Sări la conținut
Mass Media 160

Politici publice – industria alimentară între plafonări de prețuri și eliminarea tichetelor de masă

Prețul de vânzare al produselor de morărit și panificație ar fi scăzut în medie cu cifre cuprinse între 10 – 14 % conform unui comunicat publicat astăzi de Consiliul Concurenței. Instituția sugerează că această scădere este rezultatul reglementărilor referitoare la plafonarea prețurilor la unele alimente de bază, intrate în vigoare la 1 august. Astfel, prețul mediu de vânzare a pâinii a scăzut, în raport cu luna iunie 2023, în supermarketuri, cu 13 %, fiind de cca 2,44 lei, al făinii cu aproape 14 %, fiind de 3,45 lei, iar prețul mălaiului cu 11 %, până la 3,77 lei. Guvernul ar putea extinde măsura limitării adaosului comercial la alimentele de bază până la sfârșitul anului și ia de asemenea în calcul adăugarea de noi produse, conform unor surse guvernamentale, citate de Economedia.

În același timp, Guvernul intenționează să elimine acordarea tichetelor de masă exclusiv sub forma cardurilor digitalizate şi să taxeze aceste sume cu 10%, ceea ce ar putea produce pierderi financiare semnificative economiei, dar şi bugetului de stat: 6 miliarde de lei, ar fi valoarea pierderilor, conform unei analize realizate de firma de consultanță Frames. „Ultimul draft al ordonanţei permite, practic, ca banii cash să poată fi cheltuiţi pentru ţigări, pentru alcool, pentru păcănele şi pentru orice altceva. În plus, dacă tichetele de masă pot fi folosite exclusiv pe teritoriul României, adică în economia românească, sumele în bani vor putea fi folosite oriunde, fără niciun fel de trasabilitate”, notează analiștii de la Frames.

Aceste evoluții se petrec pe fondul reducerii cheltuielilor cu alimentele pe care românii le fac ca strategie de supraviețuire în contextul creșterii ratelor la credite. 55% dintre respondenții unui sondaj realizat de CURS la nivel național în luna iulie afirmă că au redus cheltuielile asociate consumului de alimente, utilități și vacanțe. Situația pare a fi similară și în Europa, acolo unde mai mult de un european din doi (51%) s-a confruntat cu cel puțin o situație de privațiune (sănătate, încălzire, hrană etc.) în ultimele șase luni, scrie Euractiv.

***

Public Policies – The Food Industry Between Price Caps and the Elimination of Meal Vouchers

The selling price of milling and bakery products would decrease on average by figures ranging from 10 to 14%, according to a statement published today by the Competition Council. The institution suggests that this decrease is the result of regulations regarding price capping on some basic foods, which came into effect on August 1. As a result, the average selling price of bread has decreased by 13% in supermarkets compared to June 2023, at approximately 2.44 lei, flour by nearly 14% at 3.45 lei, and cornmeal by 11% to 3.77 lei. The government could extend the measure of limiting the commercial markup on basic foods until the end of the year and is also considering adding new products, according to government sources cited by Economedia.

At the same time, the government intends to eliminate the provision of meal vouchers exclusively in the form of digitized cards and to tax these amounts by 10%, which could result in significant financial losses for the economy and the state budget. The estimated value of the losses is 6 billion lei, according to an analysis conducted by the consulting firm Frames. „The latest draft of the ordinance practically allows cash to be spent on cigarettes, alcohol, gambling, and anything else. In addition, if meal vouchers can only be used within Romania, meaning in the Romanian economy, cash amounts can be used anywhere without any traceability,” notes analysts from Frames.

These developments are occurring against the backdrop of reduced spending on food by Romanians as a survival strategy in the context of rising interest rates on loans. 55% of respondents in a nationwide survey conducted by CURS in July stated that they have reduced expenses related to food consumption, utilities, and vacations. The situation appears to be similar in Europe, where more than one in two Europeans (51%) have experienced at least one form of deprivation (health, heating, food, etc.) in the last six months, according to Euractiv.