Pasi pentru inmatricularea masinii in 2022 si documentele de care ai nevoie

  • Postat în Profesional
  • la 07-04-2022 13:00
  • 263 vizualizări

Anul trecut a venit cu un volum mare de reinmatriculari, tot mai multi soferi romani renuntand sa mai cumpere masini noi sau masini din strainatate, alegand mai degraba masini second-hand inmatriculate aici. Numai in martie 2021 au fost tranzactionate peste 60.000 de masini second hand, marcand un record in ceea ce priveste inmatricularile.

Inmatricularea unei masini poate sa para o adevarata provocare, dar intreg procesul devine mai simplu cand cunosti din timp actele pe care trebuie sa le pregatesti si fara de care nu poti sa iti inmatriculezi masina, fie ca e vorba de un autoturism cumparat din tara sau din strainatate. Birocratia din Romania este motivul pentru care inmatricularea masinii pare dificila, motiv pentru care e bine sa te informezi in avans cu privire la continutul dosarului.

Ce este inmatricularea si cand trebuie sa o faci?

Dupa ce ai cumparat o masina, ai la dispozitie 30 de zile sa o inmatriculezi. Procesul de inmatriculare este procedura prin care obtii un certificat de inmatriculare si un numar de inmatriculare unic, in lipsa carora nu poti circula in legalitate cu autovehiculul pe drumurile publice. Pentru a inmatricula o masina, va trebui sa achiti cateva taxe si vei avea nevoie de o serie de documente, despre care vei afla mai multe in continuare.

Atunci cand achizitionezi o masina, inmatricularea acesteia se suspenda in cazul in care nu soliciti la Directia de Inmatriculari transcrierea dreptului de proprietate in termenul prevazut de legislatia in vigoare. Scopul procesului de inmatriculare este de a identifica masina si proprietarul acesteia.

Deci, ca sa inmatriculezi o masina in Romania trebuie sa depui o serie de documente la DRPCIV si sa platesti cateva taxe, pe care le poti achita fizic sau online. Daca circuli pe drumurile publice cu o masina careia nu i s-a transcris dreptul proprietar in termenul prevazut de lege risti sanctiuni grave. Aceeasi regula se aplica si pentru asigurarea auto, care este la randul sau un document obligatoriu pentru orice persoana care detine un autoturism.

Soferii care sunt prinsi in trafic cu o masina careia nu i s-a transcris dreptul de proprietate in termenul prevazut de lege poate primi 9-20 puncte de amenda, adica poate fi amendat cu pana la 2.900 de lei.

Cat este taxa pentru inmatriculare in 2022?

Asa cum ai vazut si mai sus, pentru inmatricularea unei masini trebuie sa platesti cateva taxe. Taxa pentru inmatriculare in 2022 este de 89 de lei si se plateste online, fara a mai fi achitata la ghiseu odata cu depunerea documentelor de inmatriculare. Trebuie sa achiti o taxa si pentru placutele de inmatriculare, in functie de tipul acestora. De exemplu, pentru doua placute de tip A (110×520 mm) vei achita 40 lei. Daca ai o motocicleta, placuta tip C (130/240 mm) costa 17 lei etc.

In cazul in care doresti un numar de inmatriculare preferential, taxa pe care trebuie sa o achiti este de 45 lei. Soferii care aleg sa isi pastreze numarul de inmatriculare vor plati 30 de lei pentru aceasta operatiune.

Ce acte iti trebuie pentru inmatricularea masinii?

Dosarul de inmatriculare a masinii este putin diferit in functie de tipul autovehiculului achizitionat (autovehicul nou, autovehicul second hand din UE, autovehicul din tari non-UE). Daca vrei sa inmatriculezi o masina noua, va trebui sa depui actele in calitate de proprietar, insa exista si posibilitatea de a face o procura speciala unei alte persoane in situatiile exceptionale. Vorbind despre inmatricularea unei masini noi, iata care sunt documentele de care ai nevoie:

  • cerere inmatriculare auto;
  • fisa de inmatriculare (pe care o vei completa cu datele tale);
  • actul de identitate al proprietarului (in original si copie);
  • dovada achitarii taxei certificatului de inmatriculare (in valoare de 49 lei);
  • copie dupa contractul RCA valabil;
  • cartea de identitate a masinii (in original si copie);
  • documentul care iti atesta dreptul de proprietate asupra masinii;
  • dovada achitarii taxei pentru placutele de inmatriculare;
  • acte care atesta dobandirea personalitatii juridice, daca este cazul.

Procesul de inmatriculare este ceva mai simplu daca e vorba de o masina second hand achizitionata din Romania, pentru ca se face transcrierea dreptului de proprietate si nu mai e nevoie de fisa de inmatriculare, in conditiile in care detii un contract de instrainare-dobandire incheiat cu vanzatorul si vizat de ANAF.De data aceasta, mai ai nevoie de cateva documente in plus fata de cele amintite mai sus:

  • certificatul de inmatriculare de la fostul proprietar;
  • placutele cu numarul de inmatriculare (daca fostul proprietar al masinii nu doreste sa pastreze acel numar).

Pentru inmatricularea unei masini second hand dintr-o tara membra UE vei avea nevoie la dosar de actele mentionate (cerere inmatriculare auto, copie de pe contractul RCA, actul de identitate etc.) la care se adauga si urmatoarele documente:

  • documente de inmatriculare eliberate de autoritatile straine, in original;
  • placutele cu numarul de inmatriculare;
  • dovada efectuarii ITP-ului.

Daca ai achizitionat o masina noua dintr-o tara care nu este membra UE (stat non-UE), va mai trebui sa faci dovada efectuarii formalitatilor vamale de import definitiv sau temporar pentru inmatriculare. Daca masina este second-hand, mai ai nevoie de urmatoarele pentru dosarul de inmatriculare:

  • certificat de autenticitate al autovehiculului eliberat de RAR (539 lei);
  • documente de inmatriculare eliberate de autoritatile straine (in original) si placutele cu numarul de inmatriculare.

Dupa ce ai toate documentele necesare, te poti programa online pe DRCPIV in vederea inmatricularii.

Cand se incheie asigurarea auto in vederea inmatricularii?

Referitor la momentul de incheiere a unei asigurari auto in vederea inmatricularii, este important modul in care a fost achizitionata masina. Daca ai cumparat o masina second hand si urmeaza sa o treci pe numele tau, ai nevoie la dosar si de o asigurare RCA care sa fi fost emisa in vederea inmatricularii si pe care o poti obtine dupa inceperea procesului de inmatriculare. In lipsa fisei de inmatriculare semnata de Directia de Impozite si Taxe nu poti incheia polita RCA.

Daca ai achizitionat o masina noua, vei avea nevoie de asigurare auto cand mergi sa iei masina de la reprezentanta auto. In aceasta situatie, vei avea nevoie de factura de la vanzator pentru a putea incheia asigurarea RCA. Si in acest caz, pretul pentru asigurarea auto variaza in functie de istoricul rutier al soferului.

In concluzie, inmatricularea auto este o procedura obligatorie indiferent de tipul de masina pe care il achizitionezi, iar alte obligatii care, potrivit legislatiei in vigoare, revin in responsabilitatea soferilor sunt efectuarea ITP-ului la timp si incheierea politei de asigurare RCA, care este un document obligatoriu prin care sunt acoperite prejudiciile provocate in cazul unui accident rutier.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente