RAR va fi conectat la baza de date a tuturor instituțiilor similare din Europa. Așa că peste doi ani, cei care cumpără mașini la mâna a doua din orice stat UE vor putea verifica oficial, kilometrajul și istoricul mașinii. Doar pe baza seriei motorului, se va putea vedea întregul istoric al mașinii, indiferent prin câte țări europene a fost aceasta. În momentul de față, pe site-ul RAR, se poate verifica doar istoricul mașinilor rulate în România.
În prezent în mod oficial, dacă mașina a fost adusă dintr-o țară străină, kilometrajul acesteia nu poate fi verificat, iar mulți români au aflat că numărul de kilometri a fost dat înapoi abia după ce au cumpărat o mașină rulată.
Din 2023, RAR se va putea conecta la bazele de date din Uniunea Europeană
RAR se va putea conecta la bazele de date ale instituțiilor similare din Europa din 2023. Până atunci, trebuie să fiți atenți la câteva detalii.
Unul din primele lucruri la care se uită românii este kilometrajul unei mașini second-hand, deoarece foarte mulți samsari au măsluit cifrele. De doi ani, Registrul Auto Român pune la dispoziție o aplicație gratuită de verificare a kilometrajului.
“Aceste valori ale kilometrajului reprezintă simple citiri. Legislația nu permite verificări suplimentare, vizavi de autenticitatea acestor valori. Acest lucru se va întâmpla in 2-3 ani, atunci când va deveni obligatoriu schimbul de informații la nivel UE.”, spune Cristian Bucur, șef departament emologări individuale RAR.
Cum ne dăm seama câți kilometri are o mașină din germania?
“Un parcurs anual în România este undeva la 12-15.000, nu depășește 20.000 de kilometri pe an. Pe când în Germania, parcursul minim anual este undeva la 35-40.000 de kilometri. Asta înseamnă că foarte ușor putem să facem un calcul: 7 ani vechime ori 30.000 de km, mașina aceea are cel puțin 200.000 de kilometri rulați.”, adaugă Șeful departamentului de emologări individuale RAR, Cristian Bucur.
“Poate să meargă într-un service și să-i verifice toate sistemele. Astăzi este posibil așa ceva și pe o sumă nu foarte mare, 300-400 de lei, îi verifică absolut tot: cutia de viteze, frânele, direcția și toți ceilalți senzori care sunt pe mașini.” aflam de la Nicolae Răgălie, director general târg de mașini.
Ce ne spun specialiștii?
Specialiștii care vând mașini la mâna a doua recomandă ca, atunci când vreți că cumpărați un automobil second hand, să vă uitați la o serie de detalii din interiorul mașinii. Concret, trebuie să vă uitați la scaun, ca să vedeți cât este de uzat, apoi – la volan, la schimbătorul de viteze și la pedalele de accelerație, frână și ambreiaj. Cu cât acestea sunt mai uzate, cu atât vă puteți face o idee mai clară despre adevăratul kilometraj al mașinii, așa că o minimă evaluare se poate face și de către cumpărători.
În alte țări care fac parte din Uniunea Europeană, modificarea kilometrajului unei mașini este infracțiune. În România, acest lucru nu este reglementat concret în codul penal.