De când liderii PSD s-au decis, la Comitetul Executiv de la Băile Herculane, să pornească un război pe viață și pe moarte împotriva „statului paralel“, disputa în jurul semnificației acestei sintagme a pornit ca un tăvălug.
Am chestionat lideri politici, analiști și sindicaliști, dar i-am întrebat și pe cititorii noștri cum resimt statul paralel în viața lor și ce ar trebui făcut pentru diminuarea statului cu două feţe. Răspunsurile confirmă prăpastia imensă între România noastră și România lor. Iar definițiile „statului paralel“ sunt dintre cele mai diverse, dovadă că fiecare înțelege din politica și viața autohtonă cam ce vrea, dar și ce poate.
Un alt atac din interiorul PSD
Cătălin Ivan, europarlamentar PSD: „Am văzut rezoluția partidului din care fac parte și, ca orice membru de partid, am citit-o cu tristețe și dezamăgire. Liviu Dragnea și cei din jurul său sunt tot mai rupți de realitate. PSD este deturnat cu bună știință de la scopul sau real, de partid de stânga, și este târât într-o luptă cu un dușman imaginar, un rău general care vine de undeva din afară, dar și din țară, de la servicii, de la multinaționale, de la bănci, de la ambasade, de oriunde, mai puțin de la conducerea partidului. Membrii de partid trebuie să fie convinși că, deși nu este clar cu cine și pentru ce luptă, miza este uriașă, iar generațiile viitoare le vor fi recunoscătoare. În realitate, statul paralel chiar există și este ușor de identificat. Nu cred însă că Liviu Dragnea cere PSD-ului să lupte cu el, din moment ce tocmai Liviu Dragnea este exponentul cel mai notoriu al acestui stat paralel. Vorbim de acei câțiva politicieni și funcționari publici extrem de bogați, lucrători toată viața lor la stat, membri ai unor rețele transpartinice de tip mafiot, menite să fure miliarde de euro din bani publici, să treacă după bunul-plac proprietăți ale statului în domeniul privat, în proprietatea lor. România a fost sărăcită de multe miliarde de euro în doar câțiva ani. Afacerile lui Liviu Dragnea cu oamenii lui Traian Băsescu fix în anul 2009, când PSD era în luptă electorală directă cu acesta, spun multe despre agenda ascunsă a actualului lider social-democrat. Da, există statul paralel. Numai că statul paralel este însuși Liviu Dragnea, un om putred de bogat, cu o avere pe care nu va putea niciodată s-o justifice, și care mimează, cu destul talent, grija pentru săraci. În Teleorman și acum în România, săracii devin tot mai săraci, în timp ce afacerile lui Vâlcov și Dragnea prosperă. Cum ar fi ca membrii PSD să decidă să lupte cu adevărat împotriva statului paralel? Unde se va mai ascunde atunci Liviu Dragnea?“.
S-a mai descoperit un dușman
Victor Ponta a declarat, pentru B1 TV, că șeful PSD a copiat prost din Turcia ideea de „«stat paralel», pentru că avea nevoie de un dușman, iar lumea s-a plictisit să audă de Soros. Ponta a mai susținut că Dragnea a fost bun prieten cu Laura Kovesi, dar și cu alte persoane pe care acum le acuză că fac parte din «statul paralel». Iar atitudinea s-a schimbat după ce Dragnea s-a trezit că are dosare penale, deși se aștepta să fie protejat“. „E o nouă mentalitate în care s-a descoperit dușmanul. Nu mai e Soros, că s-a plictisit lumea, OLAF n-a înțeles lumea ce e, sunt multinaționalele, băncile…“, a mai spus Ponta. „Luptătorul de azi împotriva statului paralel… asta e o traducere din limba turcă. Acolo s-a declanșat o luptă cu statul paralel religios al lui Gulen. E altceva, e o persoană religioasă, care nu făcea parte din stat. E greu să spui «statul paralel» când e vorba de stat. Statul ăsta poate e rău… (…) Dar, dacă tot s-a hotărât să se lupte cu cei care i-au fost prieteni, de ce strică economia?“, a declarat Victor Ponta, pentru B1 TV.
