Orange a anunțat, la Paris, două premiere ce vizează în mod direct România.
În 2025, Orange România va lansa internetul de 10 Gbps prin fibră optică. Ar fi al doilea operator din România, după Digi, care urcă la 10 Gbps, deși nu s-a anunțat ce acoperire va avea serviciul acesta. Bănuiala mea este că una mare. Acolo unde ai deja fibra optică poți introduce și 10 Gbps prin modificarea unor echipamente în zona last mile.
Momentan Orange oferă oficial pachete de 2,1 Gbps și router cu port de 2,5 Gbps și Wi-Fi 6 pentru ele. Comunicatul Orange precizează că vor utiliza tehnologia XGSPON pentru 10 Gbps, adică un standard nou pentru fibră optică, un acronim pentru Ten Gigabit Symmetric Passive Optical Network. Cuvântul simetric este cel cheie acolo și de fapt “noutatea” în acest standard. Conexiunile clasice de 10 Gbps sunt asimetrice, de exemplu ai 10 Gbps downstream, dar poate doar 2 Gbps upstream, ceea ce înseamnă upload de viteză mai mică.
Asta nu este musai vreo limitare impusă de furnizor, ci una ce poate veni din standardele de multiplexare, de trimitere a pachetelor de date, dacă vreți să zicem așa, pe o fibră optică. Trecerea la XGSPON ar trebui să însemne 10 Gbps downstream și 10 Gbps upstream, dar vom vedea exact ce oferă Orange atunci când vor lansa acest serviciu. Oricum, este un șah bun dat rețelei Digi.
Tot în 2025, cei de la Orange vor lansa și noul router numit Livebox Essential Gateway. Un nume foarte lung pentru un router Wi-Fi 7 care a fost testat deja în România, iar în 2025 tot noi voi fi prima țară din grup unde va fi disponibil în pachetele Orange.
Nu am găsit multe informații despre acesta. Are port 10 Gbps. Bănuiesc că va fi compatibil cu XGSPON, să sperăm că într-un mod 10 cu 10 Gbps.
Se grăbește Orange și se grăbesc în general producătorii de echipamente de rețea când scot routere cu Wi-Fi 7? Da și nu. Orange cu siguranță nu, astfel de routere dezvoltate sub brand propriu vor fi utilizate ani de zile și instalate în toată Europa, deci trebuie să fie cât mai “future-proofed” de acum.
Cât despre Wi-Fi 7 în general, este greu de zis acum. Părerea mea este că abia Wi-Fi 5 devine mainstream și conexiunile Wi-Fi 6 sunt încă ceva rar. Crește necesarul de bandă disponibilă într-o casă (tot mai multe dispozitive IoT, streaming TV de pe dispozitive multiple, vloggeri etc), dar în același timp se îmbunătățesc și algoritmii de compresie. Părerea mea este că trecerea la Wi-Fi 7 se va face în masă, doar că lent și oarecum datorită faptului că, în cele din urmă, atât routerele cât și telefoanele sau computerele vor implementa acest standard.
Mi-a explicat cândva cineva de la Digi de ce ei împing puternic soluții Wi-Fi și oferă echipamente gratuit clienților. Într-o lume în care abonamentele mobile de date devin nelimitate, tot mai mulți oameni stau pe 5G pentru a se uita la filme, TikTok, jocuri și whatever, ceea ce încarcă semnificativ rețeaua de date mobilă, aeriană, a operatorului. Așa că operatorii au tot interesul să mute acel trafic prin routere Wi-Fi în rețeaua de fibră optică, cea fixă, pentru a o elibera pe cea mobilă.
Orange mai spune că acest router Livebox include “un avantaj semnificativ”: integrarea PRPL software, un sistem open-source care va permite dezvoltatorilor să creeze noi funcționalități și soluții personalizate pentru clienți. Așa o fi.
Se pronunță “purple” și da, avem Orange cu Purple acum. PrplOS este un sistem de operare pentru astfel de echipamente de rețea și probabil permite rularea de aplicații pentru a adăuga noi funcționalități, precum unele smart home sau de securitate. Orange, Vodafone, AT&T, Qualcomm și alții sunt susținători ai proiectului. Vom vedea ce iese.
Articolul Orange va introduce fibră de 10 Gbps și routere Wi-Fi 7 în România a apărut pe nwradu blog.
Original article: Orange va introduce fibră de 10 Gbps și routere Wi-Fi 7 în România.