România și Ungaria testează energia geotermală a apelor subterane pentru încălzirea clădirilor publice

  • Postat în Mass Media
  • la 21-05-2025 17:51
  • 11 vizualizări
România și Ungaria testează energia geotermală a apelor subterane pentru încălzirea clădirilor publice
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Oradea Info - Stiri Oradea, informatii, evenimente din Oradea

Administrația Bazinală de Apă Crișuri, alături de parteneri din Ungaria, lansează proiectul european „Water Energy”, axat pe valorificarea sustenabilă a resurselor geotermale din apele subterane de mică adâncime în zona transfrontalieră România-Ungaria.

Proiectul este finanțat prin Programul Interreg VI-A România-Ungaria, are o durată de 30 de luni și un buget total de 1.018.737,58 euro, din care 80% reprezintă fonduri nerambursabile din Fondul European de Dezvoltare Regională (ERDF).

Scopul inițiativei este de a utiliza temperatura constantă a apelor subterane (12–14°C) pentru alimentarea pompelor de căldură, oferind astfel o alternativă ecologică și eficientă pentru încălzirea și răcirea clădirilor. Potrivit estimărilor, această soluție ar putea genera economii de energie de până la 70%.

Pe măsură ce eficiența energetică și sursele alternative devin tot mai importante, proiectul Water Energy oferă o soluție concretă: valorificarea apelor subterane ca sursă de energie durabilă. Suntem parte activă în acest demers și contribuim, alături de partenerii din Ungaria, la adaptarea la schimbările climatice și reducerea amprentei de carbon,” a declarat Pásztor Sándor, directorul Administrației Bazinale de Apă Crișuri.

Foraje de test în Borș, Oradea și Ineu

Pe teritoriul României vor fi realizate trei foraje de studiu, pentru a evalua potențialul geotermal în locații-cheie: Comuna Borș (județul Bihor), sediul SGA Bihor din Oradea și Stația hidrologică Ineu (județul Arad).

Printre activitățile principale ale proiectului se numără:

  • Crearea unei baze de date comune privind resursele de apă subterană;

  • Măsurători geofizice în zone-pilot din județele Bihor (RO), Hajdú-Bihar și Békés (HU);

  • Cartarea necesarului de energie termică la nivel local;

  • Elaborarea unui plan de acțiune transfrontalier pentru utilizarea energiei geotermale;

  • Proiectarea de instalații-pilot și pregătirea documentației tehnice pentru investiții viitoare.

Proiectul ROHU00270 Water Energy susține obiectivele Pactului Verde European, contribuind la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, promovarea economiei circulare și rezilienței climatice. De asemenea, întărește cooperarea transfrontalieră și schimbul de bune practici între România și Ungaria, cu posibilitate de replicare la scară europeană.

Lansarea oficială a proiectului va avea loc în curând în Ungaria, în cadrul unui eveniment organizat de liderul de proiect, Direcția de Apă Debrecen.