NOU PROIECT DE ȚARĂ: EL ESTE OMUL AMERICANILOR!
Spre deosebire de predecesorul său, penibilul ”combinator – atârnător” Adrian Zuckerman, Kathleen Kavalec chiar este diplomat de carieră! Și asta se vede cu ochiul liber! În primul rând, de la respectarea cutumei de la cel mai înalt nivel al diplomației internaționale de a vorbi, la orice ieșire publică, și în limba țării care găzduiește un diplomat de carieră. Iar Kathleen Kavalec o face cu prisosință.
Astfel că, după nefericitul episod al desemnării la Ambasada Statelor Unite ale Americii a unui cotizant de campanie disperat să își recupereze cât mai repede cu putință investiția făcută – ca să nu mai vorbim de profitul ”nesimțit” dinainte calculat – Kathleen Kavalec chiar este, cel puțin până în acest moment, ambasadorul american de care România avea nevoie!
Drept urmare, cu atât mai mult orice mesaj oficial al acesteia, dar mai ales cele subliminale trebuie decriptate în adevărata ”cheie” diplomatică de către ”analiștii” principalelor instituții abilitate ale statului român.
Noul… Ana Aslan!
Numai că, deși zilele trec una după alta, partea română nu pare să își fi revenit pe deplin de la neobișnuita atitudine adoptată de ambasadoarea americană pe 26 aprilie.
Sorin Costreie, la întâlnirea cu americaniiAtunci când Kathleen Kavalec a ținut să marcheze, de la nivelul înaltei reprezentanțe diplomatice pe care o reprezintă și implicit a întregii Administrații SUA, o ”anume” zi… Numai că fervoarea cu care ambasadoarea americană s-a aplecat asupra acestui subiect, dar mai ales absolut surprinzătorul ”omagiu” adus unui român a lăsat cu gura căscată ”lumea bună” a clasei politice românești. Ca și majoritatea serviciilor care au preferat doar să bifeze o nouă ”indicație prețioasă” din partea principalilor parteneri strategici.
Numai că, o singură structură contrainformativă a format o proprie ”celulă de criză” pentru a ”decoda” corect de ce s-a hazardat ambasadorul american cu promovarea ”prea ca la țară” a unui ”obscur” funcționar al statului român…
Iar după folosirea pragmatică a canalelor specifice intelligence, analiștii sunt siguri că, mai nou, ”el este omul americanilor”!
Iar pentru a nu ”altera” cumva, fie și dintr-o regretabilă eroare umană, mesajul pe care Kathleen Kavalec a vrut să îl transmită partenerilor români pe data de 26 aprilie, această declarație găzduită pe site-ul oficial al Ambasadei SUA a fost recitită de nenumărate ori…
”România a făcut eforturi incredibile în ultimii ani în această privință, mai ales de la numirea domnului Sorin Costreie în funcția de coordonator național în domeniul proprietății intelectuale.
Ambasada SUA, nou proiect de țară pentru România. Spre deosebire de Zuckerman, Kavalec se vede că este diplomat de carierăNumirea sa a reprezentat un pas uriaș pentru România și sperăm că el este parte a unor eforturi care vor continua. De aceea, este esențial să existe un birou care să aibă imaginea de ansamblu și să identifice chestiunile de proprietate intelectuală care trebuie discutate, precum și lucrurile care funcționează și trebuie repetate sau amplificate.
Statele Unite ale Americii speră că Biroul Coordonatorului de Proprietate Intelectuală va deveni o parte instituționalizată a Guvernului României, astfel încât țara să poată continua să construiască pe fundația extraordinară construită de domnul Sorin Costreie.
Este un lucru important, fiindcă guvernele ambelor noastre țări au datoria de a sprijini și încuraja activitatea inovatoare a cetățenilor noștri creativi.
(…) Așa cum Ana Aslan este respectată pentru eforturile sale în România, în Statele Unite mai multe femei inovatoare au avut un rol imens în dezvoltarea cadrului legal privind proprietatea intelectuală… Harriet Beecher Stowe și Stephanie Kwolek au fost influente nu doar pentru că au avut idei foarte bune și au fost extrem de motivate, ci și pentru că au înțeles ce drepturi au asupra proprietății intelectuale.
Este vital să reținem una dintre cele mai importante lecții ale istoriei din acest segment al dreptului : persoana care a creat este cel mai puternic apărător al drepturilor sale de proprietate intelectuale.
Putem adopta cât de multă legislație dorim în domeniul proprietății intelectuale, lucru important, desigur, însă dacă nu îl învățăm pe următorul mare muzician sau mare autor care este valoarea propriilor sale idei, eșuăm în încurajarea creativității care ne îmbogățește viețile și ne ajută națiunile să prospere din punct de vedere economic”.
Ontario și Pittsburg, dar ”engleza – bine”…
Dar să vedem acum și care este CV-ul oficial al domnului Sorin Costreie, cel suit de ambasadoarea Kavalec pe ”soclul” viitoarei puteri de la București. Prea puțini până și inițiați ai sistemului știind despre acesta doar că este ”ceva consilier pe la Ciucă”…
Așa că, dacă tot vom auzi tot mai des acest nume pronunțat în cel mai elogios mod cu putință de către ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, să vedem cine este Sorin Costreie…
”Secretar de Stat – relații internaționale, afaceri europene, juridic, proiecte, învățământ dual
Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice
Educație și formare
2007 – Doctorat – Universitatea din București, Facultatea de Filosofie
1997 – Master – Universitatea din București, Facultatea de Filosofie
1996 – Licență – Universitatea din București, Facultatea de Filosofie
Experiență profesională
- Conferențiar ( din octombrie 2016) – Facultatea de Filosofie, Departamentul de Filosofie Teoretică și Logică, Universitatea din București
- Prodecan ( din martie 2016) – Facultatea de Filosofie, Departamentul de Filosofie teoretică și Logică, Universitatea din București
Domenii de specializare și cercetare
Filosofia limbajului, Filosofia matematicii, Filosofia logicii
Publicații
Cele mai recente sunt „Early Analytic Philosophy, New Perspectives on the Tradition” – în „ The Western Ontario Series in Philosophy of Science”, Springer, 2016 și „ Șase studii fregeene”, Editura Universității din București, 2015; plus alte diverse studii și lucrări de specialitate, publicate în volume și reviste internaționale (editate de către Springer, Kluwer, Elsevier, Taylor & Francis, Oxford University Press…)
Conferințe
- Participări la peste 50 de conferințe internaționale (cu peer – review committee)
Burse, granturi și proiecte de cercetare
2015 – 2017 – Cercetător în cadrul proiectului finanțat de UEFISCDI – CNCS ( PN – RU- TE – II 2014 – 4 – 2522) Philosophy between Mathematical Method and Experiment: The Berlin Academy (1746 – 1764).
2013-2015 – Expert coordonator al echipei de cercetare nr. 11 ( Meaning and Truth), din cadrul proiectului POSDRU/159/1.5/S/133675,„ Inovare și dezvoltare în structurarea și reprezentarea cunoașterii prin burse doctorale și postdoctorale.
2000 – 2013 – Bursă postdoctorală în cadrul proiectului POSDRU/89/1.5/S/ID56815/E/1859 – Societatea bazată pe cunoaștere – cercetări, dezbateri, perspective
2012 – Director proiect finanțat de CNCS – UEFISCDI ( PN – II – ID – WE – 2012 – 4 – 030) – Philosophy of Mathematics Today
2006 – 2007 – Bursă de cercetare la Colegiul Noua Europă, București
2004 – 2005 – Ontario Graduate Scholarship
2003 – 2004 – Ontario Graduate Scholarship + UWO – International Graduate Student Scholarship
2002 – 2003 – Special University Scholarship + UWO – International Graduate Student Scholarship
2000 – 2002 – President s Scholarship for Graduate Studies + UWO – International Graduate Student Scholarship
1999 – World Bank grant, cercetător invitat, University of Notre Dame & University of Pittsburgh
1997 – 1998 – Deutscher Akademischer Austauch Dienst ( DAAD), bursă la Universitatea din Bonn
1996 – Bursă TEMPUS la Universitatea La Sapienza, Roma
1993 – Deutscher Akademischer Austausch Dienst (DAAD), bursă la Universitatea din Trier pentru o școală de vară
Afilieri profesionale
Membru în comitetul de coordonare , Romanian Society for Analytical Philosophy (SRFA)
Membru în comitetul de coordonare, European Society for Analytical Philosophy (ESAP)
Membru, Association for the Philosophy of Mathematical Practice (APMP)
Membru, American Philosophical Association(APA)
Membru, Canadian Philosophycal Association(CPA)
Membru, Canadian Society for the History and Philosophy of Science (CSHPS)
Membru, Canadian Society for History and Philosophy of Mathematic ( CSHPM)
Limbi străine
- Engleză : bine
- Germană, Italiană:mediu
- Franceză, Spaniolă: satisfăcător”.
Au schimbat ofițerii de legătură
Noul ”proiect de țară” destinat României fiind puternic susținut nu doar de către diplomația americană. Pentru că, dacă tot mai ”anchilozatele” Cancelarii europene se cramponează de un Mihai Răzvan Ungureanu, Dacian Julien Cioloș, Siegfried Mureșan sau Laura Codruța Kovesi, uite că americanii par deciși să ”defileze” cu figuri cu adevărat noi.
Ca să nu mai vorbim că, de această dată, după ”schimbarea liniilor” odată cu venirea noii ambasadoare, și ofițerii de legătură detașați în România sunt cu adevărat ”unii de top”. Așa cum este de altfel și normal, la ceea ce se întâmplă în proximitatea țării noastre…
National