Noile tarife RCA! Preturile au crescut pentru tineri la toate categoriile de masini

  • Postat în Profesional
  • la 24-08-2021 12:47
  • 314 vizualizări

Noile tarife de referinta pentru politele auto obligatorii – RCA au fost publicate de ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara). In comparatie cu raportul precedent, noile tarifele de referinta RCA au consemnat scaderi pentru 20 de categorii de clienti persoane fizice, dintr-un total de 35. Iar pentru soferii cu varsta de maxim 30 de ani tarifele au crescut pentru toate categoriile de masini.

„Tarifele de referinta estimate pentru fiecare segment de tarif sunt, in general, intr-un interval rezonabil fata de cele publicate anterior, iar acolo unde sunt diferente, acestea sunt justificate de evolutia expunerii la risc si/sau de evolutia daunalitatii”, adauga ASF.

Pentru datele istorice utilizate atat in cadrul analizelor statistice cat si in determinarea primei de risc de baza, a factorilor de incarcare si a tarifului de referinta (sau prima bruta de referinta), perioada este reprezentata de ultimii 5 ani de eveniment anteriori datei de referinta, in speta perioada 1 Iulie 2015 – 30 Iunie 2020.

Pentru fiecare segment de tarif, tarifele de referinta au fost estimate aferent urmatoarelor categorii de vehicule descrise prin Norma A.S.F. nr. 22/2017 privind metodologia de calcul al tarifelor de referinta pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie:

  • Vehicule destinate transportului de calatori, SUV-uri si autovehicule mixte cu o masa autorizata maxima de pana in 3,5 tone si maxim 9 locuri
  • Autovehicule destinate transportului in comun cu peste 9 locuri
  • Motociclete, mopede, motociclete electrice hibride si ATV-uri, cu sau fara atas
  • Tractoare rutiere
  • Autovehicule pentru transportarea bunurilor
  • Remorci si semi-remorci
  • Alte vehicule, precum vehicule cu scop special, utilaje, vehicule electrice etc.

Care sunt noile tarife RCA?

Segmentele de tarif au fost construite pornind de la categoriile de vehicule descrise mai sus, tinand cont de urmatoarele caracteristici referitoare la:
– Persoana asigurata: tipul asiguratului (persoana fizica sau persoana juridica), varsta asiguratului (pentru persoane fizice);
– Caracteristicile vehiculului: capacitatea motorului (cmc), numarul de locuri pe scaune, puterea motorului (CP), masa maxima admisa (Kg)

Soferii cu o varsta de cel mult mult 30 de ani, prima bruta de referinta pentru politele RCA a crescut, fata de raportul precedent, pe toate segmentele, reiese din datele ASF, astfel:

  • 098 lei – 1.129 lei pentru masinile cu o capacitate cilindrica mai mica de 1200,
  • 112 lei – 1.143 lei pentru masinile de 1201-1400 cmc,
  • 308 lei – 1.336 lei pentru 1401-1600 cmc,
  • 449 lei – 1.495 lei pentru 1601-1800 cmc,
  • 605 lei – 1.628 lei pentru 1801-2000 cmc,
  • 236 lei – 2.258 lei pentru 2001-2500 cmc,
  • 032 lei – 3.080 lei pentru masini de >2500 cmc.

„Tariful de referinta se calculeaza semestrial de catre o societate cu expertiza recunoscuta in domeniu, contractata de catre A.S.F., dupa formula prevazuta la art. 2 pct. 24 si se publica de catre A.S.F.”

A.S.F. a derulat o procedura de achizitie publica in vederea achizitionarii serviciilor actuariale cu privire la calculul tarifului de referinta pentru asigurarea RCA, avand in vedere prevederile legale in vigoare. In urma finalizarii procedurii de achizitie publica, au fost incheiate intre A.S.F. si Asocierea KPMG Advisory SRL si KPMG Audit SRL.

Prima bruta de referinta = PR x (1+M) x (1+IBNR) x (1+i) x (1+s) / (1-Ch-P) x (1-BM)

unde:
PR = dauna medie (Dm) x frecventa medie (Fm)
M = factorul de crestere pentru daune mari
IBNR = factorul de incarcare IBNR
i = factorul privind inflatia daunelor (trendul daunelor)
s = marja de siguranta
Ch = cheltuielile asiguratorului determinate la valoarea medie, exprimate ca procent din prima bruta (25%)
P = marja de profit exprimata ca procent din prima bruta
BM = incarcarea datorita aplicarii sistemului bonus-malus
Dm si Fm sunt factori raportati la ultimii 5 ani

Valoarea pietei de asigurari RCA

In primul trimestru din 2021, piata de asigurari de raspundere civila auto RCA a atins valoarea de aproximativ 1,11 miliarde de lei, in crestere cu circa 10% fata de perioada similara a anului anterior. Pe ansamblul intregii piete, la 31 martie 2021, prima medie RCA anualizata a ramas constanta, in jurul valorii de 632 lei, in timp ce dauna medie a crescut cu 5%, la peste 8.446 de lei.

Pentru a tine seama de durata diferita a politelor , exprimat in unitati anuale, numarul de contracte RCA incheiate pana la 31 martie 2021 a fost de 1,76 milioane contracte, in crestere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente