In urma cu doar cateva zile, in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a fost publicata o noua directiva ce vizeaza politele RCA. Este vorba despre directiva europeana care anunta cresterea limitelor minime de despagubire, noutate care va trebui transpusa si in legislatia din Romania pana la finalul anului 2023. Astfel, Comisia Europeana ofera statelor membre timp suficient pentru a transpune noua directiva in legislatia tarii.
Soferii sunt deja familiarizati cu ceea ce presupune o polita RCA si cu situatiile in care se ofera despagubiri in baza acesteia. Pe scurt, este un document obligatoriu pe care trebuie sa il detii daca ai masina si devine util in momentul in care esti implicat intr-un eveniment rutier care se soldeaza cu pagube materiale sau corporale. In cazul in care accidentul a fost provocat de tine, tertii prejudiciati sunt cei despagubiti prin prisma asigurarii.
Noile limite pentru despagubiri au fost modificate
Potrivit noului set de modificari introduse de Directiva europeana 2.118/2021, limita minima va creste la 1,3 milioane de euro per persoana prejudiciata respectiv 6,45 milioane de euro per accident (indiferent de numarul persoanelor vatamate) pentru vatamarile corporale. De asemenea, creste si limita minima pentru daunele materiale.
In prezent, limita minima pentru pagubele materiale este de 1,22 milioane de euro si va creste la 1,3 milioane de euro per accident odata cu transpunerea noii directive in legislatia nationala. Cat despre limita minima actuala in cazul vatamarii corporale si decesului, aceasta este de 6,07 milioane de euro.
Directiva europeana stabileste necesitatea unor comparatoare de preturi pentru politele de asigurari RCA
Tot in conformitate cu noua directiva europeana, ar putea fi introduse comparatoare de preturi pentru politele RCA, certificate insa de autoritati. Si la momentul actual poti sa utilizezi un calculator RCA si sa verifici cele mai bune preturi pentru asigurarile RCA, insa aceste noi aplicatii ar urma sa fie certificate de autoritati pentru fiecare stat membru. Aceste instrumente vor putea fi accesate gratuit si trebuie sa fie independente de furnizorii de asigurare obligatorie.
Persoanele prejudiciate vor putea cere daune pe teritoriul statului de resedinta
Daca locuiesti in Romania si ai fost accidentat intr-un eveniment rutier provocat de alt sofer, vei putea cere daune direct pe teritoriul statului roman in situatia in care furnizorul de asigurare al soferului vinovat se afla intr-o alta tara membra UE este in insolventa. Vei fi despagubit de autoritatile nationale, care vor recupera ulterior sumele achitate de la autoritatile statului UE in care se afla asiguratorul respectiv.
Este posibil sa apara modificari si in privinta scutirilor de la obligativitatea detinerii unei polite RCA in cazul unor autovehicule, cum ar fi cele utilizate la evenimente sportive. Desi asigurarea ramane optionala, va fi necesar un instrument alternativ de asigurare. O alta noutate este cea privitoare la permisiunea statelor membre UE sa faca polita RCA obligatorie pentru anumite vehicule motorizate care nu sunt momentan obligate sa detina o polita de asigurare.
In concluzie, directiva europeana a stabilit modificari ce vizeaza in mod direct politele de RCA (limitele de despagubire, posibilitatea de a cere daune din statul de resedinta al prejudiciatului, introducerea unor comparatoare de preturi etc.) si noutatile trebuie sa fie transpuse inclusiv in Romania pana in decembrie 2023.