Accidentele rutiere sunt o problema serioasa atat la nivel national, cat si mondial, fiind provocate de cele mai multe ori din cauza neatentei sau a nerespectarii regulamentelor din legislatie.
In ultimii ani, o noua tendinta a inceput sa apara printre cei implicati in incidente, aceea de a nu declara pagubele minore produse in trafic si nu numai. Legea este foarte clara in aceasta privinta, soferii fiind obligati ca in maxim 24 de ore de la producerea accidentului sa fie notificate organele abilitate, indiferent de gravitatea acestuia.
Nu in toate cazurile este necesara prezenta politiei, putand fi completata doar amiabila la fata locului impreuna cu cealalta parte implicata. De aceea este important ca de fiecare data cand pleci la drum sa te asiguri ca ai asupra ta asigurarea obligatorie RCA pentru a fi protejat din punct de vedere financiar de fiecare data in cazul unor controale de rutina sau de accident.
Nedeclararea accidentului rutier in 24 ore
Nedeclararea incidentului in termenul impus de lege poate aduce cu sine repercusiuni financiare, cat si retinerea permisului de conducere pe o durata de 30 de zile sau mai mult.
Statisticile din ultimii ani raporteaza faptul ca un accident usor cu rani minore si daune materiale minime este adesea neraportat, lucru ce se datoreaza timpului pierdut, dar si din cauza faptului ca cele 2 parti implicate vor sa isi rezolve singure litigiile in mod privat.
Conform legislatiei, pentru a fi considerat un accident rutier, acesta trebuie sa indeplineasca cateva conditii:
- accidentul produs sa fie pe o sosea deschisa circulatiei publice;
- in incident trebuie sa fie cel putin 2 parti implicate;
- accidentul trebuie sa aiba urmari precum: deces, ranirea sau avarierea a cel putin unui vehicul sau alte pagube materiale.
Actele necesare pe care trebuie sa le ai asupra ta in cazul unui accident sunt urmatoarele:
- carte de identitate;
- permisul de conducere;
- polita obligatorie RCA valabila;
- certificatul de inmatriculare al vehiculului.
Accidentele care au soldat doar pagube materiale trebuie declarate in maxim 24 de ore de la eveniment, insa cele in care au fost implicate si victime au alte obligatii care trebuie tratate imediat prin anuntarea organelor abilitate.
Soferii care nu declara accidentele trebuie sa fie constienti de faptul ca multe intersectii si parcari au camere de supraveghere, putand in acest fel sa fie gasiti mult mai usor in cazul in care doresc sa fuga de la locul faptei.
Tamponare usoara nedeclarata
Nedeclararea accidentelor poate provoca nenumarate provocari organelor abilitate in actiunea de a imbunatati anumite zone cu marcaje speciale pentru a ajuta si alti soferi si a reduce riscul.
La fel ca orice accident, tamponarile usoare fie ele chiar si in parcare trebuie declarate, insa pot fi realizate mult mai usor cu ajutorul amiabilei. Aceasta se poate completa online de catre partile implicate, fiind o solutie mult mai eficienta si rapida de a transmite firmei de asigurari toate datele necesare, documentatia, dar si fotografiile ce contin informatii despre daune.
Este important de precizat faptul ca amiabila inlocuieste procesul verbal intocmit de politie, putand evita in acest fel o eventuala amenda in cazul in care esti vinovat. Dupa completarea formularului, firma de asigurari va putea crea dosarul de dauna pentru a te ajuta in vederea reparatiilor cauzate de accident la unul dintre service-urile autorizate agreate de societate.
Indiferent de situatie sau de gravitatea accidentului, acesta trebuie declarat fie la politie sau la firma de asigurari (completand amiabila). Aici pe blogul Romasig poti gasi de fiecare data informatii cu privire la ultimele noutati din industria auto, noi modificari legislative sau cum sa te descurci in anumite situatii neprevazute. Un sofer trebuie sa fie responsabil de fiecare data cand pleaca la drum si sa aiba asupra lui toate documentele necesare valabile pentru a evita in acest fel amenzi si cheltuieli inutile.