Proiectul PACE: Protecție, Acceptare, Cultură, Educație s-a încheiat după 16 luni de intervenții umanitare și incluzive în sprijinul refugiaților ucraineni

  • Postat în Profesional
  • la 03-07-2025 13:26
  • 10 vizualizări
Proiectul PACE: Protecție, Acceptare, Cultură, Educație s-a încheiat după 16 luni de intervenții umanitare și incluzive în sprijinul refugiaților ucraineni
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Asociaţia Obştească „Demos”

Chișinău, iunie 2025

Asociația Ai.Bi. – Amici dei Bambini ISA, cu sprijinul Agenției Italiene pentru Cooperare și Dezvoltare (AICS) Kiev și în parteneriat cu organizațiile locale AO DEMOS și AO Centrul de Cooperare Sud (CCS), a încheiat cu succes implementarea proiectului PACE – Protecție, Acceptare, Cultură, Educație, desfășurat în perioada: 29 februarie 2024 – 30 iunie 2025.

Proiectul a fost inițiat ca un răspuns concret și multisectorial la nevoile urgente și pe termen mediu ale refugiaților ucraineni strămutați în Republica Moldova, dar și ale familiilor vulnerabile din comunitățile-gazdă din 5 raioane: Edineț, Dondușeni, Căușeni, Ștefan Vodă și Anenii Noi.

 

Un parteneriat solid pentru integrarea refugiaților și sprijinul comunităților locale

Prezentă de peste 20 de ani în Moldova, Ai.Bi. a fost printre primele organizații care au reacționat după izbucnirea războiului din Ucraina, oferind sprijin umanitar refugiaților care au trecut granița. Proiectul PACE, realizat la nivel local, cu implicarea celor doi parteneri din Nordul și Sudul Moldovei, a consolidat acest angajament printr-o intervenție cuprinzătoare ce a îmbinat educația, protecția, sănătatea mintală și asistența materială, cu scopul de a sprijini integrarea socială și bunăstarea psihosocială a peste 1600 de copii și a 950 de familii. Acest angajament s-a materializat printr-o serie de acțiuni bine structurate, ale căror rezultate pot fi evidențiate pe cele patru componente-cheie ale proiectului, după cum urmează.

 

EDUCAȚIE – Ludoteci și Ludobus pentru incluziune prin activități de educație non-formală

  • 5 ludoteci funcționale în Dondușeni, Anenii Noi, Ștefan Vodă, Căușeni și Edineț, complet echipate pentru activități educaționale și recreative.
  • 1 Ludobus activ în satele Moldovei.
  • 4686 copii au beneficiat de activitățile mobile ale Ludobusului, inclusiv 755 copii refugiați.
  • 1609 copii au participat la activități de educație non-formală în ludoteci (179 refugiați).
  • 55 evenimente culturale organizate lunar în ludoteci, cu peste 1000 de participanți (inclusiv 158 refugiați).
  • 270 familii informate despre dreptul la educație, iar 26 profesori instruiți în educație incluzivă, protecția copilului și adaptarea la nevoi speciale.

 

SĂNĂTATE – Sprijin emoțional pentru copii, adolescenți și părinți

  • 1713 copii asistați prin activități de sănătate mintală, dintre care 110 refugiați și 38 copii cu dizabilități.
  • 637 adolescenți au participat la sesiuni tematice pe teme privind gestionarea emoțiilor și relațiilor.
  • 741 părinți și îngrijitori (431 moldoveni și 310 ucraineni) au primit sprijin psihologic, inclusiv în sesiuni de grup creative.
  • 500 chituri de igienă menstruală distribuite adolescentelor, însoțite de sesiuni de informare prietenoase și incluzive.

PROTECȚIE – Informare, asistență și integrare socială

  • 612 familii asistate prin activități de informare și consiliere – inclusiv în cadrul centrelor pentru refugiați – pentru accesarea serviciilor esențiale (445 refugiați și 167 moldoveni).
  • 2 ghișee de informare deschise la Căușeni (CCS) și Edineț (Demos); 158 de beneficiari asistați la Liniile Fierbinți; materiale informative de suport traduse în 3 limbi.
  • 241 persoane asistate pentru integrarea pe piața muncii, dintre care 147 au fost deja angajate.

