Deși destul de tardiv, având în vedere faptul că ordonanța de urgență 67 intră în vigoare mâine, Ministerul Agriculturii a venit astăzi cu o serie de clarificări în legătură cu modul în care procesatorii trebuie să calculeze costul de producție. Reamintim că reglementările contabile în vigoare introduc o distincție între costul de producție, limitat la acele elemente de capital care participă exclusiv la obținerea produsului până în momentul în care acesta ajunge în depozitul de desfacere al firmei și costul total de producție care include cheltuieli de distribuție, cheltuieli de administrare a afacerii, cheltuielile generale ale perioadei etc. Existau multe situații, mai ales în industria de panificație în care marja de 20 % aplicată conform ordonanței 67 la costul de producție nu acoperea celelate costuri. În precizările transmise de Ministerul Agriculturii se face referire la faptul că legiuitorul a avut în vedere costul complet al produsului, cost care cuprinde costul de producție plus cheltuielile generale de administrație și cheltuieli de desfacere (cheltuieli de transport, chirie, spații de depozitare și alte cheltuieli logistice).
Am văzut că există o oarecare rumoare legată de faptul că de la 1 septembrie cresc costurile cu salarizarea personalului din cauza creșterii salariului minim, dar și a reducerii facilitătilor fiscale (care ar determina unii angajatori să suporte diminuarea salariului net primit de angajați dacă vrea să-i păstreze), condiții în care costurile de producție vor crește. Nu este nici o problemă, ordonanța nu îngheață prețurile de vânzare, dacă costurile de producție se modifică, prețurile de vânzare pot varia corespunzător în marja de 20 % prevăzută de Ordonanța 67.
Atașăm mai jos adresa cu lămuriri transmisă astăzi de către minister principalelor asociații profesionale din domeniul agroalimentar .