Raportul MCV este comentat pe toate vocile de politicienii din România, în vreme ce reprezentanții sistemului judiciar se aliniază în spatele președintelui.
Președintele Klaus Iohannis a transmis miercuri, legat de raportul MCV, că acesta reprezintă „un serios semnal de alarmă” de care coaliția de guvernare trebuie să țină cont, iar dacă acțiunile Guvernului și Parlamentului vor continua, țara va face pași înapoi.
„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de cooperare și verificare în domeniul justiției și luptei împotriva corupției (MCV) reprezintă un serios semnal de alarmă de care coaliția de guvernare trebuie să țină cont. Dacă acțiunile Guvernului și Parlamentului României cu privire la procesul de modificare a legilor justiției vor continua în aceeași direcție ca și până acum, România va face pași înapoi în ceea ce privește funcționarea sistemului judiciar și lupta împotriva corupției”, se arată într-un comunicat transmis de Administrația Prezidențială.
Președinția mai spune că Iohannis împărtășește opinia Comisiei Europene conform căreia procesul de modificare a legislației privitor la justiție trebuie să fie unul cât mai transparent și cu luarea în considerare a poziției tuturor actorilor din sistemul judiciar.
„De la raportul din luna ianuarie 2017, care a consemnat progresele semnificative înregistrate pe parcursul anului 2016, în cel publicat astăzi, Comisia Europeană arată că doar una dintre cele 12 recomandări este implementată satisfăcător și doar la alte 3 recomandări s-au înregistrat progrese reale.
Comisia Europeană atenționează că impulsul pentru reforma sistemului judiciar a fost în general pierdut pe parcursul anului 2017 și a încetinit procesul de îndeplinire a recomandărilor, existând riscul repunerii în discuție a unor subiecte pe care raportul din luna ianuarie 2017 le-a considerat ca fiind implementate. În cei zece ani care au trecut de la aderarea României la Uniunea Europeană, țara noastră a făcut progrese importante în domeniul justiției, progrese la care ultimele rapoarte MCV au făcut constant referire. În același timp, finalizarea monitorizării României prin acest mecanism depinde în mod direct de caracterul sustenabil și ireversibil al acestor reforme. Președintele Klaus Iohannis atrage atenția că întregul efort făcut de România pentru întărirea reformelor în domeniul justiției și combaterea corupției poate fi periclitat de acțiunile unor oameni politici care refuză să accepte că datoria lor este să lucreze în slujba cetățenilor și nu a unor interese partizane sau de grup. Afectarea independenței sistemului judiciar și, în general, orice presiune sau încercare de a controla politic justiția, nu fac altceva decât să întoarcă România spre trecut. Președintele Klaus Iohannis reiterează faptul că va uza de toate atribuțiile sale constituționale pentru a asigura independența justiției și un stat de drept funcțional. Aceasta este viziunea unei Românii europene puternice, susținută prin vot de milioane de cetățeni”, se mai arată în comunicatul de presă al Președinției.
Lui Tudorel Toader i-a dat cu plus
De partea cealaltă, ministrul Justiției Tudorel Toader vede plusuri, anunțând, într-o declarație de presă, că raportul conchide că România își poate îndeplini obiectivul ridicării MCV în actualul mandat al Comisiei, respectiv pe parcusul anului 2018.
„Concluzia raportului este pozitivă, în sensul că România își poate îndeplini obiectivul ridicării MCV în actualul mandat. Este un raport de etapă, este un lucru foarte important de etapă, un raport care consemnează progresele de la ultimul raportul din ianuarie 2017. Raportul evidențiază multe dintre progresele înregistrate de România față de momentul ianuarie 2017, fundamentând opinia Comisiei, în sensul îndeplinirii recomandărilor MCV, cu orizont de timp anul 2018. Este și angajamentul pe care ni l-am asumat, ca, la începytul anului 2019, România să nu se afle sub MCV. Evoluțiile se încadrează în acest anagajement”, a spus Toader.
Conform ministrul Justiției, România a înregistrat progrese la capitolul recomandărilor Comisiei în privința sistemului „Prevent” (sistem informatic inițiat de Agenția Națională de Integritate), a codului de conduită pentru parlamentari și miniștri, a transparenței Consiliului Superior al Magistraturii, dar și referitoare la Agenția Națională de Aministrare a Bunurilor Indisponibilizate.
„În privința recomandării numărul unu referitoare la numirea procurorilor de rang înalt, Comisia se referă la proiectele legilor Justiției, proiecte aflate în prima etapă a procedurii legislative, parlamentare. Așadar, raportul se referă la soluții legislative care sunt încă în dezbatere, chiar la începutul dezbaterilor parlamentare, nedefinitive și prin urmare, nu la soluții legislative aplicabile, incidente adoptate în legislația în vigoare. (…) Numai forma finală a legii produce efecte juridice, numai forma finală a legii care se va publica în Monitorul Oficial ne va permite o evaluare a incidenței prevederilor legii de modificare asupra legilor Justiției, asupra independenței Justiției, asupra sistemului judiciar. În faza în care ne aflăm, această referire este doar de poziționare, de preocupare, și nu de fond, pentru că, repet și repet, ne raportăm la proiecte de legi care n-au trecut nici de prima lectură”, a mai precizat Toader în cadrul unei conferințe de presă.
Ce zic procurorul general, DNA, CSM și Forumul Judecătorilor
Procurorul general al României Augustin Lazăr a declarat, după prezentarea raportului intermediar MCV, că analiza arată un regres, existând posibilitatea reconsiderării unor obiective care în ianuarie erau considerate îndeplinite.
„Concluziile, reținem, în mod evident, o situație de regres față de raportul din ianuarie 2017 și aceasta, în principal, din cauza propunerilor privind legile justiției care au avut un impact negativ și care au stârnit îngrijorarea. Cred că era ușor de anticipat această situație. Se recomandă în cadrul raportului să fie avute în vedere propunerile efectuate de magistrați. Una privea numirea în funcție a procurorilor șefi după un sistem transparent și robust, sistem similar numirii președintelui ÎCCJ. În continuare se recomandă ca instuțiile statului român să lucreze împreună, să coopereze. (..) Față de raportul din ianuarie reprezintă un regres care ar putea determina reconsiderarea unor obiective considerate îndeplinite în raportul din ianuarie”, a declarat Lazăr după prezentarea raportului.
Procurorul general al României a afirmat că principala îngrijorare reflectată în raport se referă la „impactul negativ” pe care legile justiției le-au avut atât în România, cât și la nivel internațional, menționând că dacă am îndeplini obiectivele MCV, la sfârșitul anului 2018 monitorizarea s-ar putea încheia.
Şi DNA a transmis un punct de vedere legat de raportul MCV, reluând practic concluziile Comisiei Europene legate de această instituție şi de lupta anticorupţie.
Astfel, DNA face referire la menţiunile din raportul MCV privind importanţa menţinerii independenţei Direcţiei Naţionale Anticorupţie, astfel încât să poată uza de toate instrumentele de care dispune pentru a-şi continua activitatea şi insistă asupra îndeplinirii unei recomandări formulate anterior, şi anume adoptarea unor criterii obiective la ridicarea imunităţilor parlamentarilor, spre a risipi orice suspiciuni că imunitatea e folosită ca scut împotriva acţiunii procurorilor.
DNA aminteşte că în acest an a înaintat către Parlament trei cereri de încuviinţare a urmăririi penale pentru miniştri şi foşti miniştri care sunt şi parlamentari, pentru presupuse fapte de corupţie, toate cererile fiind respinse.
„Raportul insistă însă că, în cazul apariţiei unor presiuni cu efecte negative asupra luptei împotriva corupţiei, Comisia s-ar putea vedea obligată să reevalueze această concluzie”, subliniază DNA, citând raportul MCV.
DNA reia şi concluziile CE că progresul pozitiv şi rezultatele bune ale instituţiilor judiciare în lupta împotriva corupţiei au fost puse sub semnul întrebării de anumite evenimente, cum ar fi: Ordonanţa de urgenţă de dezincriminare a anumitor infracţiuni de corupţie, între care abuzul în serviciu (ianuarie 2017) care, deşi abrogată, a lăsat loc unor îndoieli în spaţiul public şi propunerile de modificare a legilor Justiţiei, iniţiate la sfârşitul lunii august, care au generat controverse şi o puternică reacţie negativă din partea sistemului judiciar şi din partea unor segmente din societatea civilă, reacţie care s-a focalizat asupra problemei independenţei justiţiei.
Asociația Forumul Judecătorilor din România spune că raportul este „extrem de critic” si cere abandonarea imediată a proiectelor succesive de modificare a „legilor justiției” promovate prin Ministerul Justitiei și prin Parlament, cu ignorarea avizelor Consiliului Superior al Magistraturii și a pozitiei ferme a corpului magistraților.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) spune că aportul poate fi apreciat a fi unul pozitiv cu observații cu referire la această instituție, „întrucât reflectă progresele realizate de Consiliu pe parcursul acestui an în vederea îndeplinirii recomandărilor formulate prin Raportul anterior publicat la data de 25 ianuarie 2017”.
„În egală măsură, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii constată că, la modul generic, concluziile raportului nu pot fi calificate ca fiind pozitive, în condițiile în care Comisia a statuat că nu poate încă să conchidă, în această etapă, că vreunul dintre obiectivele de referință este îndeplinit în mod satisfăcător, deși progresul realizat cu privire la o parte dintre obiective se îndreaptă în această direcție, invitând România să pună în aplicare acțiunile necesare și să îndeplinească toate recomandările urmând ca, către sfârșitul anului 2018, să fie publicat un nou raport privind progresele înregistrate”, mai afirmă CSM într-un comunicat.
Reacția lui Florin Iordache
Președintele Comisiei privind legile justiției deputatul PSD Florin Iordache, a admis, miercuri, că există restanţe evidenţiate de Raportul MCV, el menţionând că acestea vor fi rezolvate astfel încât, în 2018, mecanismul de verificare şi cooperare pentru România să fie ridicat.
„Cuvintele care se degajă la prima citire sunt acelea de transparență, de continuare a reformelor, de responsabilitate, lucru pe care îl facem și noi acum, și de o continuare a discuțiilor între autorități. Deci, eu cred că printr-o mai mare colaborare între toate autoritățile care sunt implicate în acest proces, fără îndoială, în anul 2018 raportul va arăta că într-adevăr Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru România să fie ridicat. Spun asta pentru că o parte dintre condiționalități au fost deja îndeplinite, o parte sunt în curs de îndeplinire iar altele, care înseamnă legislația și colaborarea instituțională între autorități, sunt acum în desfășurare. Ce ați văzut și continuă în perioada următoare este o transparență între tot ce înseamnă sistemul juridic din România și printr-o consultare și prin punerea în concordanță a tuturor punctelor de vedere ale celor responsabili fără îndoială Comisia Europeană va recunoaște pași importanți și faptul că România nu mai are nevoie de un MCV”, a afirmat Iordache la Parlament.
Potrivit acestuia, în ceea ce privește activitatea parlamentară, Codul de conduită a fost adoptat, fiind și alte chestiuni care vizează colaborarea instituțională și punerea în concordanță cu deciziile CCR.
„Dacă citim foarte atent acest raport, eu nu pot decât să remarc faptul că sunt foarte multe lucruri îndeplinite. Într-adevăr avem și restanțe, dar fără îndoială în perioada următoare toate aceste restanțe vor fi îndeplinite astfel încât obiectivul României în acest moment că în anul 2018 MCV pentru România să fie ridicat”, a adăugat Florin Iordache.
El s-a arătat optimist în ceea ce privește legile Justiției și a subliniat că, dacă va fi necesar sau, așa cum se recomandă și în raport, se vor modifica anumite prevederi și trebuie să fie solicitat de către partea română un punct de vedere al Comisiei de la Veneția, acesta va fi solicitat în ceea ce privește numirea procurorilor de rang înalt.
„Dar dacă, așa cum s-a văzut în toate amendamentele, cât și în proiectul legii care este depus, nu se modifică modalitatea de numire a procurorilor de rang înalt, nu este necesar să solicităm un punct de vedere al Comisiei de la Veneția. Dacă vor fi modificări și se va impune solicitarea unui punct de vedere al Comisiei de la Veneția, fără îndoială îl vom cere”, a spus parlamentarul PSD.
