Intretinerea masinii in sezonul cald reprezinta un aspect important pentru fiecare dintre noi. Zilele calduroase de vara se apropie cu pasi repezi, iar noi am decis sa va oferim cateva informatii esentiale pregatirii masinii pentru a evita defectiunile nedorite.
La fel ca orice alt obiect personal, și mașina merită o sesiune de întreținere din când în când.
Ce trebuie să faceți înainte de începerea sezonului de vara
Instalați anvelope de vară.
Dacă aveți mașina echipată cu anvelope de iarnă, trebuie să le înlocuiți cu altele de vară. La contactul cu asfaltul fierbinte, anvelopele de iarnă devin extrem de moi și se uzează foarte repede. Datorită trăsăturilor specifice ale modelului benzii de rulare, cum ar fi numărul mare de caneluri și striații, caracteristicile lor de prindere sunt mai slabe decât în cazul anvelopelor de vară. Mai mult, rigiditatea insuficientă a flancului duce la înrăutățirea manevrabilității.
Verificarea sistemului de răcire
Sistemul de răcire acționează ca un scut ce previne supraîncălzirea mașinii. Lichidul de răcire din motor trebuie înlocuit complet la fiecare 24 de luni. O recomandare generală ar fi adăugarea unui amestec 50/50 de antigel și apă distilată. Capacul radiatorului trebuie deschis cu precauție, numai după ce motorul s-a răcit complet. Asigurați-va că toate componentele de baza funcționează perfect: pompă, termostatul, senzorii, ventilatorul. Atenție mare și la țevi, articulații și furtunuri, deoarece defectarea lor poate duce la scurgerea lichidului.
Controlul radiatorului
Pentru a evita supraîncălzirea motorului, ochiurile radiatorului trebuie să fie curățate. Recomandăm să apelați la un profesionist deoarece unitatea va trebui dezansamblată și curățată cu apă sub presiune.
Aerul conditionat
Sa circuli cu masina pe durate scurte sau lungi, in timpul verii, fara aer conditionat, poate fi un adevarat iad. Caldura, pe langa disconfortul termic pronuntat, poate provoca si somnolenta, lucru de nedorit mai ales cand te afli la volan. Asadar, nu uita sa verifici sistemul de climatizare al automobilului odata ce temperaturile cresc.
Lichidul de frână
Verificati daca nivelul lichidului de frânare este în parametri optimi. Acesta trebuie să fie limpede, fără să prezinte urme de apă sau alte reziduri.
Întotdeauna încercați să parcați la umbră.
Dacă intenționați să staționați pentru o perioadă mai lungă de timp, țineți cont de faptul că umbra se mișcă odată cu soarele. Dacă nu aveți această posibilitate, deschideți geamurile pe ambele părți: circulația aerului va reduce semnificativ temperatura interioară. Rotiți volanul în așa fel, încât partea superioară a acestuia să fie în jos. Astfel, când veți începe să conduceți, veți ține volanul de partea răcoroasă.
Înlocuiți filtrele de aer și filtrele de habitaclu.
Când e cald afară sporește și concentrația de praf din aer, iar niște elemente filtrante înfundate nu reușesc să îl curețe. Acest lucru poate determina scăderea puterii motorului și sporirea consumului de combustibil. În ceea ce privește persoanele din habitaclu, acestea pot observa apariția mirosului neplăcut, aburirea geamurilor și înmulțirea bacteriilor patogene.
Asadar, speram ca veti acorda, daca nu o faceati deja, mai multa importanta acestor aspecte. Intretinerea masinii inseamna si o viata prelungita a acesteia, dar si siguranta oferita atat soferului, cat si pasagerilor si celorlalte persoane din jur.