Oamenii de ştiinţă sunt de părere că primii hominizi au apărut in urmă cu 5 milioane de ani, în preistorie. Cea dintâi epocă a acestei perioade se numeşte paleolitic şi se întinde de la apariţia omului până la inventarea scrierii. Primii strămoşi ai omului au trăit în Africa de est şi erau bipezi. Acum circa 4 milioane de ani, dintre aceşti hominizi au evoluat australopitecii, care se hrăneau cu fructe, seminţe şi legume, dar şi carne. Erau culegători, vânători şi pescari.
Primii hominizi consideraţi oameni au fost cei numiţi Homo habilis (omul îndemânatic) şi Homo erectus (omul în poziţie dreaptă) şi au trăit în Africa în urmă cu 2 milioane de ani. Ei ştiau să confecţioneze unelte prin lovirea unei pietre de alta, obţinând astfel muchii ascuţite. Aveau un limbaj primitiv, erau vânători şi culegători şi locuiau in adăposturi improvizate. Cei dintâi oameni care au părăsit Africa au fost cei din specia Homo erectus. Au ajuns în Asia şi în Europa (acum 800 000 de ani). Pentru a supravieţui în regiunile nordice, cu o climă rece, aceşti oameni — care în Europa se numeau neandertalieni — au învăţat să facă focul şi să poarte îmbrăcăminte pentru a se apăra de frig. Erau vânători, culegători şi trăiau în peşteri.
Homo sapiens (omul înţelept) a apărut în Africa acum aproximativ 200 000 de ani. El este strămoşul direct al omului modern, Homo sapiens sapiens. El s-a răspândit pe continentele Asia şi America şi a ajuns în Europa acum 40 000 de ani, în paleoliticul superior. Uneltele şi armele sale sale, confecţionate din piatră, os, corn sau fildeş, devin mai perfecţionate, multiplicând forţa umană şi atrăgând după sine o vânătoare mai eficientă.
Tot acum apare arta. Oamenii încep să împodobească pereţii peşterilor cu picturi ale unor animale vânate (grotele Lascaux, în Franţa, sau Altamira, în Spania, iar în România Peştera Cuciulat) şi realizează figurine din lut, piatră sau fildeş. Dezvoltarea unor unelte complexe, specializarea activităţii, inventarea artei au dus la apariţia vorbirii articulate. Grupurile de oameni încep să trăiască în aşezări, îşi îngroapă morţii. Mormintele erau decorate cu ornamente din os sau cochilii. Sunt ridicate primele dolmene, monumente funerare alcătuite din pietre mari. Printr-o evoluţie continuă, omul a început să folosească mersul biped, limbajul articulat şi a creat opere de artă.
sursa: Istorie, Manual pentru clasa a V-a, Editura Corint