Sosuri reci

Sosurile reci nu au tratament termic şi se pregătesc în momentul utilizării păstrându-şi valoarea nutritivă.Materiile prime folosite la obţinerea sosurilor reci sunt : ouă, smântână, grăsimi vegetale, verdeţuri condimentare,condimente, legume, lămâi, sare de lămâie.Prelucrarea primară a materiilor se face cu puţin timp înainte de utilizare, deoarece în contact cu apa sau aerul se pierd anumiţi factori nutritivi. Operaţiile care se efectuează sunt :- dozarea materiilor prime şi auxiliare ;- verificarea calităţii şi a prospeţimii ;- îndepărtarea părţilor necomestibile ;- spălarea şi divizarea.Tehnologia de obţinere a sosurilor emulsionate instabile constă, în afară de prelucrarea primară a materiilorprime folosite, în a amesteca componentele pentru omogenizare.Sosurile emulsionate instabile (sos de oţet, de lămâie) se prezintă în sosieră însoţind anumite salate preparate dinpeşte, subproduse, legume preparate à la grec.Sosurile reci v�...