Există statul paralel pe undeva
Bogdan Iuliu Hossu, președinte CNS Cartel ALFA: „Văd că se speculează mult în ultimele zile despre existența acestui stat paralel. Cred că undeva el există, de vreme ce noi, mă refer la partenerii sociali, discutăm pe o formă a unui act normativ și ne trezim că în Monitorul Oficial apare cu totul altă formă, cu câteva articole în plus, pe care nu le-a văzut nimeni dinainte. Cumva aceste articole de lege au ajuns acolo, nu știm cum. Paralel, în sensul în care e rupt de nevoile și prioritățile societății și de transparența construcției legislative. Ce ar trebui făcut pentru diminuarea României cu două fețe? Cred că respectul față de cetățean ar fi un punct bun de plecare“.
Component și beneficiar al statului paralel
Cozmin Gușă: „Cum să vii să te victimizezi legat de statul paralel, care este un lucru pe care îl discutăm cu toții la un șpriț, dar nu îl discutăm în politică? Se spune că democrația adevărată trebuie ascunsă de ochii populației. Și atunci ce a făcut Dragnea, în disperare de cauză? A ridicat un concept de stat paralel, pe care l-a folosit ca să-și rezolve dosarele, și a ridicat tot partidul, ca să râdă cel puțin Europa de noi. Domnul Dragnea este un component și un beneficiar al jocurilor statului paralel, care au devenit foarte evidente pe vremea lui Băsescu. Să nu credeți că pe vremea lui Iliescu sau Constantinescu nu a existat acest stat paralel. Băsescu, fiind neglijent, fiind ocupat cu jocuri de cabană, a lăsat aceste lucruri să se vadă, la cheremul unor oameni care nu aveau expertiza să ascundă jocul. Așa ne-am prins noi că oamenii din SRI aveau prea multă putere. Cei invitați de SRI la diferite chermeze au început să vorbească. Așa au ajuns cei din politică să discute în jur și de la zece oameni au aflat o sută, apoi o mie. Așa au ajuns oameni ca Victor Ponta să fie beneficiari ai statului paralel, că doar nu datorită carismei a ajuns el președinte la PSD“.
Ministrul Educației #rezistă
Liviu Pop, ministrul Educației: „Statul paralel sunt acei oameni care nu au curajul să vină în faţă să spună ce gânduri meschine au şi folosesc alţi oameni. Acei oameni care cheamă la audieri anumiţi angajaţi ai ministerului şi încearcă să afle de la ei informaţii despre alţi oameni ai ministerului. Şi mă opresc aici. Nu am găsit la Iaşi aceşti oameni şi sper să nu-i găsesc la Iaşi. Sunt unii pe la Bucureşti şi alţii pe la Târgu Mureş. Eu rezist, oricât insistă ei să mă determine să nu rezist. Şi nu voi ceda. În momentul în care lucrurile se vor precipita, voi ieşi cu declaraţii. Până atunci îi las să se agite în zona lor, a statului paralel“.
Nu-i paralel, ci congruent
Marian Munteanu, președinte ANR: „Personal, nu mă impresionează. Îl receptez ca pe o componentă intimă a sistemului politic postdecembrist. Nu mi se pare paralel deloc, ci, mai degrabă, congruent. Dacă părți ale sistemului se află într-o oarecare rivalitate, e treaba lor. Incorectitudine și ilegalități se găsesc din belșug în ambele «tabere». Noi trebuie să construim un sistem cu adevărat democratic, corect și transparent. Pentru aceasta trebuie să acționăm prin partide politice serioase, nu prin butaforii. Altfel, vorbim degeaba“.
Cele două fețe ale României sunt și vor rămâne antagonice
Gelu Diaconu, fost șef ANAF: „«Statul paralel» este o sintagmă propagandistică inventată pentru a asigura ocuparea totală a instituțiilor statului român de către gașca lui Dragnea. E drept însă că acest tip de propagandă prinde la cei săraci cu duhul, dar și la cei care au fost victimele unei frenezii a dosarelor penale generate de paranoia unor persoane din conducerea instituțiilor de forță. Chiar dacă viața și activitatea mea au fost profund afectate de canonada dosarelor fabricate din anii 2013-2016, sunt convins că erorile judiciare din trecut vor fi învățăminte pentru viitor. Și mai ales sper ca persoanele vinovate de aceste erori să plătească cu vârf și îndesat la un moment dat, fie și numai în fața justiției divine! Cele două fețe ale României sunt și vor rămâne antagonice. Pe de o parte, oamenii cu inițiativă, educați și integrați în sistemul capitalist imperfect, dar eficient, iar pe de altă parte, nostalgicii național-comuniști și «învârtiții» capitalismului de cumetrie aflați astăzi pe punctul de a captura statul român. Singura soluție în lumea civilizată pentru a asigura progresul economic, precum și drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor o constituie asigurarea deplină a separației puterilor în stat. Tentativa de a subordona justiția, așa imperfectă cum este ea, este infinit mai periculoasă decât regretabilele erori judiciare. Dacă România nu era membră UE și NATO, astăzi era un stat eșuat, aflat complet la discreția baronilor după chipul și asemănarea lui Dragnea!“.
