Președintele PSD Liviu Dragnea i-a cerut marți ministrului Justiției, Tudorel Toader, să solicite șefului ORNISS să îi transmită dacă toate persoanele care au vizitat arhivele SIPA aveau certificate de acces la informații clasificate ca și secrete de stat.
„Apropo, dacă tot vorbim de ministrul Justiției, cred că domnul ministru ar trebui să ceară, pentru că este cel mai îndrituit, să ceară directorului ORNIS, cred că așa este titulatura, să i se transmită dacă toate persoanele care au apărut în acele procese-verbale că au vizitat arhiva SIPA aveau certificat de acces la informații clasificate ca și secrete de stat, pentru că este important să știm dacă toți cei care au intrat acolo aveau certificat de acces la informații clasificate ca secret de stat. Dacă nu o va face domnul ministru, o să o fac eu, dar poate și această cerere publică este luată în seamă”, a spus Dragnea, la Parlament.
Ministerul Justiției a publicat joia trecută o listă cu persoane care au vizitat arhiva SIPA. Potrivit datelor furnizate de minister, ultima vizită a avut loc în 2013, dar pe listă nu apar datele privind accesul în arhivă al persoanelor în anul 2006, ci abia din 2007. (
Ministerul Justiției a publicat joi dimineață o listă cu persoane care au vizitat arhiva SIPA, însă nimic relevant în legăturile cu neregulile petrecute în acest caz. Potrivit datelor furnizate de minister, ultima vizită a avut loc în 2013, dar pe listă nu apar datele privind accesul în arhivă al persoanelor în anul 2006, ci abia din 2007.
Ministerul a anunțat că după desființarea arhivei în 2006 au fost consemnate un număr de 22 de „vizite” în 22 procese verbale întocmite „cu ocazia sigilării/desigilării spațiilor în care a fost depozitată arhiva”. Cele 22 procese verbale consemnează data vizitei, Ordinul ministrului justiției prin care a fost permis accesul în arhivă, componența comisiei, semnătura membrilor comisiei, precum și mențiunea „După verificarea și inspectarea stării documentelor în vederea desfășurării pe viitor a lucrărilor comisiei s-a procedat la sigilarea ferestrelor, resigilarea ușilor celor două camere precum și a ușii de acces la acestea”, indicându-se și numărul sigiliului folosit, a mai arătat Ministerul Justiției.
Pe lista vizitatorilor figurează după anul 2006 și numele fostului șef al ANI, Horia Georgescu, al senatoarei PNL Laura Iulia Scântei, cunoscută ca și „senatoarea lui Fenechiu”, și Marius Iosif, în calitate de membri ai comisiilor de inventariere.
Iată lista integrală şi datele la care a fost accesată arhiva SIPA prezentată de Ministerul Justiției:
Ministerul Justiției a promis totodată că „se va proceda la desecretizarea Rapoartelor cu nr. 0097/17.04.2008 (semnat de către Iosif Marius, Scântei Laura Iuliana și Georgescu Horia), respectiv nr. 0096/ 17.04.2008(semnat de către Iosif Marius, Scântei Laura Iuliana, Georgescu Horia, Boboc Monica și Mânzală Dan), prin care „Comisia a identificat nereguli cu privire la evidența, păstrarea, procesarea, multiplicarea și distrugerea informațiilor secrete de stat, în contradicție cu prevederile HG 585/2002”.
„Vor fi desecretizate și procesele verbale întocmite de către comisiile din care au făcut parte: Claudiu Octavian Secașiu, Marius Oprea, Cristian Danileț, Doru Dobocan, Florian Ungur, numiți prin Ordinul MJ nr.790 din 20.03.2006 Paul Dumitriu, numit prin Ordinul MJ nr. 185 din 19.01.2007 Iosif Marius, Bura Vasilica Mihaela, Scântei Laura Iuliana, Oltean Sorin, Mânzală Dănuț Marian, numiți prin Ordinul MJ nr. 1348 din 31.05.2007 Georgescu Horia, numit prin Ordin MJ nr.2175 din 27.08.2007 Istrati Andreea, numită prin Ordinul MJ nr. 1489 din 11.03.2007 Scântei Laura Iuliana, numită prin Ordinul MJ nr. 1348 din 31.05.2007 Mocuța Gheorghe, Dorel Fronea, Boboc Monica, George David, Iosif Marius, Doina Armean, Mânzală Dănuț Marian, Spânu Iulian, numiți prin Ordinul MJ nr. 1130 din 15.04.2008 Tănăsescu Gabriel, Ragea Radu Constantin, Ungureanu Tiberiu Firinel, numiți prin Ordinul MJ nr. 1823 din.30.06.2008. Din documentele pe care le deținem nu rezultă activitățile desfășurate în 2006”, a mai precizat ministerul.
Nereguli fără dubiu. Ce nu a prezentat încă ministerul
Un raport dat publicității joi de presă arată fără dubiu că membri ai Comisiei desemnate în 2005 au ridicat documente din arhiva operativă aflată în cadrul Serviciului de Informații Clasificate din Ministerul Justiției și le-au predat Monicăi Macovei, ministru la acea vreme.
Raportul, care aparţine comisiei constituite în 2007, a sesizat o serie de nereguli: documente copiate, acte lipsă, un xerox depozitat chiar în arhivă şi acte care au ajuns la Macovei, cărora li s-au pierdut urma.
Sursa: Evz
Ion Panaitescu, fost procuror în PNA, a susținut că în anul 2005 a primit de la Monica Macovei, documente din arhiva SIPA și i-a cerut să facă un dosar unui adversar politic (mai multe detalii aici).
Din categoria:Politica