„Pericol. Faceți totul pentru a vă salva viața”. Baraj de lângă Herson, aruncat în aer
Un baraj major din sudul Ucrainei ocupate de ruși a fost distrus marți, 6 iunie, provocând evacuări și temeri de devastare pe scară largă. Rusia și Ucraina s-au învinuit reciproc pentru comiterea a ceea ce ambele țări au descris drept un act terorist. Apa inundă câmpul de luptă, iar Centrala nucleară Zaporojie este în pericol. Oamenii sunt îndemnați să se evacueze din calea inundațiilor. Barajul, înalt de 30 de metri și lung de 3.2 kilometri, a fost construit în 1956 pe râul Nipru, fiind parte a centralei hidroelectrice Kahovka.
Locuitorilor din apropiere de barajul Nova Kakhova de pe râul Nipro din Herson li s-a spus „să facă tot ce pot pentru a-și salva viața”, potrivit șefului administrației militare a regiunii Herson din Ucraina, în timp ce videoclipul arăta un potop de apă țâșnind dintr-o breșă uriașă.
Videoclipul cu dronă, postat pe rețelele de socializare și geolocalizat de CNN, a arătat peretele distrus al barajului și torenții de apă care se mișcă rapid curgând în râu.
Barajul critic Nova Kakhova se întinde pe râul Dnipro, o cale navigabilă importantă care traversează sud-estul Ucrainei și există mai multe orașe și orașe în aval, inclusiv Herson, un oraș de aproximativ 300.000 de locuitori înainte de război.
Comandamentul Operațional Sud al Ucrainei a confirmat distrugerea barajului, spunând că evaluează amploarea distrugerii și calculează zonele probabile de inundații: „Barajul Kahovka a fost aruncat în aer de forțele ruse de ocupație”.
Într-o declarație video postată pe Telegram, Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare din regiunea Herson, numit de Ucraina, a dat vina pe forțele ruse.
„Armata Rusă a comis un alt act de teroare. A aruncat în aer centrala hidroelectrică Kakhovka. Apa va atinge un nivel critic în cinci ore. Evacuarea în zona de pericol a început”, a spus el.
Prokudin a spus că au început evacuările în „zona de pericol” din jurul barajului și le-a cerut cetățenilor „să adune documentele și cele mai necesare bunuri și să aștepte autobuzele de evacuare”.
„Vă cer să faceți tot ce puteți pentru a vă salva viața. Părăsiți imediat zonele periculoase”, a adăugat el.
Primarul din Nova Kakhovka, Vladimir Leontiev, a negat inițial informațiile despre prăbușirea barajului, într-un interviu acordat presei de stat ruse RIA Novosti, numind-o „prostii”.
Ulterior, el a confirmat distrugerea unor părți ale barajului în ceea ce el a numit „un act terorist grav”, dar a spus că „nu este nevoie de evacuare”.
„Grevele peste noapte asupra centralei hidroelectrice Kakhovka au distrus robinete, ceea ce a făcut ca apa să fie vărsată în aval în mod necontrolat”, a spus Leontiev.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat: „Prin distrugerea barajului de către teroriștii ruși doar se confirmă pentru toată lumea că aceștia trebuie alungați din toate colțurile pământurilor ucrainene. Nu trebuie să le lăsăm nici măcar un metru. Doar victoria Ucrainei va readuce siguranța. Și această victorie va fi obținută”.
Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc că complotează să arunce în aer barajul din epoca sovietică.
Torentul de apă care scăpa are potențialul de a provoca distrugeri majore în jurul orașului Herson și a altor zone populate de-a lungul râului Nipro, potrivit analiștilor care se temeau că ar putea apărea o breșă în lupte.
Iar președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat anterior că o spargere a barajului ar putea avea consecințe catastrofale pentru cei care trăiesc în aval.
„Distrugerea barajului ar însemna un dezastru pe scară largă”, a spus el în octombrie anul trecut.
Cotidianul RO