Update Şedinţa extraordinară a Guvernului pentru adoptarea noilor măsuri fiscale programată pentru vineri a fost amânată pentru luni. Motivul amânării l-ar constitui lipsa unor avize. Potrivit unor surse, ședința a fost amânată din cauză că avizul Consiliului Legislativ nu a ajuns la Palatul Victoria.
Executivul urma să se reunească în şedinţă vineri, la ora 14.00, pentru a lua în discuţie setul de măsuri fiscale anunţate, în contextul în care patronatele, sindicatele şi preşedintele şi-au anunţat dezacordul faţă de aceste măsuri.
Printre măsurile pe care Guvernul intenţionează să le aplice din 2018 sunt transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, plata de către angajatori ”a unei contribuţii asiguratoare pentru muncă” de 2,25%, reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%.
Sindicaliștii cer Guvernului să renunțe la transferul contribuțiilor, amenințând cu greva generală.
„Din toate calculele noastre, reiese clar că salariații sunt principalele victime ale manipulării politice numite “transferul contribuțiilor”. Marii perdanți sunt atât salariații din mediul economic, care riscă să le fie diminuate veniturile nete printr-o aplicare discreționară a măsurii de către angajatori, cât și salariații bugetari, care au avut ocazia să înțeleagă că marea creștere salarială, prin schimbarea definiției salariului, este doar o mare scamatorie politicianistă”, afirmă vineri Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa”
Sindicaliștii transmit totodată: „O grevă generală este sancțiunea firească ce trebuie aplicată politicienilor aflați la guvernare care impun și insistă cu o agendă de măsuri fiscale în contradicție cu angajamentele pe care și le-au asumat față de lucrători, respinse deopotrivă de reprezentanții lucrătorilor și ai angajatorilor. (…) Soluția nu o reprezintă distrugerea unui întreg model social, funcțional în toate țările europene și în toate țările civilizate ale lumii care au un sistem de securitate. Nu este necesar să modificăm o întreagă realitate socială pentru a se potrivi cu o anumită ambitie a unui ministru, ci invers, actul de guvernare trebuie calibrat la nevoile societății”.
Coaliţia pentru Dezvoltarea României şi-a făcut public zilele trecute punctul de vedere faţă de intenţiile Guvernului precizând că nu va susţine măsurile fiscale propuse, întrucât acestea nu trebuie adoptate în grabă, şi a cerut oprirea „terapiei de şoc”.
„Propunem Guvernului să luăm o pauză de 3-5-6 luni, cât e nevoie, ca să ajungem la un consens, iar după aceea să nu mai schimbăm nimic în regimul fiscal timp de cel puţin trei ani. Nimic nu ne grăbeşte, suntem pe creştere economică şi nu avem date sau informaţii că ar veni vreo criză în viitorul apropiat. Nu avem motive de hei-rupisme, haideţi să nu repetăm experienţele din 2010”, a declarat Dragoş Anastasiu, preşedintele CDR.
„Opriţi terapia de şoc”, a spus şi Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, care a amintit că şi consilierul guvernamental Cristian Socol a propus „un pas lateral” faţă de aceste măsuri.
La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că a avut o discuţie cu reprezentanţii Executivului legat de măsurile fiscale, avertizând public Guvernul să nu bage ţara într-o aventură economică.
„Avertizez decidenţii politici să judece clar la rece ca să nu bage România într- aventură economică fiscal-bugetară cu final trist (…) Comisia Europeană, nu cum cineva a spus la viteză că cineva din Reprezentanţă, a demarat procedura de deviaţie semnificativă, adică în privinţa comportamentului fiscal am cam luat-o pe arătură, am pierdut ce se numeşte predictibilitate şi sustenabilitate (…)Solicit coaliţiei aflate la guvernare PSD şi ALDE să dea dovadă de responsabilitate şi să renunţe la această politică fiscală care generează incertitudine şi neîncredere, iar în legătură cu măsurile economice, recomand prudenţă la nivel politic şi guvernamental fiindcă nu îmi doresc o politică de azi pe mâine”, a declarat Klaus Iohannis.
Şeful statului a făcut referire şi la măsurile legate de transferul contribuţiile sociale de la angajator la angajat şi reducerea impozitului pe venit, spunând că la un calcul simplu, mult-anunţatele creşteri la salarii sunt de fapt o sumă de 3 lei pentru un angajat.
„O analiză mai aprofundată arată că aceste măsuri mai degrabă complică problemele decât să le rezolve. Coaliţia de guvernare spune că transferă contribuţiile, dar vine cu acea nouă taxă de solidaritate sau ceva similar de 2,25% care rămâne la angajator.
Păi ori transferăm, ori nu transferăm. (…) Calculul este în regulă, bine că e şi o creştere de 3 lei, dar există îngrijorări în mediul economic, la sindicate, la români, că în realitate vor fi sectoate întregi unde salariile vor scădea în urma acestor măsuri şi putem să ne întrebăm cui foloseşte ţopăiala fiscală. Românilor nu”, a mai spus Iohannis.
Din categoria:Politica