Proteste în justiție din cauza pensiilor speciale (update)

  • Postat în Fapt divers
  • la 20-06-2023 13:05
  • 149 vizualizări
Proteste în justiție din cauza pensiilor speciale (update)
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Octavpelin'sWeblog

Proteste în justiție din cauza pensiilor speciale (update)

Mai multe instanțe și Parchete au hotărât, marţi, suspendarea pe perioadă nelimitată a activităţii. Ar urma să se judece doar urgente. Motivul este legat de pensiile speciale, în cazul cărora sunt așteptate modificări în Parlament.

Și DNA s-a alăturat protestului

În data de 20 iunie 2023, prin ordin al procurorului-șef al DNA, Marius I. Voineag, a fost convocată Adunarea generală a procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție în vederea formulării unui punct de vedere cu privire la proiectul de lege privind pensia de serviciu a magistraților, aflat în dezbatere la Camera Deputaților, precum și manifestarea susținerii față de Consiliul Superior al Magistraturii în activitatea de apărare a independenței magistraților, se arată într-un comunicat al instituției.

În unanimitate, cei 93 de procurori prezenți în cadrul Adunării generale, și-au exprimat susținerea față de activitatea de apărare a independenței magistraților de către Consiliul Superior al Magistraturii și au hotărât:
– să inițieze o formă de protest în cazul în care propunerile formulate de Consiliul Superior al Magistraturii și susținute de Procurorul general al României în ceea ce privește proiectul de lege privind pensia de serviciu a magistraților nu vor fi avute în vedere de către puterea legislativă;
– să stabilească, într-o viitoare adunare generală, asupra formelor graduale de protest care vor fi adoptate, mai arată DNA.

La rândul său, DIICOT a anunţat, printr-un comunicat de presă, că procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a convocat marţi, Adunarea Generală a procurorilor din cadrul direcţiei, având ca obiect exprimarea unui punct de vedere privind proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi manifestarea susţinerii Consiliului Superior al Magistraturii, în calitatea sa consacrată de Constituţie, de garant al independenţei justiţiei.
“În urma dezbaterilor s-a supus la vot şi a fost adoptată manifestarea susţinerii procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a Consiliului Superior al Magistraturii, de a participa la discuţiile de negociere privind proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu. În situaţia în care propunerile formulate de către Consiliul Superior al Magistraturii şi susţinute de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu vor fi avute în vedere de către Legislativ, se va convoca o nouă adunare generală a procurorilor direcţiei pentru a se stabili dacă se iniţiază o formă de protest, iar în caz afirmativ, formele graduale de protest ce urmează a fi adoptate”, a transmis DIICOT.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti (CAB), cea mai mare din ţară, au decis în Adunarea Generală de marţi, cu majoritate de voturi, încetarea activităţii tuturor secţiilor, începând de miercuri, 21 iunie, cu excepţia câtorva tipuri de cazuri urgente, mult mai puţine decât urgenţele care ar fi continuat să fie judecate în vacanţă, ca formă de protest faţă de proiectul reformei pensiilor de serviciu, care va modifica statutul magistraţilor.

Și personalul Tribunalului București intră de miercuri într-un soi de grevă.

Adunarea Generală a Judecătorilor Tribunalului Bucureşti, întrunită în şedinţa din 20 iunie 2023, la convocarea Preşedintelui Tribunalului Bucureşti, în prezenţa a 213 judecători a hotărât, în unanimitate, că iminenta modificare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al judecătorilor, anunță oficial instanța printr-un comunicat de marți.

Astfel judecătorii au hotărât, „cu o majoritate covârşitoare„, adoptarea unei forme de protest faţă de parcursul procesului legislativ, constând în amânarea tuturor cauzelor pe o perioadă nedeterminată, începând cu data de 21 iunie 2023, cu excepţia următoarelor cauze: măsurile preventive în materie penală, cauzele prevăzute la art. 138 Cod procedură penală, percheziţiile domiciliare şi cauzele urgente în materie civilă lato sensu (ordonanţe preşedinţiale vizând minorii, măsura plasamentului de urgenţă, ordine de protecţie, răpirile internaţionale de minori, suspendări provizorii de executare), grevă (acțiune în constatarea nelegalității grevei, acțiune în suspendarea grevei).

De asemenea, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti anunţă că suspendă pe termen nelimitat activităţile de urmărire penală care nu au caracter de urgenţă, în semn de protest faţă de lipsa transparenţei puterii legislative şi executive şi lipsa de predictibilitate în ceea ce priveşte propunerile de modificare a legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Conform unui comunicat emis, marţi, de PCA Ploieşti, în cadrul Adunării Generale s-a luat act de „comportamentul neloial” al puterii legislative şi executive faţă de principiile ce guvernează activitatea magistraţilor procurori.

„Lipsa transparenţei puterii legislative şi executive şi lipsa de predictibilitate în ceea ce priveşte propunerile de modificare ale Legii nr. 303/2022, afectează grav drepturile şi interesele legale, atât ale procurorilor, cât şi ale cetăţenilor, precum şi stabilitatea şi statutul magistraţilor procurori”, arată sursa citată.

Astfel, în cadrul Adunării Generale a procurorilor s-a hotărât, ca măsură de protest, suspendarea pe termen nelimitat a activităţii de relaţii cu publicul, a activităţilor de urmărire penală care nu au caracter de urgenţă, precum şi participarea procurorilor doar în şedinţele de judecată care impun urgenţă.

„De asemenea, au fost convocate Adunările Generale ale procurorilor din cadrul Parchetelor de pe lângă Tribunalele Buzău, Dâmboviţa, Prahova şi Parchetelor de pe lângă Judecătoriile Buzău, Râmnicu-Sărat, Pogoanele, Pătârlagele, Târgovişte, Găeşti, Pucioasa, Răcari, Moreni, Ploieşti, Câmpina, Vălenii de Munte, Mizil şi Sinaia, în care s-a hotărât suspendarea pe termen nelimitat a activităţii de relaţii cu publicul, restrângerea activităţii de soluţionare a dosarelor penale care nu au caracter de urgenţă, raportat la starea de fapt, la cele în care s-au dispus măsuri preventive, precum şi participarea procurorilor doar în şedinţele de judecată care impun urgenţă”, mai arată comunicatul citat.

Premierul Marcel Ciolacu, ministrul Justiţiei Alina Gorghiu şi liderul PNL Nicolae Ciucă, discută marţi cu membrii conducerii CSM, au anunțat surse politice, în contextul în care magistraţi au anunţat proteste faţă de intenţia Guvernului de a supraimpozita pensiile speciale.

Ministrul Muncii Marius Budăi a declarat luni, referitor la legea pensiilor speciale, că ultima variantă este un impozit 15% pentru ceea ce depăşeşte salariul mediu net.

El a precizat că mai sunt câteva lucruri de armonizat, iar marţi va mai avea loc o ultimă discuţie cu Comisia Europeană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.