Cel de-al 35-lea și cel mai tânăr președinte american John F. Kennedy s-a născut la 29 mai 1917, în Brookline, Massachusetts, într-o familie bogată cu origini irlandeze. Tatăl său, Joseph Patrick Kennedy (1888-1969), a fost un bogat om de afaceri și ambasador al SUA în Marea Britanie între 1937-1940, iar mama sa, Rose Fitzgerald Kennedy (1890-1995), a fost fiica primarului orașului Boston, John Francis Fitzgerald, potrivit http://www.jfklibrary.org. John și-a petrecut copilăria în orașul natal alături de cei opt frați (trei băieți – Joe, Robert și Teddy și cinci fete – Rosemary, Kathleen, Eunice, Patricia și Jean). A urmat școala cu internat Choate pentru băieți, din Connecticut. Îi plăcea să joace tenis, baschet, fotbal și golf, dar și să citească.
Președintele SUA, John F. Kennedy susține discursul de
învestire la Capitol Hill, Washington D.C.
În 1936, s-a înscris la Universitatea Harvard, unde a studiat
istoria și relațiile internaționale. Totodată, conflictele și
tensiunile de pe continentul european în anii premergători
declanșării unui nou conflict mondial l-au inspirat în scrierea
tezei de licență, în care a abordat problema Marii Britanii, care
nu era pregătită pentru un război cu Germania.
La scurt timp după absolvire (1940) s-a înrolat în marina americană. Având gradul de locotenent a fost repartizat în Pacificul de Sud, la comanda unei nave de patrulare cu un echipaj format din 12 soldați. În august 1943, o navă japoneză a atacat vasul, John F. Kennedy fiind rănit destul de grav. Cu toate acestea, a reușit să salveze câțiva membri ai echipajului, a fost decorat, mai târziu, pentru actul său de curaj.
După lungi discuții cu tatăl său, John F. Kennedy a făcut primul pas în cariera politică. S-a înscris pe listele electorale pentru ocuparea unui loc în Camera Reprezentanților. A fost ales în 1946 și și-a menținut locul de reprezentant în urma alegerilor din 1948 și 1950. În 1952 a candidat pentru un loc în Senat, fiind ales senator de Massachusetts. În timpul anilor petrecuți în Senat, John F. Kennedy a încercat să se afirme pe plan național. În 1956, el a încercat să obțină, la Convenția Națională a Partidului Democrat, desemnarea sa drept candidat la vicepreședinție, dar nu a reușit. În 1958, a fost reales în Senat cu o majoritate de 875.000 de voturi.
La 12 septembrie 1953, John F. Kennedy s-a căsătorit cu
Jacqueline Lee Bouvier, potrivit www.whitehouse.gov. Având probleme
serioase la coloană, Kennedy a trecut prin două operații grele. În
timpul convalescenței, a scris o carte despre politicieni americani
care și-au riscat carierele luptând pentru idealurile în care
credeau. Cartea intitulată ”Profiles in Courage” a fost premiată cu
Premiul Pulitzer în 1957, consemnează www.jfklibrary.org. În
același an, s-a născut primul copil al cuplului Kennedy, Caroline,
iar trei ani mai târziu, a venit pe lume John F. Kennedy jr. (care
a murit în 1999 într-un accident de avion).
Jacqueline Bouvier Kennedy și John F. Kennedy, proaspeți
căsătoriți, taie tortul de nuntă la Hammersmith Farm din Newport,
Rhode Island, SUA
La 13 iulie 1960, la congresul Partidului Democrat de la Los Angeles, Kennedy a fost nominalizat de colegii de partid, cu o largă majoritate, pentru candidatura la președinția SUA.
La 8 noiembrie 1960, John F. Kennedy a fost ales al 35-lea președinte al SUA, învingându-l pe republicanul Richard M. Nixon, vicepreședintele în exercițiu. Lupta electorală dintre el și republicanul Richard Nixon a fost prima luptă electorală televizată. Era cel mai tânăr președinte din istoria SUA și primul președinte catolic. În discursul inaugural, din 20 ianuarie 1961, Kennedy a anunțat preluarea puterii de către o nouă generație.
În timpul mandatului său, care a durat 1.037 de zile, John F. Kennedy a impus, în plan intern, eliminarea segregării rasiale din statele sudiste și a promovat o legislație de promovare a drepturilor civile pentru afro-americani. Totodată, pachetul de măsuri propus de noua administrați avea ca scop revitalizarea economiei, un program strict de luptă împotriva inflației, consolidarea apărării naționale prin creșterea cheltuielilor militare și construirea de locuințe. Kennedy a fost primul președinte american care a cerut Congresului să-și dea acordul ca suma de 22 milioane de dolari să fie alocată programului spațial Apollo, se menționează pe www.jfklibrary.org.
Pe plan extern, Kennedy s-a confruntat încă de la început cu o gravă criză, când un grup de imigranți cubanezi au încercat să-l răstoarne pe Fidel Castro. În anii următori, a rezolvat pe cale pașnică, prin fermitate și diplomație, cele mai grave crize ale Războiului Rece, criza Berlinului (iunie 1961) și criza rachetelor din Cuba (18-29 octombrie 1962).
La 22 noiembrie 1963, președintele John F. Kennedy a fost asasinat în timp ce se afla în cel mai mare oraș al statului Texas, Dallas. În mai puțin de două ore, poliția l-a arestat pe Lee Harvey Oswald și l-a acuzat de crimă. El n-a mai apucat să fie judecat, fiind, la rându-i ucis, două zile mai târziu, autorul, Jack Ruby, era patronul unui club de noapte. A fost organizată Comisia Warren pentru a investiga circumstanțele acestui asasinat. Ancheta oficială a stabilit că a existat un singur asasin, Lee Harvey Oswald, rezultat de multe ori contestat de susținătorii unei vaste conspirații.
Opinia publică locală, dar și cea internațională au suferit un șoc. În aceeași după-amiază, școlile americane au fost închise, iar mai mult de jumătate din americani și-au întrerupt activitatea obișnuită. Din momentul morții președintelui, toate televiziunile importante din SUA și-au întrerupt programul obișnuit și au transmis numai știri timp de 70 de ore, fiind cea mai lungă transmisiune de acest fel de până atunci.
Funeraliile președintelui american au avut loc pe 25 noiembrie 1963, când a fost înmormântat la cimitirul de la Arlington, în apropiere de Washington, alături de ceilalți membri ai familiei sale.
AGERPRES
Din categoria:Politica