Soldații americani fac legea în țara noastră. Infracțiunile nu pot fi pedepsite

  • Postat în Fapt divers
  • la 27-06-2023 09:50
  • 124 vizualizări

Soldații americani fac legea în țara noastră. Infracțiunile nu pot fi pedepsite

Trupele americane din NATO, un pericol pentru cetățenii români

Un ospătar din Caracal a fost lovit în timpul serviciului de un locotenent american din NATO, fără absolut niciun motiv. Omul a necesitat vreo 8 zile de îngrijiri medicale, însă locotenentul e bine mersi. Procuratura Militară s-a pronunțat în dosarul penal clasând cazul, pe motiv că infracțiunile soldaților americani, ale membrilor familiilor acestora, ale personalului firmelor care lucrează pentru unitățile NATO etc, nu pot fi sancționate dacă pedeapsa prevăzută este mai mare decât amendă sau un an de închisoare.

Cazurile de violență a soldaților americani împotriva cetățenilor români au început să se înmulțească. Neoficial, aceștia apelează la astfel de fapte infracționale ca să poată fi trimiși acasă sau în baze din alte țări. Ideea este că, din cauza unui acord dintre SUA și România, semnat prin 2001, cu 3 ani înainte de a intra în NATO, pe vremea lui Adrian Năstase, americanii pot comite orice infracțiune pe teritoriul țării noastre fără să poată fi inculpați. Cea mai flagrantă dintre acestea este uciderea lui Teo Petre, basistul trupei Compact, de către un soldat american beat la volan, care a fost mutat imediat din România și a primit o pedeapsă cu suspendare în SUA.

Revenind în prezent, unul dintre cazurile ajunse la Procuratura Militară este al unui locotenent american din trupele NATO staționate în România, care a lovit, fără motiv, un ospătar din Caracal. După o judecată sumară, procurorul a decis clasarea cazului, deoarece pedeapsa pentru lovire și alte violențe era de 5 ani, iar România a cedat jurisdicția penală din 2001 pentru infracțiuni care depășesc sancțiunea amenzii sau a unui an de închisoare. ”Organele de poliție din cadrul Municipiului Caracal au fost sesizate prin 112 de către Bărăitaru Florin-Cristian că, în timp de se afla în localul Coquette, din Caracal, unde lucrează ca ospătar, a fost lovit fără motiv cu pumnul în zona feței de către numitul Andrews Timothy Raymond, cetățean american, locotenent în cadrul Bazei Militare Deveselu”, se arată în ordonanța Parchetului Militar București.

Plângerea penală, egală cu zero

Victima a făcut plângere penală, atașând certificatul medico-legal. Parchetul Militar a dispus începerea urmăririi penale, însă s-a constatat că, potrivit srt.3 pct.1 al Acordului între România și SUA privind statutul forțelor SUA în România, semnat la Washington la 30 octombrie 2002, România a renunțat la dreptul prioritar de exercitare a jurisdicției sale penale, aceasta putând fi exercitat doar pentru infracțiunile cu gravitate redusă. Astfel, Parchetul Militar a dispus clasarea dosarului, punerea la dispoziția autorităților competente ale SUA a întregului dosar penal și suportarea cheltuielilor judiciare de către statul român. ”Se pare că în România soldaților americani li se permite orice. Din ce mai aud de militarii de la baza Kogălniceanu, de exemplu, militarii SUA sunt foarte aroganți și ne tratează ca pe ultimii oameni. Acest acord cu SUA trebuie schimbat, pentru că nu este posibil ca americanii să nu răspundă în fața legii, ca și cetățenii români. Voi lucra la un proiect de lege în acest sens, pentru că SUA nu ne consideră parteneri egali în drepturi. Dacă soldații americani ar ști că vor răspunde în fața legii românești pentru faptele lor, s-ar gândi de două ori înainte de a comite o infracțiune”, ne-a declarat deputatul Dumitru Viorel Focșa.

Fără drepturi în țara noastră

Potrivit Acordului semnat în 2001 între România şi Statele Unite ale Americii privind statutul forţelor Statelor Unite ale Americii în țara noastră, România recunoaşte importanţa deosebită a controlului disciplinar exercitat de autorităţile militare ale Statelor Unite ale Americii asupra membrilor forţei şi a efectului pe care acest control îl are asupra pregătirii operaționale. În consecinţa, pentru îndeplinirea angajamentului de apărare colectivă România îşi exercită voinţa suverană de a renunţa la dreptul prioritar de exercitare a jurisdicţiei sale penale. ”Pe baza unor aranjamente speciale care pot fi făcute pentru infracţiunile cu gravitate redusă, sancţionate prin amendă sau arestare pe durata mai mică de un an, forţele Statelor Unite ale Americii vor notifica autorităţilor române competente despre cazurile individuale care cad sub incidenţa acestor prevederi. Când autorităţile române competente consideră că un caz grav, de o importanţă deosebită şi de interes major pentru România, ce impune exercitarea jurisdicţiei române, ele pot reveni asupra renunţării printr-o declaraţie scrisă către autorităţile militare americane competente, în termen de 30 de zile de la primirea notificării. Membrii forţei, ai componentei civile şi membrii de familie ai acestora nu vor fi judecați în absență fără consimţământul lor (!)”, se precizează în Acord.

National