Polita RCA este obligatorie atâta timp cât mașina nu fost radiată din circulație, chiar dacă autoturismul este nefuncțional.
Conform unei decizii a Curtii Europene de Justitie (CJUE) de joi, 29 aprilie, cat timp o masina nefunctionala nu a fost retrasa din circulatie, proprietarul acesteia trebuie sa detina o asigurare obligatorie de raspundere civila auto (RCA) pentru ea.
Decizia recentă a CJUE este asemănătoarea uneia din anul 2018, care stabileşte că cei care au maşini înmatriculate funcţionale sunt obligaţi să încheie o asigurare RCA chiar dacă nu mai vor să le conducă şi le ţin parcate în curte sau în garaj.
RCA pentru fiecare mașină înmatriculată
În acest fel, conform deciziei de joi a CJUE, încheierea unui contract de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto este obligatorie atunci când vehiculul în cauză este înmatriculat într-un stat membru şi nu a fost retras în mod legal din circulaţie.
Pagubele produse de un autovehicul parcat, acoperite de RCA
În România, directiva care prevede regimul juridic privind asigurarea auto obligatorie Directiva nr. 2009/103 privind asigurarea de raspundere civila auto si controlul obligatiei de asigurare a acestei raspunderi a fost transpusă prin Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie. Conform acesteia, indiferent de locul în care s-a produs accidentul de vehicule în incinte și în orice alte locuri. In timpul staționării vehiculului asigurat, asigurătorul RCA acordă despăgubiri pentru prejudiciul produs prin fapta lucrului, când prejudiciul își are cauza în însușirile, acțiunea sau inacțiunea vehiculului.
Exemplu: dacă o mașină ia foc, iar incendiul afectează și imobilul (garajul) în care se află, asigurătorul poate fi obligat la plata despăgubirilor.
Proprietarii nu vor mai fi nevoiți să încheie polița RCA din momentul în care radiază mașina din circulaței.
Drept urmare, cei care au maşini nefuncţionale lasate prin parcări vor scăpa de plata RCA numai dacă radiază autovehiculul. Procedura are câţiva paşi. În prima fază trebuie să ajungeţi la Direcţia Taxe şi Impozite Locale de unde obţineţi certificatul de atestare fiscală care demonstrează că sunteţi cu impozitele pe vehicul la zi. Apoi, urmează un drum la REMAT unde puteţi preda maşina, iar unitatea vă va elibera un document care atestă dezmembrarea vehiculului.
Cu cele două certificate, cu numerele de înmatriculare şi alte documente (cererea de radiere completată, certificatul de înmatriculare, actul de identitate, cartea de identitate a vehiculului şi certificatul de radiere) vă veţi prezenta la Serviciul Public Comunitar Direcţia Permise şi Înmatriculări Auto de pe raza domiciliului care închie formalităţile de radiere.
Dacă vreţi să radiaţi maşina, dar nu vreţi să o predaţi la REMAT, în locul certificatului de dezmembrare puteţi prezenta un alt document. Concret, cererea de radiere va fi însoţită ori de un document care atestă deţinerea unui garaj unde va fi depozitat vehiculul, ori acordul scris al unui proprietar de astfel de spaţiu. Trebuie precizat că, în acest caz, proprietarul va achita în continuare impozitul pe vehicul la Direcţiile de Taxe şi Impozite Locale.