluri de fulgușori. Pentru a face totul și mai interesant am pregătit separat patru cartonașe albastre și lipici cu sclipici. Când a fost pregătită a folosit cartonașele pentru a face conturul fulgilor cu lipici și apoi a mai insistat un pic cu sclipiciul.


După ce am învățat cum stă treaba cu fulgii am făcut o serie de fișe cu activități foarte diferite dar toate axate în jurul fulgilor și a iernii. Prima fișa a fost descărcată de aici și este un joc de căutare în care Ana a căutat diferite obiecte de iarnă și a completat numărul corespunzător în dreptul lor.


Următoarele fișe sunt descărcate de pe Gift of Curiosity și fac parte din Winter Printable Pack, un pachet cu 77 activități de iarnă, noi am folosit doar o parte din ele, cele cu oameni de zăpadă și pinguini au rămas pentru data viitoare. Pentru a putea descărca întregul pachet trebuie făcut cont, dar merită pentru ca mai sunt și alte pachete la fel de frumoase și toate sunt gratis.


Fișele folosite de noi au avut activități ca: recunoașterea numerelor și scrierea lor, sortarea fulgilor de nea, labirinturi și puzzle cu numere, jocuri de genu găsește greșelile în șir sau găsește diferența, găsește perechea și multe altele. Sunt așa de multe încât se pot alege activități pe diferite nivele de dificultate, atât pentru copilașii mai mici, care acum învață diferența între activități de iarnă și haine de iarnă (ca exemplu) cât și pentru copiii mai măricei ca Ana (care este înnebunită după adunări).


Ultima activitate pe lista noastră a fost joaca cu o minunăție de oglinda confecționată de mine după ce am văzut aici ce frumos s-au jucat Dani și Mathias. Oglinda noastră este mică și provizorie până reușesc să fac un suport mai mare dar a fost foarte utilă, Ana a petrecut aproximativ 3 ore în fața ei!


Ca materiale pentru fulgii noștri am folosit sârmă plușată tăiată în diverse mărimi și pompoane pufoase mici și mari, toate albe. Cred că imaginile spun totul, această joacă este foarte dependentă și am lucrat cot la cot cu ea pentru a face cât mai multe modele.



Nu am rezistat tentației și am folosit din nou figurile geometrice de la Tangram pentru a încerca noi modele de fulgi. La început am încercat să reproducem fulgii de pe planșele folosite mai sus dar am făcut și modele noi.


Preferatul meu este cel din poza de mai jos, recunosc am lucrat mai mult eu la el, Ana m-a ajutat puțin dar nu m-am putu abține, cum am spus joaca asta este dependentă !


Toate sursele noastre de inspirație se găsesc în albumul de iarnă de pe Pinterest. Acolo găsiți mai multe activități cu fulgi pe care nu am apucat încă să le facem precum și multe alte teme de iarnă.

Follow Ioana Petru's board Winter ~ Iarna on Pinterest.

Sper ca v-am inspirat măcar puțin și dacă aveți posibilitatea a confecționa oglinda vă rog nu ezitați, noi am petrecut multe momente frumoase jucându-ne cu ea. Sărbători Fericite! cu mult drag mămica Ioana și prințesa Ana (5 ani și 4 luni)

Resurse:
  • The Snowy Day editura Usborne am achiziționat-o de la Micul Cititor împreună cu restul cărților Usborne din calendarul de Advent.
  • Planșele cu fulgii de zăpadă pentru jocul Tangram au fost descărcate de aici și aici. Nu am folosit niciodată planșele color, în primul rând nu se potrivesc culorile iar așa alb-negru Ana se concentrează mai mult pe forma pieselor decât pe culoarea lor.
  • Winter I Spy Game se găsește pe The Pleasantest Thing împreună cu alte jocuri asemănătoare.
  • Winter Printable Pack se poate descărca gratis de peGift of Curiosity, necesită înregistrare.