Președintele PNL, Ludovic Orban și fostul prim-ministru, Dacian Cioloș au eșuat în a reprezenta o opoziție reală față de guvernarea PSD. Deși ar fi suficiente lucruri de reproșat social-democraților încât să aibă fiecare câte ceva de zis, niciunul dintre cei doi nu a reușit să se facă suficient de auzit până acum.
Recent, la o emisiune televizată, a fost lansat zvonul conform căruia PNL ar pregăti lista pentru europarlamentarele din 2019. Mai mult, liberalii l-ar dori pe Dacian Cioloș ca vârf de lance. Președintele liberal nici nu a infirmat, nici nu a confirmat zvonul. Totuși, a lăsat să se înțeleagă că porțile îi sunt larg deschise lui Cioloș.
„Nu dezmint informațiile, eu vă spun că, deși am comunicat cu domnul Cioloș, încă nu am discutat aceste subiecte. Dar sigur că asta depinde de domnul Dacian Cioloș, nu depinde de noi. El este un om care se bucură de apreciere la Bruxelles. A fost comisar european, are relații solide, ar putea fi un candidat bun.”. A comentat Orban pentru un site de știri politice.
Orban nu știe ce vrea
Deși ar avea toate motivele să inițieze un dialog real cu Cioloș, președintele liberal pare să nu prea știe ce vrea de la viață. Din ianuarie și până acum, Orban s-a dus și s-a întors de 3 ori. În ianuarie, fostul premier era invitat să se alăture liberalilor. „Dacian Ciolos este binevenit în Partidul National Liberal”, declara Orban.
În martie, acesta deja se răzgândise, considerând că „a fost greşeala noastră că l-am desemnat candidat ca prim ministru pe Cioloş din partea PNL. Cioloş datorează toate funcţiile pe care le-a deţinut, PNL-ului.
Până în luna iunie, Orban a fost constant, susținând că PNL nu are nevoie de Cioloș. „Exista mii de Dacieni Ciolosi in PNL, care nu au avut norocul lui sa fie sprijiniti ca ministru, comisar european, prim-ministru si el sa nu vina in PNL, sa se intoarca cu spatele la noi.” declara Orban la congresul în care a fost ales președinte al liberalilor.
Nu a durat mult până când Ludovic Orban să deschidă iar porțile PNL pentru a-l invita pe Cioloș înăuntru. „Știe că este invitat, așa că poate oricând să se înscrie în PNL”.
Cioloș își vede de treaba lui
Fostul premier pare să nu dea mare importanță liderului liberal. Cioloș îi dă înainte cu Platforma România 100 și, de multe ori, mesajele organizației sunt mai bine articulate decât cele ale PNL. Pozițiile Platformei vizavi de teme precum legile justiției sau mecanismul Split-TVA au fost mai consistente decât ce au reușit să transmită comunicatorii liberali. Totuși, grupării lui Cioloș îi lipsește atât vizibilitatea, cât și anvergura și structura organizațională la PNL.
Într-un peisaj politic care ilustrează o opoziție cu o paloare ce o face aproape invizibilă, colaborarea între PNL și Platforma lui Cioloș ar putea fi singura soluție pentru a face un marcaj strâns coaliției de guvernare. Fiecare dintre cele două entități pare să aibă ceea ce-i lipsește celeilalte, le rămâne doar să-și testeze practic compatibilitatea.
Din categoria:Politica