„PROFESORASUL DE FIZICA” ,PENALUL KLAUS WERNER JOHANNIS,A DECLARAT LUNI,CA DIN PACATE,ROMANIA,UN A FOST GENEROASA CU CERCETAREA SI CERCETATORII!

  • Postat în Fapt divers
  • la 22-05-2017 14:30
  • 491 vizualizări
„PROFESORASUL DE FIZICA” ,PENALUL KLAUS WERNER JOHANNIS,A DECLARAT LUNI,CA DIN PACATE,ROMANIA,UN A FOST GENEROASA CU CERCETAREA SI CERCETATORII!
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Octavpelin'sWeblog

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, la Brașov, că, din păcate, România nu a fost niciodată suficient de generoasă cu cercetarea și cu cercetătorii, iar autoritățile statului trebuie să înțeleagă importanța susținerii acestui domeniu esențial pentru viitorul țării.

‘Din nefericire, România nu a fost niciodată suficient de generoasă cu cercetarea și cu cercetătorii. Investițiile în acest domeniu aduc prea puțin capital politic și, din păcate, finanțarea cercetării ne plasează încă, sau încă o dată, pe ultimele poziții în Uniunea Europeană, cu efecte directe asupra performanței României (…) Știu că nu este ușor să performezi într-un context ca cel din ultimele două decenii, în care cercetarea, dezvoltarea și inovarea nu s-au bucurat întotdeauna de sprijinul, respectul și stabilitatea ce li se cuvin’, a spus președintele Iohannis, într-o alocuțiune susținută la Aula Universității Transilvania din Brașov, în cadrul unei dezbateri cu membrii comunității științifice și ai mediului privat, pe tema colaborării între mediul universitar și cel privat în zona cercetării.

Șeful statului a menționat că experiența altor state ne arată cum ‘adaptabilitatea economică este direct legată de capacitatea unei națiuni de a inova, dar și de a fructifica aceste descoperiri în zona economică și în zona socială’ și a subliniat necesitatea ca autoritățile statului să sprijine nu doar cercetarea, ci și profesia de cercetător.

‘Avem mare nevoie de stabilitate și consecvență legislativă și politică, pentru a permite planificarea unei cariere în cercetare-dezvoltare, cu garantarea unor potențiale surse de venit. Acestea sunt minime condiții necesare pentru a putea convinge cercetătorii performanți și cu mult potențial să rămână în țară. Prea mulți dintre aceștia aleg să își desfășoare activitatea în alte state, unde le sunt asigurate cu totul și cu totul alte condiții de muncă. Nu poți face cu adevărat cercetare fără resursa umană, nu poți inova și depăși bariere fără implicarea unor specialiști de top. Din această perspectivă, nu putem vorbi despre performanță fără a investi întâi în oameni, în calitatea acestora. Competiția dintre state pentru a atrage cei mai buni cercetători este una acerbă. Este important să ne afirmăm ca fiind un stat care nu pierde, ci, mai degrabă, unul care știe să atragă marile minți din zona de cercetare-dezvoltare-inovare, atât din interiorul țării, cât și din afara granițelor’, a mai spus Klaus Iohannis.

În context, a recunoscut că a privit cu ‘îngrijorare’ unele măsuri recente ale ministrului Cercetării și Inovării, pe marginea cărora am avut semnale din partea unor asociații ale cercetătorilor, dar și din partea unor universități cu puternice legături internaționale.

‘Performanța este extrem de dificil de atins cu resurse limitate. Dacă vrem să păstrăm România pe harta europeană și mondială a cercetării și inovării este obligatoriu să ne asumăm ca prioritate finanțarea acestor domenii strategice pentru România’, a mai spus acesta.

Președintele a menționat că în cursul dimineții a vizitat Institutul de Cercetare-Dezvoltare al Universității Transilvania din Brașov, unul dintre cele mai moderne din țară, și a apreciat că Brașovul a fost și rămâne ‘un oraș deschis spre dezvoltarea celor mai moderne ramuri economice’.

Programul președintelui a mai inclus o vizită la Spitalul ‘Sfântul Constantin’ din Brașov, care, conform Administrației Prezidențiale, prin serviciile oferite și prin performanța în prevenirea infecțiilor nosocomiale, contribuie la transformarea Brașovului în centru regional de dezvoltare în domeniul serviciilor medicale private. Spitalul a fost premiat, în 2013, cu premiul European Hand Hygiene Excellence Award.

De asemenea, șeful statului se va alătura campaniei ‘Plant for the planet’ a Fundației Mihai Eminescu Trust, urmând să planteze, în curtea Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere a Universității Transilvania din Brașov, puietul cu numărul 2.000.000. Proiectul ‘Plant for the planet” a primit premiul I la secțiunile Mediu și Impact în cadrul Galei Societății Civile din 2014.

Vizita președintelui Klaus Iohannis în județul Brașov se va încheia în cursul după-amiezii la Complexul Olimpic pentru Sporturi de Iarnă de la Râșnov, care îndeplinește standardele Federației Internaționale de Schi și care a pus România pe harta sporturilor de iarnă europene.

AGERPRES


Din categoria:Politica