Piețele bursiere globale, către un nou colaps?
După un 2022 groaznic, în timpul căruia indicii bursieri s-au prăbușit, anul acesta părea mult mai luminos.
Piețele anticipau momentul în care Rezerva Federală a SUA va începe să reducă ratele dobânzilor, în loc să le majoreze, moment în care prețurile acțiunilor vor zbura.Totul părea să se concretizeze luna trecută, când președintele Fed, Jerome Powell, a declarat că „procesul dezinflaționist a început”.
Apoi totul a mers prost. Dintr-o dată, 2023 nu a mai părut atât de luminos. Bancherii centrali de pe ambele părți ale Atlanticului vor menține înăsprirea monetară, costurile de împrumut vor crește din nou. A urmat panica. Acțiunile, Bitcoin și aurul au renunțat la câștigurile lor, în timp ce randamentele obligațiunilor au crescut vertiginos.
Spirala inflației și a prețurilor salariale menține o presiune uriașă asupra consumatorilor, angajaților și angajatorilor. O situație dezastruoasă și pentru investitori.Dintr-o dată, s-a vorbit despre rate ale dobânzii care ar putea atinge un nivel de neimaginat de 6%, o cifră care ar distruge economia globală.
În timp ce analiștii de la Goldman Sachs sunt prudenți cu privire la o majorare a ratelor în această lună, după prăbușirea Silicon Valley Bank, „dobânzile americane la 6% rămân o posibilitate, deoarece Fed devine agresivă cu inflația”, spune Vijay Valecha, director de investiții la Century Financial.
Ratele mai mari ale dobânzilor ar duce dolarul american la noi maxime, pe măsură ce investitorii se vor îndrepta spre prima clasă de active refugiu din lume, ceea ce ar diminua și mai mult cererea de criptomonede și aur, care sunt denominate în dolari și ar deveni mai scumpe pentru cumpărătorii în alte monede.
Un dolar mai puternic va afecta și piețele emergente, care s-au împrumutat masiv în dolari și vor plăti mai mult pentru a-și achita datoriile.
Toate aceste previziuni sunt rele pentru acțiuni și chiar mai rele pentru Bitcoin și aur, deoarece acest active nu plătesc dobândă. Bitcoin a căzut sub 20.000 de dolari, iar prețul aurului și-a pierdut și el strălucirea.
În cel mai pesimist scenariu, acțiunile globale se vor prăbuși așa cum s-a întâmplat în criza financiară din 2008.
National