Poluarea fonica produsa de masini este de acum monitorizata de noile radare de zgomot

  • Postat în Profesional
  • la 12-01-2023 07:39
  • 246 vizualizări

Masina personala sau de la job trebuie sa respecte anumite standarde atunci cand circula pe sosea. Pe langa verificarea tehnica si starea buna de functionare, aceasta nu trebuie sa emita zgomote puternice, insa multi utilizatori incearca sa favorizeze acest lucru prin montarea anumitor componente. In ultima perioada, din cauza nenumaratelor sesizari primite din partea locatarilor, organele de control ale politiei au actionat, incepand sa instaleze primele radere special concepute pentru masurarea poluarii fonice. Acest lucru va duce la scaderea drastica a zgomotului produs de masini si motociclete, soferii putand fi sanctionati daca depasesc un anumit nivel impus in noua lege.

Este important sa verifici de fiecare data conditia masinii tale inainte de a pleca la drum, atat partea tehnica, cat si documentele obligatorii precum asigurarea RCA. Conform legislatiei in vigoare, orice autovehicul, fie el cu 2, 3, 4 sau mai multe roti trebuie sa aiba aceasta polita pentru a fi protejat de amenzi in cazul unui control de rutina, dar si sa te poata salva de la cheltuieli inutile si mari in cazul unui incient nefericit.

De ce este necesar acest tip de radar de zgomot?

Daca locuiesti langa o strada, cel mai probabil ai simtim zgomotul care vine de la masinile in miscare. Se pare ca pe termen lung, zgomotul produs de masini poate afecta nu doar confortul, ci si sanatatea (in principal, din cauza odihnei corespunzatoare).

Specialistii sunt de parere ca dupa instalarea acestor aparate tip radar poluarea fonica se va diminua simtitor inca din primele luni de la montare.

Pentru orice masina, nivelul de zgomot este evidentiat de catre producator in fisa tehnica. In acest fel daca autovehiculul este intr-o stare buna de functionare nu va emite sunete mai puternice decat cele impuse de normele in vigoare.

Astfel, politia va putea depista mai usor soferii care conduc vehicule care nu sunt potrivite si in conditie optima de a circula pe sosele, din punct de vedere al zgomotului emis.

Cum poate fi testat nivelul de zgomot produs de masina?

RAR (Registrul Auto Roman) are competenta si autoritatea de a masura zgomotul unei masini, lucru ce se va realiza cu ajutorul unui dispozitiv special montat pe caroseria masinii. Autovehiculul se va deplasa cu o viteza maxima de 35 km/h, soferul trebuind sa navigheze cu a doua viteza pentru a tura motorul pana la 75% din capacitatea lui, ulterior marind viteza pana la 50 km/h in treapta a 3-a.

Limita impusa de normele europene este de 74 dB pentru M1, iar daca aceasta valoare este mai mare poti fi pasibil de amenda. Masinile electrice vor fi singurele care vor fi scutite de astfel de controale, deoarece zgomotul produs de acestea este aproape inexistent datorita motoarelor electrice performante cu care sunt echipate.

Primele radare sonore au inceput sa fie instalate

Inca de la finalul anului trecut, autoritatile din Franta au inceput sa instaleze primele aparate care masoara zgomotul produs de masini si nu numai. Orasul Paris este primul care a inceput sa beneficieze de acest sistem, fiind considerat si unul dintre cele mai poluate orase din lume din cauza numarului mare de participanti la trafic.

Cu siguranta nu va mai dura mult pana cand noul sistem va incepe sa se raspandeasca peste tot in lume, ajungand intr-un final si in Romania.

Odata implementat acest nou sistem, multe persoane se vor gandi de doua ori inainte sa plece la drum sau sa isi monteze anumite piese la toba de esapament, soferii putand fi amendati in acest caz pentru nerespectarea legii.

Iti reamintim ca aici pe blogul Romasig poti citi si alte articole interesante si utile care te vor ajuta in fiecare zi sa ramai la curent cu ultimele noutati sau modificari legislative, evitand in acest fel incalcarea noilor norme implementate.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente