Intervenții non-stop pentru limitarea efectelor vremii extreme și a focarelor de incendiu
Peste 200 de pompieri bihoreni au intervenit în ultimele 24 de ore, în cadrul a peste 40 de misiuni desfășurate în județ, ca urmare a avertizărilor meteorologice COD PORTOCALIU și ROȘU de vijelie emise pentru data de 7 iulie 2025. Acțiunile au vizat în principal degajarea copacilor căzuți, elemente de construcție desprinse de vânt și stingerea incendiilor de vegetație, simultan.
Copaci căzuți, acoperișuri smulse și mașini avariate
Printre cele mai frecvente intervenții s-au numărat îndepărtarea arborilor și crengilor prăbușite pe drumuri sau mașini, în localitățile:
- Băile Felix (unde 4 autoturisme au fost avariate),
- Drăgești, Nucet, Valea lui Mihai, Luncasprie, Sânnicolau de Munte,
- Marghita (străzile Aleea Înfrățirii, Pandurilor, Eroilor, Oașului),
- și Oradea, pe străzile Cuza Vodă, Anatole France și Gheorghe Costaforu.
De asemenea, pompierii au fost solicitați să intervină pentru degajarea unor elemente de construcție, inclusiv acoperișuri și geamuri, în zone precum Ștei, Săcueni, Vașcău, Marghita (strada Arany Janos) și Oradea (strada Andrei Mureșanu), unde un autoturism a fost strivit de un gard doborât de vânt.
12 incendii de vegetație au devastat peste 400 de hectare
În paralel cu intervențiile generate de vijelii, echipajele ISU Bihor au acționat pentru stingerea a 12 incendii de vegetație uscată, izbucnite în:
- Diosig, Oșorhei, Rontău, Cubulcut, Tărian, Ghenetea, Corboaia, Salonta, Batăr, Livada de Bihor,
- și în Oradea, pe strada Ogorului, dar și în Valea lui Mihai.
În total, flăcările au mistuit peste 400 de hectare, dintre care aproximativ 80 de hectare erau lanuri de grâu nerecoltat.
Victime ale fenomenelor extreme
Din nefericire, evenimentele s-au soldat și cu victime:
- La Batăr, un bărbat de 44 de ani a suferit arsuri pe 50% din suprafața corpului, după ce flăcările i-au schimbat brusc direcția din cauza vântului.
- În alt caz, un tânăr de 20 de ani a fost rănit de o bucată de sticlă smulsă de vânt, suferind plăgi la nivelul membrelor inferioare și superioare.
„Atragem din nou atenția asupra pericolului arderii vegetației uscate, o practică ilegală și extrem de periculoasă, care poate duce la pierderi materiale și de vieți omenești”, au transmis pompierii bihoreni.