Scenariul șoc pentru dictatorul Lukașenko

  • Postat în Fapt divers
  • la 28-06-2023 08:51
  • 137 vizualizări
Scenariul șoc pentru dictatorul Lukașenko
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Octavpelin'sWeblog

Scenariul șoc pentru dictatorul Lukașenko

Regimentul ,,Kastuś Kalinoŭski” format din voluntari belaruși care luptă în Ucraina împotriva invadatorilor ruși ar putea pătrunde pe teritoriul Belarusului într-o misiune de înlăturare a liderului belarus, Aleksandr Lukașenko, și a regimului său dictatorial.

Un astfel de scenariu nu este exclus de către liderul forțelor de opoziție și democratice belaruse, Svetlana Tikhanovskaia, care, pe fundalul degringoladelor tactice ale armatei ruse pe toate fronturile din Ucraina, a declarat recent că i-ar putea cere președintelui ucrainean Volodymyr Zelenski să ajute la eliberarea Belarusului.

Într-un interviu acordat jurnalistei ucrainene Natalia Moseychuk, liderul forțelor democratice și ale opoziției belaruse, Svetlana Tikhanovskaia, a vorbit despre diferite scenarii de eliberare a Belarusului, și pare că își ia în serios această misiune. Unul dintre scenarii prevede recurgerea la ajutor extern, mai exact, la ajutorul președintelui ucrainean Volodymyr Zelenski. Analistul politic ucrainean Ihor Reiterovych consideră însă că o intervenție directă a statului ucrainean în procesul de înlăturare a dictatorului belarus Aleksandr Lukașenko de la cârma Belarusului nu este indicată.

,,Belarus nu se află în război direct cu Ucraina, iar faptul că teritoriul țării a fost folosit ca o trambulină pentru agresiunea rusă împotriva Ucrainei este în primul rând responsabilitatea anumitor persoane din conducerea Belarusului, iar acestea vor purta răspunderea pentru aceasta în viitor”, consideră analistul politic ucrainean Ihor Reiterovych.

Putin a scăpat. Dar Lukașenko?

Expertul consideră că toate celelalte probleme ar trebui să fie decise direct de către poporul belarus, dacă acesta dorește să aleagă o metodă de forță pentru a răsturna regimul care s-a format în țară – acesta este un drept personal al belarușilor. „Putem sprijini o mișcare sau alta din punct de vedere diplomatic, moral și informațional, dar niciun soldat ucrainean nu va intra vreodată pe teritoriul Belarusului. Noi nu suntem ruși, nu folosim forța militară pentru a ne promova interesele, o folosim doar pentru a ne apăra țara”, explică analistul politic, făcând totodată aluzie la regimentul format exclusiv din cetățeni belaruși, unicul ,,legitimat” să lanseze operațiuni militare în Belarus.

„Este dreptul lor, dar Ucraina nu va avea nimic de-a face cu asta. Ar trebui să se înțeleagă foarte clar acest lucru. Putem face o paralelă cu ceea ce se întâmplă în regiunea Belgorod din Federația Rusă, unde luptă voluntari ruși, dar toate acestea nu sunt coordonate de Ucraina și cetățenii ucraineni nu sunt implicați în niciun fel”, explică Reiterovych.

Totuși, avertizează Reiterovych, există un singur scenariu care ar da dreptul trupelor Forțelor Armate ale Ucrainei la o intervenție militară în Belarus, și implicit la ajutorarea voluntarilor belaruși – în cazul unei agresiuni directe a Belarusului împotriva Ucrainei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.