Niciodată activitatea unei administrații americane nu a fost atât de mult blocată sau deturnată, niciodată în perioade cruciale în politica externă administrația SUA nu a fost atât de mult prinsă în războaie politice interne și scandaluri. Cui servește asta?
Vineri, președintele Statelor Unite a plecat în cel mai lung turneu diplomatic de până acum, de 12 zile, cu vizite în: Japonia, Coreea de Sud, Vietnam, Filipine și China.
Paralizarea guvernului
Se gândește Donald Trump la alegerile anticipate și la noul mandat al premierului Shinzo Abe, la inițiativa Japoniei de a crea o alianță cu India, Australia și SUA, pentru a limita expansiunea militară chineză? Cu siguranță că are pe masă dosarele, însă președintele și echipa sa se gândesc mult mai mult la cum „vânătoarea de vrăjitoare“ a FBI le blochează reforma fiscală și asta îi lasă fără marii donatori, lubrifiantul fără de care politica din SUA ar scârțâi. Reflectează Trump la bascularea președintelui filipinez Rodrigo Duterte spre China sau la cum s-a luptat luni de zile armata filipineză cu francizele asiatice ale Statului Islamic în insula Mindanao? Cu siguranță, dar mai mult se gândește la fostul director FBI Robert Mueller și ancheta sa privind implicarea Rusiei în campania prezidențială din SUA. Studiază Trump marile dosare ale expansiunii Chinei în Marea Chinei de Sud și de Est, ale noii „ere Xi Jinping“, inaugurată la Congresul abia încheiat? Da, dar mult mai îngrijorat este ca fiul și ginerele său să nu ajungă în fața judecătorilor în ancheta lui Mueller și este mult mai atent la mesajele pe care le postează pe Twitter împotriva lui Hillary Clinton decât la relația cu Vietnamul sau Coreea de Sud.
Propagandă ieftină, efect maxim
După „bomba“ inculpării și plasării în arest la domiciliu a fostului șef de campanie al președintelui Trump Paul Manafort, presa americană a uitat de restul lumii și de statutul de mare putere al SUA. Marți, la o zi după inculparea lui Manafort, a fost rândul giganților din așa-zisul Social Media (Facebook, Twitter, Google) să iasă la rampă, de această data cu informații care ar trebui să-i pună cu adevărat pe gânduri pe liderii americani, fie ei pro-Trump sau anti-Trump. Declarațiile au fost făcute în fața subcomisiei pentru crimă organizată și terorism a comisiei juridice din Senatul SUA.
După 8 noiembrie 2016, armata de troli a Rusiei, cunoscută ca Agenția de Cercetări pentru Internet, s-a axat pe „crearea discordiei în privința validității alegerii lui Trump“, a spus în fața senatorilor Colin Stretch, unul dintre avocații Facebook. Încercând să explice că operațiunea pusă la cale de Moscova nu a fost una la scară mare, el a mai arătat că Rusia a plătit 100.000 de dolari pentru ca postările trolilor ruși să fie văzute de 126 de milioane de americani pe o perioadă de doi ani. Pare mult, numai că, statisticile arată că informațiile diseminate de Rusia au reprezentat doar 0,04% din totalul informațiilor oferite de Facebook americanilor în perioada respectivă. Reprezentanții Twitter au arătat că cele 37.000 de conturi asociate cu propaganda rusă care au activat în perioada alegerilor reprezentau doar 0,012% din totalul conturilor Twitter la acea dată.
Exploatarea faliilor societale
Dar cea mai importantă informație oferită de Facebook a fost că grupurile de dezinformare ruse există, au acționat în mediul virtual împotriva candidatei Clinton, însă după alegerile prezidențiale s-au implicat în acțiunile de contestare a președintelui Trump. Multe mesaje care chemau la proteste împotriva „urii“ și a lui Trump, mesaje care chemau la împiedicarea proiectelor de infrastructură energetică promise de Trump, mesaje care speculau faliile rasiale, de gen, au fost opera laboratoarelor de la Moscova. Se adaugă mesajele care pun la îndoiala sistemul democratic american, sistemul de alegere a președintelui, fundamentele democrației americane, toate exploatând victoria la limită a lui Trump, inclusiv presupusele sale legături cu Rusia.
Anti-rușii pot fi idioți utili ai Moscovei
Unele publicații americane au încercat să explice acest lucru înainte ca Facebook să îl demonstreze cu cifre. „Nu vă grăbiți să-l judecați pe Trump“, avertiza Bloomberg, într-un material semnat de întreaga echipă editorială. „Acuzațiile împotriva lui Manafort sunt un scandal, nu o probă a vinovăției președintelui.“
Degeaba, presa democratică, analiști americani și europeni deopotrivă continuă să alimenteze ceea ce, cel puțin potrivit Facebook, este o operațiune rusă. Totul se concentrează în jurul delegitimării președintelui Trump și, astfel, al șubrezirii puterii americane. „Trebuie să ignorăm încercările lui Trump de a deturna atenția și să ne concentrăm ca un laser pe investigația lui Mueller și a Incoruptibililor săi împotriva președintelui și a asociaților lui“, sună o chemare la luptă publicată de revista Foreign Policy.
Rusia creează confuzie și contestare
Activitatea anti-Trump a armatelor de troli ruși este tipică pentru strategia rusă a războiului informațional, spune James Lewis, expert în politici cibernetice la Centrul pentru Studii Strategice Internaționale. „Scopul lor este să creeze confuzie și contestare. Ținta lor este SUA și NATO, nu un anumit candidat. Vor doar să creeze haos.“ Lupta pentru sau împotriva unor personalități sau organizații poate avea ca miză nu „îngroparea“ sau „curățarea“ persoanei sau a instituției, ci în primul rând scindarea societății, în vederea mai ușoarei manipulări în momente cruciale ce stau să vină. Este o concluzie care ar trebui să dea de gândit nu numai Americii, ci și Europei, inclusiv așa-zisului Flanc Estic și, implicit, României.
Din categoria:Politica