Între ei, președinții
Klaus Iohannis, președintele României: „În România nu există nici forțe oculte și nici subterane și cu certitudine nu există stat paralel“.
Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului: „Ba există, domnule preşedinte, iar dumneavoastră sunteţi produsul acestor forţe, având rolul de a executa întocmai şi la timp planurile oculte ale «statului paralel». Doar nu vă închipuiţi că aţi câştigat alegerile din 2014 pentru inexistente merite politice sau pentru ilegalităţile comise în calitate de primar al Sibiului. Nu. Aţi fost ales de «statul paralel» să câştigaţi alegerile pentru că sunteţi şantajabil cu dosare penale şi deci uşor de manevrat de cei care controlează cu adevărat «statul paralel». Când e vorba despre adversari politici, termenul dvs. preferat este «penal». Ce adjectiv credeţi că vi s-ar potrivi după ce s-a dovedit că familia dvs. a obţinut prin fals şi uz de fals nişte spaţii locative valoroase la Sibiu în perioada când eraţi primar?“. Mai grav, ieri Tăriceanu l-a acuzat pe președintele Iohannis că este patron al statului paralel, când a fost întrebat dacă va merge la parada de 1 Decembrie. „Nu am primit o invitaţie până la acest moment şi dacă voi primi, nu-i voi da curs. Şi am să vă explic şi de ce. De 1 Decembrie cred că românii îşi doresc în primul rând să vadă parada militară. E un lucru frumos, spectaculos şi cred că face să vibreze fibra patriotică şi naţională. Românii nu merg la paradă să-l vadă pe preşedinte sau pe preşedinţii Camerelor Parlamentului. Punctul doi: având în vedere declaraţiile făcute cu obstinaţie de preşedinte, de acel domn care funcţionează la Cotroceni, declaraţii care mă vizează, nu am de ce să merg să stau alături de domnia sa. Din contră, am toate motivele să nu merg. Dacă aş sta lângă domnia sa, aş cauţiona postura în care se află: de patron al statului paralel, pe care se face că nu-l vede şi nu-l cunoaşte. Ori nu-şi dă seama, ceea ce este grav, ori nu recunoaşte, ceea ce e şi mai grav“, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu.
Părerea cititorilor
Acte ipocrite de guvernare și legiferare
Laurențiu
„Nu există stat paralel! Sau, cel mult, putem spune că statul paralel este format din coaliția aflată la putere, care oficial (mai ales la TV) se preocupă de propășirea țării, iar neoficial sabotează mersul spre normalitate, ocupându-se de legi care să permită hoților să fure mai liniștiți, ocupându-se să bage în Guvern, în administrația publică în general, consilii de administrație etc., soțiile, copii, amantele, oameni fără pregătire adecvată și care, tocmai de aceea, vor contribui la prostul mers al treburilor în stat. Statul cu două fețe este statul ai cărui reprezentanți una promit în campanie electorală și alta fac după ce ajung la putere prin minciună. Este statul care îți fură votul, spunând că va curge numai lapte și miere și care, după alegeri, îți vâră pe gât un split TVA, supraaccize la combustibili, contribuții la angajat etc. Pentru diminuarea acestui stat cu două feţe nu trebuie decât să nu mai punem vreodată ștampila la alegeri pe partidele care mint în asemenea hal populația, pentru a accede la putere.“
Mihai
„Statul (securist) paralel îl resimțim mulți dintre noi încă din decembrie 1989, când KGB-iștii din aparatul de stat și din afara lui au preluat prin vărsare de sânge nevinovat puterea în România. Rebotezarea Securității în mai multe servicii desprinse din corpul ei imens și plasarea în fruntea lor a unor unelte devotate noii puteri nu i-au împiedicat pe foștii bonzi ceaușiști să le penetreze (doar nu aveau KGB-iștii de unde să aducă atâtea cadre noi și cu experiența dictatorială) și să le reîntoarcă la matcă, proces încheiat în 2004, când și-a instalat președintele. Statul securist există deci neîntrerupt din 1989, dar sub controlul celor două aripi ale Eternei Securități!!! Singura șansă a țării de a scăpa de coșmar și a redeveni o Națiune rezidă în adoptarea legilor justiției, prin care să fie scoși procurorii din rândul magistraților, să fie introdusă clar și ferm răspunderea magistraților, să fie revizuită Constituția, limitând prerogativele președintelui după modelul german, să se interzică CSAT-ului să adopte acte ce nu au legătură cu apărarea țării, rolul dat președintelui fiind redus la simpla prezidare. Președintele să nu mai aibă niciun fel de rol în numirile conducerilor instituțiilor de forță, altul decât să semneze decretele.“
Nestor Aelia, 27 ani, arhitect
„Statul paralel există, este un stat la nivel supermafiot, se simte și se vede în toate activitățile și în toate structurile statului, este dirijat de servicii secrete străine prin ambasade sau structuri diplomatice care corup și se amestecă în numirile din politică și structurile statului, dând ordine. Pentru intrarea în legalitate trebuie adoptate legi ale justiției la care nu trebuie să contribuie niciun jurist, pentru că ei fac legile și tot ei le aplică, lăsându-și portițe pe care le speculează în interes special. Sunt capabili să facă legi ale justiției și alte profesii și, slavă Domnului, sunt destule, eventual copierea unor legi dintr-o țară europeană considerată a avea o justiție funcțională. În funcțiile de conducere din justiție nu trebuie promovate decât persoane ce au o activitate îndelungată, merite deosebite în justiție și, desigur, o ținută morală impecabilă, fără schelete prin dulapurile cuiva. Presa trebuie și ea pusă la punct, pentru că este inadmisibil să dai știri false sau să manipulezi ordinar și să nu răspunzi material și penal pentru prejudiciile aduse statului sau cetățenilor. Președintele nu trebuie să se mai amestece în niciun fel de numire, orice numire să fie făcută de Parlament, ce reprezintă puterea poporului suveran. Președintele să reprezinte statul în relațiile internaționale și să medieze conflictele ce apar între puterile statului. Serviciile secrete să-și respecte menirea, să fie promovate legi cu sancțiuni drastice pentru funcționare, control și amestec în politică, cum o face astăzi. România nu mai este o țară, nu mai este nici măcar o colonie, a devenit o anarhie în care fiecare face ce vrea și nu respectă legile, nici măcar cele așa proaste cum sunt.“
Wolf Edmond, 46 ani, inginer
„Resimt statul paralel în actele ipocrite de guvernare și legiferare. Nu pot spune că România are două fețe, ci oamenii politici, în imensa lor majoritate, au două fețe. Accept ca pe un dat că nu tot ce se promite în campaniile electorale poate și să fie onorat. Dar nu accept ca cei loviți de soartă să fie și îngropați de vii, luându-le totul. Nu accept ca oamenii inteligenți și pregătiți cu adevărat să fie umiliți de niște tâlhari de doi bani, care toată cariera lor politică au furat și, pe deasupra, se afișează cu ce au furat: vile imense, conturi în raiuri fiscale, girofar la discreție, dormit la ședințele Parlamentului. Nu poți înjosi medicii și profesorii pentru că înjosești viitorul României, nu poți aloca mai puțin de 4% din PIB sănătății, în condițiile în care Cuba alocă aproape 11%, și în același timp să te bați cu pumnul în piept că ai o creștere economică mai mare decât China. Cui folosește această creștere economică? Nu poți să tai bonurile de masă angajaților și în același timp să eliberezi deținuții care nu și-au ispășit întreaga pedeapsă, premiindu-i cu mii de euro. Nu se poate ca parlamentarii să nu poată fi anchetați din cauza imunității. Imunitate pentru opinii politice, da, dar pentru hoții, nu. Statul paralel sunt oamenii politici români care își bat joc de prestigiul țării noastre și de propriul popor care i-a ales pe baza unor minciuni.“
Din categoria:Politica