Președintele Vladimir Putin a avertizat că escaladarea crizei nord-coreene poate duce la o „catastrofă planetară“ și la un număr uriaș de victime.
„Intensificarea isteriei militare în asemenea condiții nu are sens; este o fundătură“, a declarat Putin la Summitul BRICS care are loc în China. „Poate duce la o catastrofă globală, planetară, și la pierderi uriașe de vieți omenești. Nu este altă cale de rezolvare a problemei nucleare nord-coreene în afara dialogului pașnic“, a pus Putin în fața presei.
Declarațiile vin după reuniunea Consiliului de Securitate ONU, organizată după ultimul test, presupus termonuclear, al Coreei de Nord, dar mai cu seamă, după ce ministrul sud-coreean al Apărării a sugerat că SUA ar trebui să-și desfășoare din nou armele nucleare tactice în țara sa.
În Consiliul de Securitate, ambasadoare SUA la ONU, Nikki Haley, a declarat că liderul nord-coreean Kim Jong-un „caută războiul“ prin „folosirea abuzivă a rachetelor sale“ și că „a trecut timpul jumătăților de măsură în Consiliul de Securitate“.
„Trebuie să adoptăm cele mai dure măsuri cu putință“, a spus Haley. Ea a explicat ce înseamnă asta: „SUA vor privi orice afacere derulată cu Coreea de Nord de o țară drept susținere a ambițiilor nucleare“. Cu alte cuvinte, Washingtonul cere o înăsprire a sancțiunilor economice, despre care Beijingul spune ca au ajuns la limita maximă. Phenianul are relații comerciale cu China (circa 85% din exporturi și importuri), cu India și Rusia și, în proporții infime, Brazilia. Toate sunt state ale grupului BRICS.
A doua evoluție importantă după testul nuclear de duminică din Coreea de Nord este anunțul Ministerului Apărării de la Seul privind revenirea în țara a armelor nucleare tactice americane, retrase de aici în 1990, la decizia președintelui George H. W. Bush. În plus, ministrul sud-coreean al Apărării i-a cerut omologului său american, James Mattis, să desfășoare pe sol sud-coreean și bombardiere strategice B-52. Răspunsul lui Mattis rămâne necunoscut, însă analiștii americani resping categoric o asemenea perspectivă.
„Redesfășurarea armelor nucleare tactice lasă loc calculelor greșite și escaladării neintenționate“, spune Catherine Dill, de la Centrul pentru Studii de Neproliferare din SUA. Unii politicieni sud-coreeni își doresc armele nucleare americane ca măsură de reasigurare și pentru a putea asigura distrugerea capabilităților nucleare ale Nordului înainte de a fi folosite. „Reasigurarea este un sac fără fund. Oricât ai pune acolo, tot va rămâne loc“, atrage atenția Jon Wolfsthal, expert care a lucrat în Consiliul de Securitate al președintelui Barack Obama.
Dacă revenirea armelor nucleare tactice americane în Coreea de Sud rămâne sub semnul incertitudinii, președintele Donald Trump a sugerat, după o convorbire cu omologul de la Seul, că focoasele convenționale ale rachetelor livrate de SUA vor fi mai puternice.
Din categoria:Politica