România, sabotată și pe plan mondial. Amprenta de carbon a țării, umflată artificial
Cu sau fără complicitatea autorităților, amprenta de carbon a României din statistica oficială de la nivel mondial a fost artificial umflată. Astfel, România apare printre principalii producători de emisii de carbon din Europa, deși cifrele contrazic acest lucru. Sindicaliștii din sector spun că acest lucru s-a făcut în mod deliberat, pentru închiderea rapidă a capacităților de producție a energiei din țara noastră.
Harta oficială a amprentei de carbonPe harta mondială a electricității, cu amprenta de carbon a fiecărei țări, apare, de ceva timp, o gravă anomalie, ne spune Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie. Problema i-a fost semnalată și ministrului Energiei, Virgil Popescu, însă acesta nu a avut nicio reacție. Astfel, în România s-a umflat amprenta de carbon, în sensul că, dacă la toate țările care produc energie pe gaz amprenta este undeva la 600gCO2eq/kWh, în dreptul țării noastre amprenta de carbon la gaz este la 1.188 gCO2eq/kWh, ceea ce este o aberație. Potrivit Electricity maps, în România, 23,09% din energia electrică este produsă pe gaz, între 1,82 GW și 7,89 GW, iar amprenta de carbon pentru aceasta este de 1.188 gCO2eq/kWh. Comparativ, în Turcia, 35,52% din energie este produsă pe gaz, între 12,6 GW și 35,6 GW, însă amprenta de carbon este de doar 490 gCO2eq/kWh. În ce privește producția de energie pe cărbune, România, care mai produce doar 11,39% din energie pe cărbune, între 899 MW și 7,89 GW, amprenta de carbon este de 1.260 gCO2eq/kWh, mai mare decât a Poloniei, care produce pe cărbune 54,69% din energie, între 12,7 GW și 23,2 GW, și are o amprentă de carbon de doar 1.104 gCO2eq/kWh. Totodată, amprenta de carbon pentru energia produsă pe gaze și cărbune este în România mult mai mare decât în Germania, care produce de 10 ori mai multă energie pe gaze și cărbune decât țara noastră.
Locul 4 la nivel european
La amprenta de carbon pe toate sursele de producție energie, România se situează printre țările cu nivel ridicat al amprentei de carbon, cu 451 g, fiind depășită doar de Polonia, care are 681 g, Cehia, 567 g, și Germania, 539 g. Pe plan mondial, nu există date despre China și majoritatea țărilor africane. În rest, SUA se situează pe primul loc la amprenta de carbon, cu peste 770 g în multe state, urmate de Africa de Sud, cu 689 g, India, cu 553 g și Israel, cu 549 g. ”Este aberant modul în care România a fost poziționată cu amprenta de carbon. La gaze, amprenta de carbon este mai mare decât celelalte pe cărbune. Prin faptul că dublăm amprenta de carbon pe 20% din producția de energie, automat crește amprenta de carbon pe total, ca să se creeze impresia că noi suntem printre principalii producători de emisii de carbon. După părerea mea, și asta este o făcătură, ca să demonstreze că trebuie neapărat să închidem cât mai multe capacități de producție, cu toate că noi am îndeplinit din plin depoluarea și energia regenerabilă în România”, ne-a declarat Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.
Profit uriaș pentru regenerabile
Sindicaliștii din sectorul energetic susțin că, din cauza costului foarte mare cu certificatele de CO2, cărbunele nu poate concura cu regenerabilele. Aceștia arată că, deși a crescut foarte mult prețul pe piața Spot, unde se vinde energia din regenerabile, nimeni nu a tăiat subvenția cu certificatele verzi, ceea ce este o aberație. În baza Legii 220/2008 companiile care produc energie din regenerabile primesc un număr de certificate verzi, în funcție de tipul de energie, eolian sau fotovoltaic, dar legea trebuia modificată din momentul în care a ajuns prețul la energie la 500 de lei, acum peste un an, consideră sindicaliștii. ”Nu a făcut nimeni nimic, pentru că nu sunt interesați. Băieții cu regenerabile nu au contracte, vând pe piața Spot, că nu știu când bate vântul, de exemplu. De aceea sunt prețurile astea enorme, din cauza Pieței pe Ziua Următoare, unde se vinde energia din regenerabile. Cu toate astea, nu s-a luat nicio măsură și primesc în continuare certificate verzi. Se vede pe factura de energie, că procentul pentru certificate verzi nu a scăzut. La fel și pe site-ul OPCOM, același nivel al certificatelor, al prețului certificatului, asta-i România”, ne-a mai precizat președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu.
National