Tu ce pensie vrei sa ai? Si la ce varsta? „Nu ajung eu la anii de pensie!” Dar daca totusi, ajungi varsta pensionarii?
Momentul pensionarii pentru o persoana care are acum, sa zicem 35 de ani, inseamna cel mult un gand urat tratat cu traditionalul „nu apuc eu pensia”, ca deh’ mai sunt 30 de ani pana atunci. Adevarat, cu mentiunea ca tocmai s-au facut 29 de ani si 364 de zile, cea de azi tocmai s-a dus. Si sa spunem ca te inteleg, insa te intreb: „Dar daca ajungi la varsta de 65 de ani?”
Cum sa te retragi din activitate inainte de pensie?Estimarile actuale spun ca vei avea un venit redus sub 30% din venitul de la data pensionarii. Sa presupunem ca la momentul pensionarii ai un venit de 2.000 de lei. Din ziua urmatoare esti nevoit sa traiesti cu pensia de la stat, adica 30% din cei 2.000 de lei, mai exact 600 de lei…hmmm. Dar stai, ai si pensia de pe Pilonul II care iti va mai aduce inca un 20%, practic ajungi sa te retragi din activitate cu o pensie de 1000 de lei.(scenariul cel mai optimist, deoarece estimarile sunt ceva mai jos). Vestea proasta dar certa, este ca la batranete cheltuielile cresc: apar probleme medicale, nu mai ai capacitatea de a produce un alt venit, etc. Desigur, poate ai copii si te gandesti sa le stai pe cap la batranete, poate fi si asta o solutie daca te impaci cu ideea. Datele de mai jos nu mint. Vezi analiza facuta de Moise Guran.
Eu unul nu am de gand sa astept acest moment si nicidecum printr-un astfel de scenariu. Vreau sa ma bucur de a doua parte a vietii folosind la maxim potentialul actual de a genera venituri. Inca sunt sanatos, am un job, neuronii inca functioneaza, deci da, pot genera venituri. Iar daca tot sunt inca in exercitiul functiunii de ce sa nu folosesc aceste venituri pentru a-mi construi un plan de retragere din activitate, sa zicem, asa, pe la un 50-55 de ani, adica cu 10 ani mai devreme decat varsta legala de pensionare. Probabil acum e momentul in care iti spui „asta e dus” dar eu zic sa continui, pana la urma e doar de citit, nu te obliga nimeni la nimic si nici nu incerc sa-ti vand ceva. Poate doar ideea de a-ti pune banii sa lucreze pentru tine, in timp.
Ceea ce m-a determinat sa fac acest pas a fost gandul ca voi depinde de altii la un moment dat, momentul pensionarii. Practic depinzi de stat, de felul in care si-a administrat fondul de pensii, de cei care au cotizat sau nu la acest sistem, de salariatii actici la acel moment sau sa depind de ajutorul familiei(copii, rude).
Despre ce pas este vorba? Cum poti sa te retragi din activitate inainte de varsta pensionarii?
Pentru a avea linistea unei retrageri din activitate la varsta de 50-55 de ani, presupune sa-ti construiesti un portofoliu de active(bani) pe care sa-l poti utiliza pe o perioada estimata acum, tinand cont de cativa indicatori cum ar fi inflatia, taxe(impozite) si randamentul unui astfel de portofoliu.
Ciclul vietii financiare pana la pensieConcret, de ce suma de bani as avea nevoie la momentul 55 de ani, astfel incat sa-mi asigure un venit lunar de 2000 de lei pe o perioada de 10 ani?(pana la 65 de ani).
Dupa cum vedeti vreau sa-mi pastrez standardul de viata, daca acum am 2000 de lei vreau acelasi venit si la momentul retragerii din activitate. De ce vreau asta? Pentru ca nu vreau sa muncesc pe branci pana la 65 de ani si apoi sa ma odihnesc la loc cu verdeata. Mi se pare prea banal…
Hai sa vedem ce spun cifrele.
Suma necesara la varsta de 55 de ani pentru a avea o pensie lunara de 2000 de lei pana la varsta de 65 de ani este 217.600 lei (calcul cu un randament de 2% in perioada de consum)
Pentru a ajunge la aceasta suma la varsta de 55 de ani, este necesar sa economisim 600 de lei lunar. (calcul cu un randament de 4% – perioada este de 20 de ani, deci randamentul este unul realist).
Stiu ca sumele par desprinse din filme SF, insa gandeste-te ca puteai sa incepi acum 10 ani cu 300 de lei pe luna. Si desigur, exemplele pot continua.
Alegerea este a ta, poti astepta sa se intample ceva sau sa te amagesti ca nu ajungi varsta pensionarii sau poti incepe sa faci ceva. Oricat ar fi de putin acel ceva, te va ajuta atunci cand vei avea mai mare nevoie: la batranete.
Astept comentariile voastre, pareri, poate sfaturi. Spor in toate!