 

ASISTENȚĂ MATERIALĂ – 6200 de vouchere pentru familii vulnerabile

  • 955 familii beneficiare (639 ucrainene și 316 moldovene) au primit 6200 de vouchere preplătite pentru a-și putea procura produse alimentare, îmbrăcăminte, produse medicale, igienice și alimente pentru bebeluși.
  • 2 runde de distribuție la Nordul și Sudul Țării (realizate în perioadele iulie-septembrie 2024 și mai 2025), având ca și criteriu de eligibilitate nivelul de vulnerabilitate a potențialilor beneficiari.
  • Furnizori locali selectați prin licitație în 5 raioane, cu reduceri de preț negociate și impact economic pozitiv la nivel comunitar.

 

MONITORIZARE, VIZIBILITATE ȘI IMPACT

  • Vizite lunare și trimestriale de monitorizare cu implicarea constantă a echipei de proiect din Italia și Moldova, pentru a garanta calitatea și eficacitatea intervențiilor de proiect.
  • Peste 15 tipuri de materiale informative și promoționale realizate (flyere, bannere, articole, broșuri, tricouri, certificate, etc.), în limbile română, ucraineană, engleză și rusă.
  • Campanii de comunicare online și în presă: mărturii și povești de reziliență ale beneficiarilor, istorii umane și vizibilitate pe site-ul aibi.it și pe rețelele sociale.

 

Un proiect pentru oameni, cu și despre oameni

La finalul celor 16 luni de implementare, cu sprijinul partenerilor locali și internaționali, proiectul PACE a reușit să transforme un context de criză într-o oportunitate de solidaritate și coeziune socială. Intervenția s-a dovedit a fi sustenabilă, umană și eficientă, adaptată nevoilor reale ale familiilor de ucraineni afectate de conflictul din țara vecină, precum și ale comunităților-gazdă care se confruntă cu provocări economice și sociale. Prin acțiuni integrate în domeniul educației, sănătății mintale, protecției și sprijinului material, proiectul a contribuit la restabilirea unui sentiment de normalitate, promovând valori esențiale precum demnitatea, siguranța și incluziunea.

––––––––––––––

Acest proiect face parte din Inițiativa de Urgență, ca răspuns la nevoile populației afectate de conflictul din Ucraina și din țările învecinate (AID 012832), condusă de Agenția Italiană pentru Dezvoltare și Cooperare. Proiectul, cu o finanțare de 46,5 milioane de euro, are scopul principal de a oferi asistență salvatoare de vieți multisectorială, în zonele direct afectate de conflict, precum și în regiunile învecinate, unde se înregistrează un număr mare de refugiați. Obiectivul programului AICS, realizat prin colaborarea a 27 de Organizații ale Societății Civile, este de a valorifica și extinde succesele obținute în perioada 2022-2023 cu implementarea Inițiativei de „Primă urgență 2022-2023” (AID 012600), prin care a fost oferită asistență unui număr de peste 20.000 de persoane prin intermediul a 14 proiecte, concentrate în mod prioritar pe domeniile de sănătate, educație și protecție.

Ai.Bi. – Asociația Amici dei Bambini ISA

Asociația Amici dei Bambini ISA este o mișcare de familii care activează din anul 1986 în Italia și în peste 30 de țări din întreaga lume (Europa de Est, America, Africa și Asia) pentru a oferi fiecărui copil abandonat o familie și pentru a-i garanta dreptul de a se simți FIU.

În fiecare zi, în întreaga lume, Amici dei Bambini luptă pentru a combate fenomenul abandonului: o adevărată urgență umanitară care, spre deosebire de foamete, boli și războaie, care sunt prezente mai ales în țările în curs de dezvoltare, este comună tuturor țărilor lumii, ce ia dimensiuni din ce în ce mai alarmante. Potrivit unei estimări bazate pe un raport Unicef de acum câțiva ani, în lume există cel puțin 200 de milioane de copii abandonați. În Italia, există peste 30.000 de copii „în afara familiei”. „Amici dei Bambini” intervine acolo unde se manifestă abandonul: în orfelinate, instituții rezidențiale, centre de îngrijire… în toate acele realități în care îngrijirea le permite doar să „supraviețuiască”, dar nu și să trăiască pe deplin – pentru că le lipsește dragostea unei familii care să-i facă să se simtă cu adevărat „FII AI LOR”.