Se anunță protest masiv al cadrelor didactice în București. Mii de sindicaliști din EDUCAȚIE se vor aduna în Piața Victoriei
Se anunță un protest masiv al sindicaliștilor din Educație, în București, cu mii de participanți. Totul, pe fondul grevei generale începute în 22 mai și care a intrat în cea de-a doua săptămână. Acțiunea sindicală va începe în Piața Victoriei, în apropiere de sediul Guvernului, iar apoi participanții la protest vor pleca în marș pe străzile Capitalei, până la Palatul Cotroceni.
E vorba, așadar, despre un nou protest al sindicaliștilor din Educație, în București. În primă fază, se va picheta sediul Guvernului, urmând ca participanții la protestul de marți să pornească în marș pe străzile Capitalei. Brigada Rutieră a Capitalei a anunţat restricţii de trafic pentru derularea manifestării.
Cele trei mari federaţii din Educaţie organizează, marţi, de la ora 11.00, un nou protest în Bucureşti. În ciuda promisiunilor pe care le-au primit din partea Guvernului şi a ministerelor de linie, sindicaliştii au decis să continue greva şi să-şi prezinte revendicările în cadrul unei manifestări stradale, potrivit news.ro.
Protestatarii se vor aduna în Piaţa Victoriei
Acțiunea de protest urmează să se desfășoare timp de mai multe ore. Mai exact, protestul va avea loc între orele 11.00 şi 16.00, programul fiind următorul:
– între orele 11.00 – 12.00, adunarea participanţilor în Piaţa Victoriei, respectiv Şos. Kiseleff, segmentul cuprins între Str. Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei;
– între orele 12.00 – 13.00, adunare publică în Piaţa Victoriei, perimetrul cuprins între prelungirea Bd. Aviatorilor, Parcul Kiseleff, Calea Victoriei, prelungirea Bd. Iancu de Hunedoara;
– între orele 13.00 – 15.00, deplasarea participanţilor pe traseul Piaţa Victoriei – Str. Buzeşti – Str. Berzei – Str. Ştirbei Vodă – Spl. Independenţei – Pod Grozăveşti – stânga Şos. Grozăveşti – Bd. Geniului sensul de mers dinspre Bd. Iuliu Maniu către Piaţa Răzoare – punct final Statuia Leu;
– între orele 15.00 – 15.30, adunare publică pe Bd. Geniului în proximitatea Statuii Leu.
– între orele 15.30 – 16.00, defluirea totală a participanţilor.
„Pentru buna desfăşurare a evenimentului, începând cu ora 10.00, se va resistematiza traficul rutier în Piaţa Victoriei, asigurându-se 2 benzi pe sens în faţa Guvernului României, pe Bd. Aviatorilor circulându-se doar către Bd. Lascăr Catargiu şi se va restricţiona traficul gradual pentru staţionarea autocarelor pe Şos. Kiseleff, benzile I, III şi IV, pe segmentul cuprins între Str. Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei, fără afectarea intersecţiilor. Banda II de circulaţie pe tronsonul de mai sus va fi destinată autovehiculelor de intervenţie”, a transmis Brigada Rutieră a Capitalei.
„În funcţie de numărul participanţilor, Brigada Rutieră va adopta măsuri de restricţionare a traficul rutier în dinamică”
De asemenea, Brigada Rutieră precizează că, după debarcarea participanţilor, sub îndrumarea poliţiştilor rutieri, autocarele vor fi direcţionate pentru a fi parcate pe Splaiul Independenţei, segmentul cuprins între Pod Grozăveşti şi Pod Cotroceni, sensul către Pod. Cotroceni, benzile I şi II de circulaţie.
„În funcţie de numărul participanţilor, Brigada Rutieră va adopta măsuri de restricţionare a traficul rutier în dinamică astfel încât fluenţa şi siguranţa participanţilor la traficul rutier să nu fie afectată”, a mai transmis instituția.
Sindicaliştii au cerut o întâlnire cu Iohannis
În tot acest context, e de menționat faptul că reprezentanţii sindicatelor au precizat, luni, după discuţiile de la Ministerul Muncii, că au cerut o majorare salarială până la finalul anului şi să li se garanteze că în legea salarizării profesorul debutant va avea salariul cel puţin egal cu salariul mediu pe economie. Și au transmis că nu există motive ca protestul programat pentru marţi să nu aibă loc, întrucât nu au obţinut nimic concret.
Totodată, sindicaliştii au cerut o întâlnire cu Klaus Iohannis. Aceștia îi solicită preşedintelui să-şi exercite rolul de „mediator între stat şi societate pentru a obţine din partea Executivului soluţii reale şi imediate pentru sistemul de învăţământ”. Liderii sindicali au transmis șefului statului că, până în acest moment, oferta Guvernului nu răspunde niciuneia dintre revendicările protestatarilor. Solicitarea sindicatelor a fost înregistrată la Administraţia Prezidenţială, care nu a transmis deocamdată vreun răspuns.
De asemenea, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că la negocierile de luni cu sindicatele din Educaţie a avut „un mandat desprins pe două paliere”: de a discuta ceea ce se întâmplă cu greva şi de a scurta termenul iniţial, de 15 iulie, pentru legea salarizării, potrivit aceleiași surse.
National