Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, luni, că procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, sfidează deciziile Curții Constituționale prin refuzul său de a se prezenta în fața Comisiei de anchetă a alegerilor prezidențiale.
”Este inadmisibil ca o persoană de la vârful justiției să se comporte astfel. Noi le cerem cetățenilor români să respecte legea, iar procurorul-șef al DNA sfidează deciziile Curții Constituționale (…) Lucrul acest mi se pare foarte grav”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu referindu-se la ultima scrisoare trimisă de către Laura Codruța Kovesi Comisiei parlamentare de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009.
Președintele Senatului a spus că scrisoarea prin care comisia îl atenționează pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, privind săvârșirea de către Kovesi a unei abateri disciplinare este un demers justificat, arătând totodată că nu este atributul comisiei să propună o sancțiune anume.
”Procurorul-șef al DNA funcționează sub autoritatea Ministerului Justiției, deci nu este rolul Parlamentului să propună aceste schimbări sau sancțiuni. Rolul nostru este să semnalăm acest comportament de sfidare, această atitudine”, a spus Tăriceanu.
Întrebat ce așteptări are de la ministrul Toader privind reacția acestuia la scrisoarea comisiei, Tăriceanu a răspuns: ”Nu am niciun fel de așteptări. Tudorel Toader este un ministru care își face treaba cu brio”.
Comisia de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 i-a trimis ministrului Justiției, Tudorel Toader, o scrisoare în care o acuză pe Codruța Kovesi că a săvârșit o abatere disciplinară prin neprezentarea la audierea în comisie și îi cere ministrului să dispună măsurile necesare.
În scrisoarea semnată de către președintele comisiei, deputatul Oana Florea (PSD), este prezentat istoricul invitațiilor adresate către procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, de a se prezenta la audieri, precum și refuzul repetat al acesteia, prin intermediul mai multor scrisori trimise la comisie.
În condițiile în care disputa a fost soluționată printr-o decizie a CCR, iar Kovesi a refuzat din nou să se prezinte, Oana Florea o acuză pe Kovesi că încalcă în mod deliberat o decizie Curții Constituționale, fapt care este, pentru magistrați, o abatere disciplinară.
”Considerăm că, prin refuzul de a se prezenta în fața comisiei
parlamentare de anchetă, comisie desemnată de către Parlamentul
României în cadrul funcției sale de control, doamna Laura Codruța
Kovesi, procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, a
încălcat jurământul prevăzut de Constituție și a încălcat
dispozițiile Deciziei CCR 611/2017, săvârșind abatere disciplinară
, potrivit dispozițiilor Legii 303/2004 privind Statutul
judecătorilor și procurorilor (…) Pe cale de consecință, vă
solicităm să dispuneți măsurile pe care le considerați necesare în
această situație”, se arată în scrisoarea trimisă lui Tudorel
Toader.
În sprijinul acestor acuzații, Comisia reia o parte din motivarea
Curții Constituționale la Decizia 611/2017, despre care Florea
consideră că ”stabilește obligativitatea persoanei care ocupă o
funcție de conducere într-o autoritate a statului român” de a se
prezenta în fața unei comisii parlamentare.
Lui Tudorel Toader i se cere să ia măsuri în acest caz întrucât Statutul magistraților prevede că ministrul Justiției exercită controlul asupra procurorilor și tot ministrul propune un candidat pentru postul de procuror-șef al DNA.
Este amintit și jurământul pe care îl depun procurorii la intrarea în magistratură, anume de a respecta Constituția și legile țării, precum și prevederea legală potrivit căreia nerespectarea deciziilor CCR de către un magistrat se consideră abatere disciplinară.
Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al DNA, a răspuns, pe 14 noiembrie, invitației comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, spunând că nu deține date sau documente care să ajute la clarificarea situației și lăsând de înțeles că prezența sa la comisie nu are obiect.
„În legătură cu adresa dumneavoastră nr. 4c-30/139 din data de 13 noiembrie 2017, reiterez convingerea că obiectul de activitate al comisiei speciale de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de rezultatul scrutinului prezindențial constată în <>. Sens în care vă aduc la cunoștință că nu dețin <<informații și=”” sau=”” documente=”” necesare=”” clarificării=”” împrejurărilor=”” cauzelor=”” în=”” care=”” s-au=”” produs=”” evenimentele=”” supuse=”” cercetării=”” parlamentare=””>>” se arată în adresa transmisă comisiei de Laura Codruța Kovesi.</informații>
Din categoria:Politica