Notițele unui cârcotaș din ultima bancă (I)

  • Postat în Fapt divers
  • la 09-10-2022 07:31
  • 221 vizualizări
Notițele unui cârcotaș din ultima bancă (I)
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Octavpelin'sWeblog

Zilele trecute, directorul SRI, Eduard Hellvig, a ținut un discurs la Universitatea din Cluj. Pretextul a fost împlinirea a „15 ani de studii de securitate” la această universitate. Probabil s-a inventat această aniversare pentru a-i da posibilitate dlui Hellvig să spună ceva națiunii.

Cred că aceste „cursuri de securitate” sunt incompatibile cu ținuta academică a unei instituții universitare respectabile. În școală nu se mai învață gramatică, dar se învață intelligence. Este o blasfemie ca Florian Coldea să fie profesor asociat într-o universitate în care, pe coridorul rectorilor, se află efigiile lui Sextil Pușcariu, Emil Hațieganu ori Constantin Daicoviciu.

Noii securiști au de toate – putere, privilegii, impunitate. Dar nu se simt bine dacă nu se înnobilează și cu niscaiva titluri universitare. Unii confundă știutul despre oameni cu știința de carte. Dar, ce-i drept, altfel arată o carte de vizită cu „prof.univ.gl.dr. Florian Coldea”.

SRI are destule cocoașe – de la protocoalele secrete și câmpul tactic la legiferarea turnătorilor și ambiția de a face cercetări penale și la finanțări dubioase din fonduri europene. Dl. Hellvig nu le poate da jos și atunci se duce la studenți, în rolul de intelectual gânditor. Dar este prea savant pentru funcția pe care o deține și prea pătruns de această funcție pentru a fi savant.

La Cluj a prezentat în premieră o periodizare istorică a anilor scurși de la Revoluție, pe care dumnealui îi împarte în patru etape. Nu intru în detalii că n-are rost. Dl Hellvig intră astfel în galeria selectă a intelectualilor Doru Mărieș, Alex Stoenescu și a altor experți în post-revoluție, care știu foarte precis când în România a fost ba revoltă, ba revoluție, ba lovitură de stat. Aici, numărătoarea lor s-a oprit. Nu se mai știe dacă și când s-a încheiat lovitura de stat.
Apoi, dl.Hellvig le-a dat studenților propriul său exemplu de viață și activitate revoluționară, începută, ca și tovarășul, tot pe la vreo 15 ani. Ne spune că „evenimentele din 1989 l-au prins când avea 16 ani” (de fapt 15) și „locuia într-un bloc gri al unui orășel din nordul Transilvaniei”. Dl. Hellvig ne spune că în acel bloc, care era neapărat gri, de la acea vârstă fragedă „asculta radioul noaptea, pentru a auzi știrile anticomuniste”!. Și că citea „cărțile obținute pe sub mână, pentru a înțelege marea literatură a românilor, inclusiv cea interzisă de dictatură”. Măi, să fie, ce copil precoc!…
Partea mai consistentă a discursului a cuprins referiri la serviciul pe care dl.Hellvig îl conduce de aproape 8 ani. A atins mai multe subiecte, dar n-a detaliat niciunul. A făcut afirmații fără explicații. A spus despre SRI că este „o instituție încă percepută de unii ca moștenitoare a Securității”. Dar n-a explicat cauzele pentru care SRI este perceput astfel. Și nici cine sunt acei „unii” care au această percepție. Nu cumva acești „unii” sunt majoritatea covârșitoare a cetățenilor?
Dl. Hellvig mai afirmă că SRI „este un bun exemplu de modernizare treptată, dar durabilă”, reprezentând „o ilustrare simbolică a transformării României în ansamblu”. Deci transformarea SRI ar fi „simbolul transformării” țării. Nu dezvoltarea economică, nu nivelul de viață al oamenilor, nu gradul de civilizație al societății exprimă transformarea unei țări, ci securitatea.

Dl. Hellvig dă o pâine de mâncat și presei sistemului, afirmând că, înaintea mandatului său, „SRI-ul a făcut greșeli importante”, dar criticii săi vor găsi „îndeajuns de multe și în timpul mandatului său”. La care greșeli se referă – nu ne spune.
Ar fi trebuit să dea câteva exemple, ca să știm și noi ce crede dumnealui că este „o greșeală importantă” în activitatea SRI. Și să le afle și studenții de la Securitate, pentru a nu le repeta când vor ajunge în sistem. De pildă, pentru dl. Hellvig, semnarea protocoalelor neconstituționale, care nu mai există nicăieri în lumea democrată, nu pare să fie o greșeală, din moment ce, din cele 65 identificate în 2017, SRI a declasificat doar 1.

CONSULTING-UL MAGIC DE DUPĂ PENSIONARE:

Dl. Hellvig pretinde că știe și de „problemele generate de unii foști lucrători ai SRI poziționați fie în spatele a tot felul de oameni, fie gravitând în jurul companiilor de stat”. „Vom face tot ce ține de noi pentru a le rezolva”, mai spune dl. Hellvig, fără să dea vreun exemplu concret pentru ce-are de gând să facă în acest sens.

Afacerile foștilor mari granguri ai securității sunt notorii. Generalii Florian Coldea și Dumitru Cocoru sunt singurii asociați cu părți egale în două firme. Anul trecut, randamentul acestor firme a fost năucitor: la o cifră totală de afaceri de 5,07 milioane de lei și cu numai 3 salariați, profitul net a fost de 4,9 milioane lei, adică 1.000.000 euro! Rezultă că fiecare dintre cei doi generali au încasat anul trecut numai din dividende o medie lunară de 40.000 euro.
Coldea este pensionat din 2017, când avea 46 de ani și are pensie specială de vreo 30.000 lei, ca și alte venituri de pe la universitățile unde este profesor asociat.
Partenerul său de afaceri, generalul Dumitru Cocoru, a fost directorul Institutului pentru Tehnologii Avansate din cadrul SRI și, din câte se știe, a fost coordonatorul operațiunilor de interceptare a convorbirilor. S-a pensionat prin 2016.
Cei doi nu sunt singurii oameni de afaceri care au devenit prosperi pe seama gradelor avute în SRI. Potrivit fanatik.ro, generalul Dumitru Dumbravă, fost director juridic al SRI și autor al „câmpului tactic din justiție”, are o firmă de „consultanță în afaceri și management”, numită Wise Line Consulting (cu un profit de 3,6 milioane lei în ultimul an).
Generalul Viorel Adrian Stan (fost șef al secțiunii informative antitero) este asociat cu fostul ministru de Interne, Petre Tobă și cu ex-secretarul de stat, Călin Lucian Rosan, în firma Strategic Intelligence Security Services. Și aceasta oferă consultanță pentru afaceri și management, cu un profit de aproape 260.000 de lei în ultimul an.
Generăleasa Elena Istode, poreclită Anaconda, dă consultanță în afaceri și management prin intermediul Cocoandconsulting SRL, societate care a făcut un profit de 621.000 de lei după primul an de activitate.
Nu trebuie să ai vreun doctorat la Academia SRI pentru a deduce că secretul succeselor amețitoare în afaceri ale lui Coldea et Co. nu este genialitatea în economie a celor în cauză. Circuitul standard este că, în timpul activității, respectivii oferă unora protecție și variațiuni ale acesteia, pentru ca, după lăsarea la vatră, să-și primească de la respectivii tainul, cum ar fi zis colegul Băsescu-Petrov. Adică niște contracte umflate la preț. Cuvântul magic este „consulting”-ul. Care, în traducerea informală a unui fost general SRI, decedat nu demult, înseamnă „trafic de influență”.

De ce nu rupe dl Hellvig acest cerc vicios? Foștii generali SRI au din ce să trăiască. După cum se vede, nimeni nu îndrăznește să se atingă de pensiile lor. Demagogia unuia ca Rareș Bogdan, despre desființarea pensiilor speciale în 30 de zile, a rămas un exemplu de ridicol. Asupra foștilor ofițeri SRI ar trebui să se aplice cele mai severe criterii de integritate.
Să nu-și folosească în interes personal informațiile obținute și relațiile construite pe banii statului.
Să-și păstreze pensiile, dar, în contra-partidă, orice ofițer SRI care se pensionează să nu aibă timp de 5 ani dreptul de a desfășura vreo activitate lucrativă, pe nume propriu sau al afinilor până la gradul 4. Dar, cu atât mai mult, nici să fie angajat în funcții publice, secretar de primării, consilier pe la guvern, expert prin parlament și altele asemenea acoperiri. Societatea trebuie deparazitată și lăsată să respire.

SRI VREA „INTERLOCUTORI AVIZAȚI” ÎN INSTITUȚII

Dl. Hellvig a adus în discuție practica politicienilor care „așteaptă să primească sugestii de la servicii” și „indicații” sau “sugestii” despre ce au de făcut”.
Într-o formă soft, Hellvig numește o realitate fatală pentru democrație: faptul că politicienii nu mai fac nimic de capul lor, fără să obțină viză sau ordin de la SRI. Acesta este mecanismul perfid care confirmă existența statului paralel, în care deciziile politice sunt luate, girate, avizate sau indicate de serviciile secrete.
Dar de ce oare dl Hellvig nu i-a dat pe ușă afară pe cei care vin la SRI să primească „indicații” și „sugestii”?
De ce dl. Hellvig, în cei 7 ani de când e șef, n-a denunțat niciodată asemenea practici? De ce n-a făcut niciodată o declarație publică, un „statement”, cum ar zice partenerul strategic al dumnealui, despre faptul că SRI nu este instituție de control preventiv ori de consultanță politică? Cam multă ipocrizie în fața studenților…
N-a denunțat aceste lucruri pentru că, de fapt, dl.Hellvig le acceptă tacit și le încurajează. El îi critică doar în fața studenților pe cei care vin la SRI pentru a obține binecuvântarea, dar tace chitic despre pârghia tăcută dar vicleană a ORNISS-ului, care dirijează toate mișcările de cadre în România, de la miniștri până la portarii de la școli și primării.
Într-o declarație făcută în 2017 la Timișoara, dl. Hellvig afirma că SRI are nevoie de „interlocutori avizaţi în cadrul instituţiilor beneficiare ale informaţiilor furnizate”. Deci „avizați”! Cu cât SRI-ul are mai mulți astfel de interlocutori avizați prin toate instituțiile centrale și locale, cu atât va scădea înghesuiala la SRI a celor care „se așteaptă să primească sugestii de la servicii”. Respectivii răspândiți în teren vor executa ordine, nu vor cere sfaturi
Directorul SRI s-a referit și la „neîncrederea existentă în societate” cu privire la numărul „acoperiților” și la „agenda acestora în diverse sectoare strategice”. Dar nu neîncrederea este cea care există în societate legătură cu acoperiții, ci disprețul și lehamitea. Un deputat se mândrea recent că are o rețea de 800 de turnători (așa-ziși „avertizori de integritate”) în mai toate spitalele importante din țară. Turnătoria este, în sine, o practică detestabilă, arată mari văgăuni de caracter, dar a ajuns să fie legiferată! Profesia de turnător urmează să fie trecută în codul CAEN.
Dl. Hellvig ne asigură că, „de la începutul mandatului său”, activitatea acoperiților „se desfășoară strict în limitele legii”. Dar nu spune care o fi legea aia care guvernează „activitatea acoperiților”. Și dacă există vreun filtru care să verifice dacă turnătoriile mizerabile ale unora sunt reale, înainte de a deveni „probe” în câmpul tactic.
Dl Hellvig mai recunoaște că „fantoma Securității este încă atașată de imaginea SRI”. Dar s-a întrebat vreodată care să fie explicația? A găsit răspunsul? Nu cumva imaginea vechii securități este atașată de SRI fix din cauza practicilor SRI, uneori mai agresive și mai contondente decât ale fostei securități? Noilor securiști nu le mai e frică de nimic. Celor dinainte le era frică, oarecum, de partidul comunist. Cine se simțea abuzat de securiști sau de milițieni mai putea să reclame la partid. Vechea securitate era subordonată partidului unic, așa scria în constituția comunistă. Acum, în democrație, lucrurile s-au răsturnat: toate partidele sunt subordonate securității.

Dl. Hellvig menționează că marea sa realizare este predarea la CNSAS a întregii arhive a Securității. Ce garanție avem că s-a predat chiar toată? Din moment ce ne spune că „desecretizarea va continua”, înseamnă că mai sunt rafturi la păstrare, p^ici-pe acolo, prin colțurile esențiale, ca, la o adică, pac la Războiul, neicusorule… Cât timp va dura desecretizarea? După ce criterii se va face? N-ar trebui început cu desecretizarea celor 64 de protocoale secrete?
Despre noile legi ale securității naționale dl. Hellvig continuă să tacă. Este o atitudine inadmisibilă. Directorul SRI este obligat de fișa postului să se pronunțe despre acele proiecte care au apărut în spațiul public și care au revoltat opinia publică. Profesional, SRI are obligația să informeze societatea românească despre autorii acelor texte și împrejurarea în care ele au devenit publice. L-au informat pe Iohannis, care – mare om, mare meditator – a acuzat presa că le-a făcut publice, nicidecum nu i-a demascat pe cei care au putut să redacteze niște legi pentru care NKVD-ul stalinist putea fi invidios.
SRI ne informează cu emfază că a contribuit la dosarul penal despre un bănuit act sexual între un deputat și un minor, dar tace despre niște proiecte de legi ale securității care vor afecta grav societatea românească timp de generații.…
Dacă dl. Hellvig tace despre aceste proiecte, înseamnă că le susține – ceea ce ar fi extrem de grav. Dar nu ne-ar mira. Dacă nu le-ar susține, s-ar fi delimitat public de acele prevederi, care trimit nu la securitatea comunistă, ci la trecutul NKVD-ist cel mai tenebros din istoria securității bolșevice.
„Ne dorim legi actualizate, dar le vrem cât mai apropiate de modelul celor din Occident”, spunea dl Hellvig la Cluj. Dar care e acest „model”, în mod concret? Există vreun model occidental care să permită protocoale secrete cu justiția? Să permită câmpuri tactice? Să permită obligația procurorilor de a raporta securiștilor dacă au executat rechizitoriile făcute la SRI?
Să dea dl Hellvig câteva exemple de practici occidentale în materie de „intelligence”, care ar trebui să se regăsească și în legile românești. Deocamdată, prevederile din textele care circulă și despre care dl.Hellvig tace par desprinse din regulamentul de ordine interioară de la Guantanamo, nu din „intelligence”-ul occidental.
„Ar fi de dorit ca societatea românească și decidenții politici să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informații”, spune dl.Hellvig. Acest lucru ar fi, în sfârșit, de dorit. Pentru că, din păcate, deocamdată lucrurile stau invers. Adică serviciile de informații joacă rolul pe care-l vor ele, nu cel pe care l-ar dori societatea românească.
Dar ar fi de dorit să ne spună mai întâi dl. Hellvig ce rol vede dumnealui pentru un SRI de model occidental. Prin contrapondere cu proiectele de legi apărute. Așa este firesc – ca un șef de instituție să-și definească public reperele de funcționare a instituției pe care o conduce. Reperele concrete, nu de principiu – gen modernizare, reformă, transparență și alte aiureli. (Va urma)

OCTAVIAN STIREANU /http://cotidianul.ro/