Traducerea USR și PNL
Președintele USR, Dan Barna, a declarat că raportul privind MCV publicat miercuri arată că, din punctul de vedere al Comisiei Europene, acest an a fost unul pierdut pentru România.
„Dacă ar fi să privim în termeni de așteptăm rezultatul analizelor medicale, iată că primim niște analize pozitive din punct de vedere medical, negative din punct de vedere a ceea ce înseamnă Justiția în România. Vedem cum Comisia Europeană nu face decât să confirme ceea ce USR a spus în declarațiile și în pozițiile sale din ultimele săptămâni — faptul că numirile procurorilor sau modificarea mecanismului de numire a procurorilor trebuie făcută după consultarea Comisiei de la Veneția și vedem că această îngrijorare este verbalizată expres în raportul Comisiei. Este un raport care nu face decât să ne arate, și ăsta e poate lucrul cel mai grav, că, din punct de vedere al Comisiei Europene, acest an a fost un an pierdut. Se vorbește în mod expres despre pierderea vitezei pentru reformele Justiției care păreau că merg într-o direcție bună”, a spus Barna, la Palatul Parlamentului.
El a adăugat că raportul anterior vorbea despre lucrurile pozitive pe care România le face și despre faptul că e aproape de ridicarea MCV, în schimb cel actual arată că țara noastră „a făcut pași înapoi”.
„Raportul acesta ne arată neechivoc că România a făcut pași înapoi, guvernarea PSD agresează Justiția și vedem în termeni diplomatici acest mesaj este transmis foarte clar Guvernului PSD — modalitatea prin care se încearcă realizarea de pași înapoi nu va fi acceptată de către Comisia Europeană și, din acest punct de vedere, avem un raport negativ. Avem un raport care arată că, pentru România, MCV este un mecanism necesar și va continua să existe, concluziile acestea fiind susținute neechivoc de USR”, a conchis Barna.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a afirmat miercuri că raportul Comisiei Europene privind MCV reprezintă o „bilă neagră” dată parlamentarilor coaliției de guvernare și a criticat declarațiile ministrului Justiției, Tudorel Toader, pe acest subiect.
„PNL este în asentimentul acestor observații pe care le-au făcut experții Comisiei Europene și ceea ce ne îngrijorează și mai mult în acest moment este reacția autorităților de la București, reacția ministrului Justiției, Tudorel Toader, care vede în acest raport un progres în atingerea obiectivelor în cadrul MCV. Nu este vorba de niciun progres și oricât încearcă guvernarea PSD-ALDE, prezintă acest raport ca fiind unul favorabil, este în continuare o mare bilă neagră dată parlamentarilor mai ales celor din coaliția de guvernare care continuă atacul la Justiție și sunt recomandări explicite în acest raport care recomandă ca Legile Justiției să fie elaborate în cadrul unui mecanism transparent, cu avizul actorilor principali din sistemul judiciar, și, mai ales, notează acest raport — Legile Justiției propuse pot afecta independența Justiției. În același raport se spune foarte clar că orice modificare a mecanismului de schimbare a procedurii privind numirea procurorilor-șefi ar trebui să aștepte avizul Comisiei de la Veneția”, a declarat Dancă, pentru Agerpres.
El a adăugat că raportul nu poate fi prezentat drept unul pozitiv.
„Nu poți prezenta acest raport ca fiind un raport pozitiv la adresa demersurilor pe care le-au întreprins autoritățile de la București, în condițiile în care ai doar trei recomandări în care s-au constatat progrese, în rest discursul oficialilor europeni a trecut de la cerința care impunea adoptarea unor măsuri care să garanteze ireversibilitatea progreselor din Justiție la, pur și simplu, a nu avea regrese în acest domeniu. Discursul nu poate fi în niciun fel ambalat în mod pozitiv cum încearcă actuala putere, care continuă atacul la independența Justiției pentru închiderea propriilor dosare ale liderilor PSD și ALDE”, a conchis purtătorul de cuvânt al PNL.
Din categoria:Politica