Schimbări șocante în Sănătate. Pacienții nu mai au acces în spitale fără programare
Ministerul Sănătății a decis să reducă drastic accesul în spitale al bolnavilor. Astfel, printr-o modificare a Contractului-cadru, s-a instituit o listă lungă de afecțiuni care trebuie rezolvate rapid în unitățile sanitare, pe spitalizare de o zi, care cuprinde inclusiv inclusiv intervenții chirurgicale. Mai mult, pentru un număr mare de afecțiuni tratate în regim de spitalizare de zi s-au introdus analize complexe obligatorii, ceea ce înseamnă că însăși internările de zi vor fi cu programare, dat fiind incapacitatea de a utiliza, concomitent, aparatura medicală.
Noul Contract-cadru de asigurare a serviciilor medicale, aflat în fază de proiect pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, aduce schimbări majore în sistem. În principal, se iau măsuri pentru reducerea drastică a numărului de pacienți internați în spitale, deși, de circa doi ani, unitățile sanitare funcționează la jumătate din capacitate.
Ca să se asigure că nu se vor mai cheltui bani cu bolnavii, Ministerul Sănătății a decis să introducă un număr foarte mare de afecțiuni medicale care vor fi abordate, obligatoriu, în regim de spitalizare de zi, printre care se regăsesc și o seamă de intervenții chirurgicale. Spitalizarea de zi va avea o durată de maxim 12 ore/vizită (zi), dar nu mai puțin de 2 ore/vizită (zi), cu excepția serviciilor acordate în camerele de gardă și în structurile de urgenţă din cadrul spitalelor, pentru care finanţarea nu se face din bugetul Ministerului Sănătăţii, precum și în alte situații justificate de medicul curant în fișa de spitalizare de zi, pentru care este necesară o durată mai mică de 2 ore/vizită(zi). Toate serviciile medicale și procedurile chirurgicale se vor acorda în intervalul orar de la deschiderea și până la închiderea Fișei de spitalizare de zi. În caz contrar, serviciul acordat nu se decontează. Potrivit proiectului Contractului – cadru, criteriile de internare în spitalizare de zi sunt urgenţe medico-chirurgicale ce necesită supraveghere medicală până la 12 ore, doar în unităţile sanitare cu paturi care acordă şi asistenţa medicală spitalicească în regim de spitalizare continuă, și cazurile în care diagnosticul nu poate fi stabilit şi tratamentul nu poate fi efectuat şi/sau monitorizat în ambulatoriu.
Peste 360 de afecțiuni, incluse la spitalizare de zi
Printre cele 115 afecțiuni care vor fi tratate în spitalizare de zi se numără insuficienţa (valva) aortică, cardiopatia aterosclerotică a arterei coronariene native, tumora tiroida cu evoluție imprevizibilă și necunoscută, boala pulmonară obstructivă cronică cu exacerbare acută, nespecificată, pneumonia virală, nespecificată și tiroidita autoimună. Pe lista cazurilor rezolvate cu intervenții chirurgicală în spitalizare de zi se regăsesc 142 de proceduri, dintre care enumerăm dezobstrucția tractului urinar superior, hernia epigastrică, cura chirurgicală a tumorilor benigne ale laringelui, terapia chirurgicală a apendicitei cronice, rezecţia endoscopică vezicală, terapia chirurgicală a fimozei, chirurgia varicelor, dar și rinoplastia posttraumatică.
O altă listă este cea a serviciilor medicale în regim de spitalizare de zi pentru care, în vederea decontării, se închide fişa de spitalizare de zi (FSZ) după terminarea vizitei/vizitelor necesare finalizării serviciului medical. Aceasta cuprinde alte 109 puncte, printre care monitorizarea pacientului cu durere cronică severă generată de boli cronice progresive, Iniţierea terapiei antialgice la pacienţii cu durere severă, diagnostic si/sau stadializare cu proceduri de înalta performanță (2 segmente torace/abdomen sau abdomen/pelvis) în tumori digestive, terapie imunosupresivă în boala cronică renală, monitorizarea prin Angio CT periferic a pacientului cu stent periferic, bypass periferic sau în urma unei proceduri de angioplastie periferică, precum și monitorizarea şi tratamentul colagenenozelor: poliartrita reumatoidă, lupus eritematos sistemic, dermato-polimiozită, sindrom Sjogren, vasculite sistemice, sclerodermie sistemică, spondilită anchilozantă, artropatie psoriazică.
Se reduce accesul
Cea mai cruntă modificare a reglementărilor este introducerea unei liste a serviciilor medicale standardizate acordate în regim de spitalizare de zi care se decontează numai dacă s-au efectuat toate serviciile obligatorii şi pentru care, în vederea decontării, se închide fişa de spitalizare de zi după terminarea vizitei/vizitelor necesare finalizării serviciului medical. Cum fiecare dintre cele 82 de afecțiuni incluse în această listă necesită investigații medicale complexe, internările de zi se vor face cu programare, în caz contrar serviciile nu vor mai fi decontate de Casă. De exemplu, doar la depistarea și controlul factorilor de risc ai bolilor cardiovascular trebuie efectuate, obligatoriu, în 12 ore, consultație de specialitate cardiologie, glicemie, hemoglobina glicată, colesterol seric total, LDL colesterol, HDL colesterol, trigliceride serice, creatinină, acid uric, TGO, TGP, EKG de repaus 12 derivații, indicele gleznă-braț (Doppler), ecografie cardiacă, ecografie vasculară (artere), calcularea riscului cardiovascular pe baza modelului heartscore, educație în domeniul prevenției cardiovasculare și Angio CT.
National