Primii oameni (III)

  • Postat în Edu
  • la 10-08-2017 12:32
  • 675 vizualizări

Povestea începe cu „Lucy”

Într-o dimineață de duminică de la sfârşitul lunii noiembrie 1974, cercetătorii săpau într-un loc izolat din regiunea Afar, Etiopia de astăzi. La un moment dat, antropologul Donald Johanson a descoperit o mică bucată de schelet, care se va dovedi mai vechi de 3 milioane de ani. În urma cercetării acestuia, s-a ajuns la concluzia că este vorba despre o femelă, care a fost numită „Lucy”, după o melodie a formației Beatles, pe care o ascultau în acel moment. „Lucy” părea să se afle la jumătatea drumului între maimuţe şi oameni: avea forma şi dimensiunea craniului de maimuţă, dar putea să meargă biped.

Africa – „leagănul omenirii”

Cele mai importante descoperiri arheologice realizate până în prezent demonstrează faptul că primii oameni au trăit pe continentul african. În părţile de sud şi de est ale Africii au fost descoperite numeroase fosile, printre care şi Lucy. Acestea au aparţinut celor mai îndepărtaţi strămoşi ai omului modern, hominizilor Australopithecus. Cu o înfăţişare apropiată de cea a maimuţei, aceştia aveau mersul aproape vertical şi utilizau membrele superioare pentru a-şi asigura hrana. Tot în Africa, au fost descoperite fosilele primului om capabil să producă unelte, Homo habilis. El avea o capacitate craniană mai mare şi a produs primele unelte cu ajutorul cărora s-a adaptat la condiţiile de mediu.

Răspândirea primilor oameni

Mersul biped şi poziţia complet verticală a lui Homo erectus au fost paşi importanţi în evoluţia omului. Căutând noi surse de hrană, oamenii au migrat şi dincolo de spaţiul Africii, ajungând în zone din Asia şi Europa. Omul inteligent, Homo sapiens, cu o capacitate craniană sporită, a făcut progrese noi în dezvoltarea limbajului şi a manifestat primele preocupări artistice. În această etapă, oamenii au ajuns la înfăţişarea actuală şi erau răspândiţi în întreaga lume, din America până în Oceania.

Primii oameni şi mediul înconjurător

Viaţa primilor oameni era în totalitate dependentă de natură. O lungă perioadă de timp, denumită şi Paleolitic, oamenii s-au hrănit cu ceea ce le oferea natura: plante, rădăcini, seminţe, fructe, peşti, animale ş.a. Pentru a-şi procura mai uşor hrana, ei şi-au confecţionat primele unelte din lemn, piatră cioplită, os şi corn. Descoperirea focului a însemnat hrană mai gustoasă, căldură, lumină, dar şi un important mijloc de apărare. Primii oameni erau nomazi şi trăiau sub cerul liber sau în adăposturi oferite de natură: peşteri, caverne, maluri înalte ale râurilor ş.a. Mediul înconjurător a reprezentat şi sursa de inspiraţie pentru primele manifestări artistice. Desenele descoperite pe pereţii peşterilor înfăţişează animale, păsări, reptile, peşti, uneori şi siluete umane.


sursa: Istorie, Manual pentru clasa a V-a, Editura Corint

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente