Statul român cu picioarele pe cetățean. Cazul Văleni (Sălătrucu)
Am primit la redacție un pachet cu memorii și adrese semnate de persoane și grupuri de cetățeni către instituțiile statului român. Din cauza unor interese finaciare care duc la politicieni și autorități, ele nu au avut nici un efect. În afara unor simulări de interes și elegante promisiuni, nimeni n-a făcut nimic. Drept pentru care ne facem o datorie din punerea lor în fața tuturor celor care se laudă cu democrația, cu statul de drept, cu anticorupția. Fără autorizație de mediu, de un an, la Văleni (Sălătrucu) se escavează un munte și se cară de trăznește comuna. Oamenii sunt amenințați să nu protesteze și să nu participe la audierea pentru obținerea post factum a unor autorizații obligatorii.
Poate că mai există procurori în Parchetul general și la DNA-ul care să aplece ochii pe dosarul cu memoriile și plângerile cetățenilor din Văleni (Sălătrucu) județul Argeș.
Memoriile celor din Văleni vor continua să apară în acest loc în zilele următoare. (Cotidianul)
Către,
AGENȚIA NAȚIONALĂ PENTRU RESURSE MINERALE
– sediul înmun. București, b.dul Dacia, nr. 59, Sector 1, București; email: [email protected] –
DOMNULE PREȘEDINTE,
Subsemnatul Popescu Mihai, CNP (…), domiciliat în mun. Craiova, str. Dr. Victor Papillian, nr. 23, bl. B11, sc. 1, ap. 7, jud. Dolj, posesor al C.I. seria (…) eliberat de SPCLEP Craiova la data de 21.12.2012 (cu valabilitate până la 16.05.2072), proprietarul unei case în com. Sălătrucu, sat Văleni, jud. Argeș, având sediul ales pentru comunicarea actelor de procedură: Cabinet avocat Florea Daniel – mun. Pitești, Pasajul Școlii, nr. 70 (Alcadibo), et. 1, camera 4, jud. Argeș, prin avocat Florea Daniela și în temeiul în baza prevederilor art. 7 alin. (1) din Legea nr. 554/2004 (Legea contenciosului administrativ),formulez prezenta
PLÂNGERE PREALABILĂ
prin care solicit
I. Revocarea (ANULAREA în totalitate), dacă a fost emis acest act administrativ, a AUTORIZAȚIEI PENTRU ÎNCEPEREA EXPLOATĂRII MINIEREa zăcământului de nisip și pietriș din perimetrul de exploatare „SĂLĂTRUCU” situat pe raza com. Sălătrucu, sat Văleni, jud.Argeș, emisă de AGENȚIA NAȚIONALĂ PENTRU RESURSE MINERALEpentru societatea Rombel Con Agregate SRL,în baza Autorizației de Mediu emisă de Agenția pentru Protecția Mediului Argeș pentru începerea activității de ”extracție a pietrișului și nisipului, extracție a argilei și caolinului-cod CAEN 0812” la cariera din perimetrul ”SĂLĂTRUCU”;
II. Revocarea (ANULAREA în totalitate) a LICENȚEI DE CONCESIUNE PENTRU EXPLOATARE NR. 23454/ 2012 acordată de Agenția Națională pentru Resurse Mineralesocietății Rombel Con Agregate SRL pentru perimetrul de exploatare „SĂLĂTRUCU” situat pe raza com. Sălătrucu, sat Văleni, jud. Argeș, întrucât în cauza de față sunt incidente prevederile art. 34 din Legea nr. 85/2003 (legea minelor);
III. OBLIGAREA societății Rombel Con Agregate SRL SĂ ÎNCETEZE (SĂ OPREASCĂ) orice activitate de exploatare în perimetrul ”SĂLĂRĂCU” situat pe raza com. Sălătrucu, sat Văleni, jud. Argeș, respectiv orice activitate de extragere și comercializare a pietrișului și nisipului din acest zăcământ, întrucât a încălcat prevederile legale pentru autorizarea unor asemenea activități, prevăzute expres de OUG nr. 195/2005 (privind protecția mediului) și Legea nr. 85/2003 (Legea minelor);
IV. OBLIGAREA societății Rombel Con Agregate SRL ca, pe cheltuială proprie, să închidă, dezafecteze și să readucă la starea inițială perimetrul de exploatare „SĂLĂTRUCU” situat pe raza com. Sălătrucu, sat Văleni.
MOTIVELE pentru care formulez prezenta plângere prealabilă:
1. În cauza de față, subsemnatul (locuitor al satului Văleni) am suferit și sufăr un prejudiciudirect și concret, constând în diminuarea calității vieții prin expunerea zilnică la poluarea mediului înconjurător, poluarea aerului, poluarea apelor râului Topolog, poluarea fonică, poluarea solului din satul Văleni, com. Sălătrucu, ca urmare a activităților desfășurate de reprezentanții societății Rombel Con Agregate SRL,cu încălcarea normelor legale,pentru extragerea pietrișului din perimetrul de exploatare ”SĂLĂTRUCU”, prejudiciu pe care l-au suferit și-l suferă toți cetățenii care locuiesc în satul Văleni, com. Sălătrucu.
Astfel, în cauza de față, subsemnatul am un interes legitim privatpentru că pretind de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale o anumită conduită în considerarea realizării unui drept subiectiv viitor și previzibil, respectiv respectarea prevederilor legale pentru autorizarea activităților de exploatare a zăcămintelor de pietriș și nisip, prevăzute expres deOUG nr. 195/2005 (privind protecția mediului) și Legea nr. 85/2003 (Legea minelor), prevederi care, însă, au fost încălcate de către reprezentanții societății Rombel Con Agregate SRL la exploatarea perimetrului ”SĂLĂTRUCU”, ceea ce a generat prejudiciul direct și concret anterior menționat.
În ceea ce privește dreptul intern, se impune a se avea în vedere, pe de o parte, prevederile art. 35 din Constituția României, iar pe de altă parte, prevederile OUG nr. 195/2005 (privind protecția mediului) și Legii nr. 85/2003 (legea minelor) ca legi speciale care se coroborează cu Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ.
În ceea ce privește reglementările internaționale privind accesul la justiție în materia protejării dreptului la un mediu sănătos trebuie avută în vedere Convenția de la Aarhus privind accesul la informație, participarea publicului la luarea deciziei și accesul la justiție în probleme de mediu (Convenția de la Aarhus a fost ratificată de România prin Legea nr. 86/2000, publicată în M.Oficial nr. 224/20.05.2000).
Potrivit art. 35 alin.1 din Constituția României, care are denumirea marginală ”Dreptul la mediu sănătos”, inclus în capitolul al II-lea (”Drepturile și libertățile fundamentale” – dreptul la viață și integritate fizică și psihică), statul recunoaște dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos și echilibrat ecologic.
2. În cauza de față, subsemnatul (locuitor al satului Văleni)am un drept subiectivși un interes legitim privat, iar vătămarea interesului legitim public decurge logic din încălcarea dreptului subiectiv și a interesului legitim privat.
Menționez că în urmă cu câțiva ani am achiziționat o casă în satul Văleni, com. Sălătrucu, în care locuiesc în cea mai mare parte a anului pentru că am dorit ca la etatea mea să trăiesc departe de zona poluată și agitată a mun. Craiova, adică într-o zonă liniștită, cu aer și mediu înconjurător curate și sănătoase, lângă apa curată a râului Topolog, așa cum este zona din satul Văleni-com Sălătrucu.
Casa pe care o dețin în satul Văleni este amplasată în imediata apropiere a zonei perimetrului de exploatare minieră ”SĂLĂTRUCU” (care este un deal) ,adică la mai puțin de 200 metri de acest perimetru.
Cu toate că a încălcat normele legaleși nu a obținut autorizațiile pentru începerea exploatării miniere, autorizații care sunt expres prevăzute în OUG nr. 195/2005 (privind protecția mediului) și Legea nr. 85/2003 (Legea minelor),începând cu luna februarie 2022 societatea Rombel Con Agregate SRL a început efectiv exploatarea zăcământului de pietriș din perimetrul ”SĂLĂTRUCU” (exploatare ce se desfășoară și în prezent).
Pietrișul extras din acest perimetru este ”măcinat” cu un concasor de dimensiuni mari pentru obținerea de pietriș cu diferite granulații, care, ulterior, este comercializat și transportat în zonele unde se execută lucrări la tronsonul Pitești-Curtea de Argeș (din autostrata Pitești-Sibiu).
Prin activitățile desfășurate de societatea Rombel Con Agregate SRL, cu încălcarea prevederilor exprese ale OUG nr. 195/2005 (privind protecția mediului), Legea nr. 85/2003 (Legea minelor), Legea nr. 46/2008 (Codul silvic), Legea nr. 107/1996 (Legea apelor) ș.a.m.d, s-a poluat/se poluează aerul (care, zilnic, este irespirabil din cauza prafului și emanațiilor de dioxid de carbon produse în procesul de exploatare și ridicate în atmosferă); s-au poluat/se poluează apele râului Topolog (prin trecerea utilajelor prin albia râului, prin spălarea acestor utilajele în apele râului, prin deversarea în râu a diferitelor tipuri de uleiuri și carburanți provenite de la aceste vehicule); s-a produs/se produce poluare fonică (zgomotul produs zilnic, foarte puternic, la încărcarea vehiculelor prin aruncarea de la înălțime a încărcăturii în remorca vehiculului; zgomotul produs zilnic, foarte puternic și asurzitor, de conconcasor; zgomotul produs, foarte puternic și asurzitor, de exploziile cu dinamită provocate pentru ”aruncarea în aer” a unor porțiuni din perimetrul de exploatare; zgomotul produs zilnic, foarte puternic, de vehiculele care circulă încărcate peste limita legală admisă și ”zgâlție din temelii” casele de locuit); s-a produs/se produce poluarea solului (pe case,pe copaci, pe flori, pe sol, în curți, se depune zilnicun strat consistent de praf provenit de la cantitățile de praf ridicate în atmosferă prin exploatarea pietrișului și nisipului) și se degradează drumul județean din satul Văleni (zilnic, circulă sute de vehicule încărcate cu pietriș și nisip peste greutatea legală admisă, ceea ce a determinat deteriorarea drumului județean din satul Văleni).
Toate poluările mai sus menționate au fost cauzate de faptul că societatea Rombel Con Agregate a desfășurat activități de exploatare fără a deține autorizație de mediușiautorizație pentru începerea lucrărilor de extracție în perimetrul ”SĂLĂTRUCU”, autorizații expres prevăzute în OUG nr. 195/2005 (privind protecția mediului) și Legea nr. 85/2003 (Legea minelor), adică cu încălcarea prevederilor legale, aceste poluări afectând direct și concret toți locuitorii din satul Văleni-com. Sălătrucu.
Astfel,în cauza de față, poluarea mediului înconjurător, poluarea aerului, poluarea apelor râului Topolog, poluarea fonică, poluarea solului și degradarea drumului județean reprezintă prejudiciul direct și concret care mi se aduce (în calitate de locuitor în satul Văleni), respectiv care li se aduce tuturor cetățenilor din satul Văleni-com. Sălătrucu.
3. Motivele de nelegalitate a actelor administrative.
Începând cu luna februarie 2022,societatea Rombel Con Agregate SRL a început efectiv exploatarea zăcământului și a extras pietriș și nisip din perimetrul ”SĂLĂTRUCU” situat în satul Văleni, com. Sălătrucu(exploatare care se desfășoară și în prezent).
Pietrișul și nisipul sunt extrase și concasate, iar ulterior, sunt comercializate și transportate în zonele unde se execută lucrări la tronsonul Pitești-Curtea de Argeș (din autostrata Pitești-Sibiu).
Societatea Rombel Con Agregate SRL nu putea să exploateze și nici să extragă pietriș și nisip din perimetrul ”SĂLĂTRUCU” pentru cănu a obținut Autorizația de Mediu de la Agenția pentru Protecția Mediului pentru începerea extracției de pietriș și nisip din acest perimetru, încălcând astfel prevederile exprese ale OUG nr. 195/2005(privind protecția mediului) și ale Legii nr. 292/2018(privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului);
De asemenea, societatea Rombel Con Agregate SRL nu putea să exploateze și nici să extragă pietriș și nisip din zăcământul din perimetrul ”SĂLĂTRUCU” pentru cănu a obținut Autorizația pentru începerea activităților miniere de la Agenția Națională pentru Resurse Miniere în acest perimetru, încălcând astfel prevederile exprese ale Legii nr. 85/2003 (legea minelor).
Agenția Națională pentru Resurse MiniereNU PUTEA SĂ EMITĂ Autorizația pentru începerea activităților miniere în perimetrul ”SĂLĂTRUCU”întrucâtAgenția pentru Protecția Mediului Argeș NU A EMIS Autorizație de Mediu pentru începerea extracției de pietriș și nisip din perimetrul ”SĂLĂTRUCU”, astfel că societatea Rombel Con Agregate SRL a exploatat și a extras pietriș și nisip din acest zăcământ fără a deține autorizațiile legale necesare, adicăcu încălcarea flagrantă a prevederilor legale.
În ceea ce privește Legea nr. 85/2003(legea minelor).
În conformitate cu art. 22 alin. 1 din Legea nr. 85/2003 (legea minelor), începerea activităților miniere prevăzute în licență se autorizează în scris de ANRM doar după prezentarea de către titular, cumulativ, a documnetelor precizate la lit. a) -f), printre care și Autorizația de mediu pentru începerea lucrărilor sau activităților.
În luna februarie 2022, ROMBEL CON AGREGATE SRL a început exploatarea efectivă a zăcământului de nisip și pietriș din perimetrul „SĂLĂTRUCU”, fără a deține (fără a i se elibera) Autorizația de mediu emisă de Agenția pentru Protecția Mediului Argeș pentru începerea lucrărilor, respectiv fără a deține (fără a i se elibera) Autorizația pentru îneceperea exploatării miniere emisă de ANRM.
Societatea Rombel Con Agregate SRLnu putea să obțină de la ANRM autorizația pentru începerea exploatării miniere la perimetrul de exploatare „SĂLĂTRUCU” situat pe raza com. Sălătrucu, sat Văleni, jud. Argeș pentru că ANRM era în imposibilitatea de a emite o astfel de autorizație întrucâtsocietatea Rombel Con Agregate SRLNU A OBȚINUT AUTORIZAȚIA DE MEDIU pentru începerea lucrărilor de exploatare a resurselor de nisip și pietriș din perimetrul ”SĂLĂTRUCU”.
Niciuna dintre instituțiile statului român nominalizate în preambulul prezentei cereri de chemare în judecată, care au atribuții de autorizare și controlul al activităților desfășurate în domeniul exploatării zăcămintelor de pietriș și nisip, nu a dorit să constate, din luna februarie 2022-până în prezent, faptul că ROMBEL CON AGREGATE SRL nu a respectat prevederile exprese ale Legii nr. 85/2003(legea minelor) și OUG nr. 195/2005 (privind protecția mediului) și a începutul exploatarea perimetrului ”SĂLĂTRUCU” în MOD ILEGAL, fără a obține autorizațiile necesare.
În cauza de față, vă rog să constatați că societatea ROMBEL CON AGREGATE SRL nu a obținut de la APM Argeș Autorizația de mediu pentru începerea exploatării resurselor de nisip și pietriș din perimetrul ”SĂLĂTRUCU”,astfel încât ANRM nu putea să elibere Autorizația pentru începerea activităților miniere în perimetrul ”SĂLĂTRUCU” întrucât lipsea (și lipsește) această Autizație de mediu.
În cursul lunii octombrie 2022, ca urmare a sesisărilor formulate de mai mulți cetățeni din com. Sălătrucu, sat Văleni, jud. Argeș, reprezentanții ANRM s-au deplasat la fața locului (la perimetrul ”Sălătrucu” din satul Văleni, com. Sălătrucu, jud. Argeș) și au constatat realitatea celor enunțate mai sus, respectiv căsocietatea exploatează efectiv zăcământul din perimetrul ”SĂLĂTRUCU”, fără să dețină Autorizație de Mediu pentru începerea exploatării.
În urma controlului efectuat, reprezentanții ANRM au dispus SUSPENDAREA, de îndată, a lucrărilor ilegale de exploatare a zăcământului de pietriș și nisip din perimetrul ”Sălătrucu” executate de societatea Rombel Con Agregate SRL, însă, după plecarea reprezentanților ANRM și până în prezent, societatea Rombel Con Agregate SRL a continuat exploatarea ILEGALĂ a acestui zăcământ, respectiv fără să dețină autorizațiile emise de APM Argeș și ANRM pentru începerea exploatării acestui zăcământ.
Și în prezent, societatea Rombel Con Agregate SRL continuă să exploateze ilegal pietriș și nisip din perimetrul ”SĂLĂTRUCU”, aceste activități fiind ”trecute cu vederea” de toate instiuțiile statului român.
Mai mult, deși nu deține autorizațiile necesare pentru începerea exploatării zăcământului, societatea Rombel Con Agregate SRL a extras pietriș și din zone exterioare perimetrului, astfel că a depășit cu mult limitele perimetruluide exploatare ”SĂLĂTRUCU”, limite care sunt legiferate de ANRM prin act normativ (hotărâre de guvern).
În prezent, societatea Rombel Con Agregate SRL extrage și comercializează pietriș și nisip din afara acestui perimetru, fiind astfel încălcate flagrant prevederile Legii nr. 85/2003 (legea minelor).
În ceea ce privește Legea nr. 107/1996 (legea apelor).
În zona satului Văleni, zona de protecție de-a lungul râului Topolog trebuie să aibă o lățime de 15 metri (întrucât cursul apei are o lățime de 10-15 m.), zonă ce trebuie obligatoriu respectat de către titularul concesiunii unui perimetru de exploatare minieră.
În cauza de față, societatea ROMBEL CON AGREGATE SRL a depozitat pietrișul și nisipul extras din perimetrul de exploatare direct lângă albia râului Topolog, iar toate amenajările șantierului sunt amplasate direct lângă albia râului.
Societatea Rombel Con Agregate SRL poluează permanent apa râului Topolog, întrucât, zilnic, angajații acestei societăți spală vehiculele și autobetonierele utilizate în apa râului Topolog, unde sunt deversate diferite reziduri (ulei, motorina etc. de la vehiculele societății).
Este imposibil de înțeles de ce și cum ABA Olt nu a respectat prevederile Legii nr. 107/ 1996 și pe cele ale Ordinului ministrului apelor și pădurilor nr. 828/ 04.07.2019, acceptând să emită Autorizația de gospodărire a apelor nr. 84/30.06.2022, în condițiile în care societatea ROMBEL CON AGREGATE SRLnu a solicitat, inițial, avizul de gospodărire a apelor pentru amplasarea (instalarea) șantierului și a utilajelor și a început exploatarea efectivă a zăcământului și comercializarea pietrișului și nisipului din perimetrul ”Sălătrucu” încă din luna februarie 2022, adică cu 4 luni de zile ÎNAINTE de a obține autorizația nr. 84/30.06.2022.
Societatea Rombel Con Agregate SRL a obținut Autorizația de gospodărire a apelor nr. 84/ 30.06.2022 eliberată de ABA Olt, cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legii nr. 107/1996 (legea apelor).
Lucrările de investiții”Exploatarea resurselor de nisip și pietriș din perimetrul Sălătrucu, jud. Argeș” solicitate de societatea Rombel Con Agregate SRL se încadrează în prevederile art. 48 alin. 1 lit. f) din Legea nr. 107/1996
În aceste condiții, conform art. 50 alin.1 din Legea nr. 107/1996, lucrările pentru amenjarea terenului și instalarea utilajelor necesare pentru exploatarea zăcămintelor de pietriș și nisip sunt executate NUMAI (DOAR) în baza avizului de gospodărire a apelor.
După obținerea avizului de gospodărire a apelor, se realizează instalarea șantierului necesar exploatării. După realizarea acestui pas, se solicită AUTORIZAȚIA de gospodărire a apelor pentru punerea în funcțiune a utilajelor și începerea efectivă a lucrărilor de extracție a pietrișului și nisipului din perimetrul de exploatare.
În cauza de față, este evident că au fost încălcate flagrant prevederile art. 50 din Legea nr. 107/1996. întrucât ABA Olt a emis Autorizația de gospodărire a apelor nr. 84/2022 la sfârșitul lunii iunie 2022, în condițiile în care societatea Rombel Con Agregate SRL a început efectiv exploatarea perimetrului „SĂLĂTRUCU” și extracția și comercializarea pietrișului și nisipului încă din luna februarie 2022, după ce și-a amplasat șantierul lângă albia râului Topolog (unde depozitează pietrișul și nisipul extras),.
ABA Olt a emis Autorizația de gospodărire a apelor nr. 84/2022, fără ca, în prealabil, să emită avizul de gospodărire a apelor pentru amplasarea șantierului și a utilajelor necesare pentru începerea exploatării.
Totodată, în cauza de față, societatea Rombel Con Agregate SRL NU A OBȚINUT de la ABA Olt autorizația de funcționare în condiții de siguranță, în conformitate cu prevederile art. 51 1lin. 1^1 din Legea nr. 107/1996, care să certifice îndeplinirea exigențelor de performanță în perioada de exploatare.
Doar în baza acestei autorizații de funcționare în condiții de siguranță, ABA Olt putea să elibereze Autorizația de gospodărire a apelor, ceea ce NU S-A ÎNTÂMPLAT.
Mai mult decât atât, societatea Rombel Con Agregate SRL a depozitat și depozitează pietrișul și nisipul extras din perimetrul de exploatare chiar lângă albia râului Topolog, iar toate amenajările șantierului sunt amplasate lângă albia râului, fiind astfel încălcate flagrant prevederile legale privind instituirea zonelor de protecție pentru cursurile de apă (Anexa nr. 2 la Legea nr. 107/1996, lit. a).
În ceea ce privește Ordinul ministrului apelor și pădurilor nr. 828/ 04.07.2019(privind aprobarea Procedurii si competentelor de emitere, modificare si retragere a avizului de gospodarire a apelor, inclusiv procedura de evaluare a impactului asupra corpurilor de apa, a Normativului de continut al documentatiei tehnice supuse avizarii, precum si a Continutului-cadru al Studiului de evaluare a impactului asupra corpurilor de apa).
Societatea Rombel Con Agregate SRL nu a solicitat la ABA Olt avizul de gospodărire a apelor pentru amplasarea șantierului și a utilajelor în perimetrul ”Sălătrucu”.
De asemenea, societatea Rombel Con Agregate SRL nu a obținut și nu a depus certificatul de urbanismpentru instalarea șantierului și a utilajelor în perimetrul ”Sălătrucu”, fiind astfel încălcate flagrant prevederile art. 9 din Ordinul nr. 828/04.07.2019.
În cauza de față, au fost încălcate prevederile art. 31 și 37 din Ordinul nr. 828/04.07.2019 întrucât ABA Olt a emis Autorizația de gospodărire a apelor nr. 84/2022 la sfârșitul lunii iunie 2022, în condițiile în care societatea Rombel Con Agregate SRL a început efectiv exploatarea, extracția și comercializarea pietrișului și nisipului din perimetrul „SĂLĂTRUCU”încă din luna februarie 2022.
Astfel, societatea ROMBEL CON AGREGATE SRL nu a solicitat mai întâi avizul de gospodărire a apelor și ulterior, cu cel puțin 10 zile înainte de începerea lucrărilor, să anunțe data începerii execuției acestora, iar ulterior, la punerea în funcțiune sau începerea exploatării, să solicite și să obțină Autorizația de gospodărire a apelor de la ABA.
În aceste condiții, este imposibil de înțeles de ce și cum ABA Olt nu a respectat prevederile Legii nr. 107/ 1996 și pe cele ale Ordinului ministrului apelor și pădurilor nr. 828/ 04.07.2019, acceptând să emită Autorizația de gospodărire a apelor nr. 84/ 30.06.2022, în condițiile în care societatea Rombel Con Agregate SRLnu a solicitat, inițial, avizul de gospodărire a apelor pentru amplasarea (instalarea) șantierului și a utilajelor și a început exploatarea efectivă a zăcământului și comercializarea pietrișului și nisipului din perimetrul ”Sălătrucu” încă din luna februarie 2022, adică cu 4 luni de zile înainte de a obține autorizația nr. 84/30.06.2022.
Totodată, în cauza de față, societatea Rombel Con Agregate SRL NU A OBȚINUT de la ABA Olt autorizația de funcționare în condiții de siguranță, în conformitate cu prevederile art. 51 1lin. 1^1 din Legea nr. 107/1996, care să certifice îndeplinirea exigențelor de performanță în perioada de exploatare.
Doar în baza acestei autorizații de funcționare în condiții de siguranță, ABA Olt putea să elibereze Autorizația de gospodărire a apelor, ceea ce NU S-A ÎNTÂMPLAT.
În ceea ce privește Legea nr. 46/2008(Codul silvic)șiOrdinul ministrului, apelor și pădurilor nr. 694/ 08. 04.2016(pentru aprobarea Metodologiei privind scoaterea definitiva, ocuparea temporara si schimbul de terenuri si de calcul al obligatiilor banesti)
Societatea Rombel Con Agregate SRL nu a solicitat Gărzii Forestiere Ploiești avizul pentru autorizarea instalării șantierului și utilajelor în perimetrul ”Sălătrucu”, în condițiile în care acestea au fost (sunt) amplasate la o distanță mai mică de 50 m. față de limita fondului forestier existent în com. Sălătrucu, sat Văleni, jud. Argeș, fiind astfel încălcate flagrant prevederile art. 51 din Ordinul nr. 694/08.04.2016.
Pentru exploatarea zăcământului din perimetrul ”Sălătrucu”, societatea Rombel Con Agregate SRL a scos definitiv din fondul forestier național suprafața de 99900 m.p. (9,99 ha) aferentă acestui perimetru, în schimbul acestei suprafețe oferind în compensare mai multe terenuri arabile în suprafață totală de 30 ha., situate în Zărnești, jud. Buzău.
Așa cum rezultă din Cărțille funciare ale acestor terenuri (ex.: Cartea funciară nr. 20161 Zărnești – pt. terenul în suprafață măsurată de 58.394 mp. și Cartea funciară nr. 20163 Zărnești – pt. terenul în suprafață măsurată de 37.051 mp.), rezultă în mod evident că societatea Rombel Con Agregate SRL NU A ÎNSCRIS ÎN CARTEA FUNCIARĂ terenurile preluate în compensare ca și terenuri forestiere, cu toate că au trecut mai mult de 12 luni de zile de la data aprobării scoaterii definitive din fondul forestier național a terenului de 99900 mp. aferentă perimetrului ”Sălătrucu” , fiind astfel încălcate prevederile art. 40 alin. 2 din Ordinul nr. 694/08.04.2016.
Mai mult decât atât, Corpul de Control al Prim-Ministrului a comunicat faptul că una dintre sesizările formulate de cetățenii din com. Sălătrucu, sat Văleni, jud. Argeș (adresată inițial Corpului de Control al Prim-Ministrului) a fost trimisă spre soluționare și Direcției Naționale Anticorupție.
De asemenea, Corpul de Control al Prim-Ministrului a comunicat că la nivelul Inspectoratului Județean de Poliție Argeș au fost înregistrate două dosare penale: unul -în care sunt efectuate cercetări penale față de societatea Rombel Con Agregate SRL sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”executare de activități miniere fără permis și licență”și unul-în care sunt efectuate cercetări penale față de societatea Rombel Con Agregate SRL sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”reducere a fondului forestier național fără respectarea dispozițiilor art. 36 și art. 37 din Legea nr. 46/2008R” .
În ceea ce privește poluarea fonică și poluarea aerului.
Din luna februarie 2022, de când a început efectiv exploatarea zăcământului și comercializarea pietrișului și nisipului din perimetrul „SĂLĂTRUCU”, fără a deține autorizațiile legale necesare, deci în mod ILEGAL, societatea Rombel Con Agregate SRL poluează fonic INSUPORTABILtoți locuitorii com. Sălătrucu, sat Văleni,prin zgomotele FOARTE PUTERNICE produse permanent atât de concasorul cu care se ”macină” pietrișul, cât și prin modul în care sunt încărcate vehiculele care transportă pietrișul (aruncarea de la înălțime a încărcăturii în bena/remorca vehiculului), ceea ce se resimte ca o EXPLOZIE FOARTE PUTERNICĂ.
De asemenea, permanent, societatea ROMBEL CON AGREGATE SRL execută detonarea cu explozibil a părților din perimetrul ”Sălătrucu”, fără ca, în prealabil, cetățenii să fie anunțați în acest sens, ceea ce constituie, de asemenea, o poluare fonică INSUPORTABILĂ.
Mai mult,chiar dacă cetățenii din satul Văleni au solicitat expres acest lucru, Direcția de Sănătate Publică Argeș a REFUZAT să facă măsurători pentru stabilirea nivelului de zgomot existent în curțile și în interiorul locuințelor noastre.
Poluarea fonicăpe care o produc reprezentanții societății Rombel Con Agregate SRL se realizează prin:
– zgomotul produs zilnic (foarte puternic) la încărcarea vehiculelor prin aruncarea de la înălțime a încărcăturii în remorca vehiculului;
– zgomotul produs zilnic (foarte puternic și asurzitor) de conconcasorul care ”macină” pietrișul și nisipul pentru a-i reduce dimensiunile (granulațiile);
– zgomotul produs (foarte puternic și asurzitor) de exploziile cu dinamită provocate pentru ”aruncarea în aer” a unor porțiuni din perimetrul de exploatare;
– zgomotul produs zilnic (foarte puternic) de vehiculele care circulă încărcate peste limita legală admisă și ”zgâlție din temelii” casele de locuit;
Poluarea aerului și mediului înconjurătorpe care o produc reprezentanții societății Rombel Con Agregate SRL se realizează prin aceea că, zilnic, se depune pe case și în case, pe copaci, pe flori, pe sol, în curți, un strat consistent de praf provenit de la cantitățile de praf ridicate în atmosferă prin exploatarea pietrișului și nisipului).
Toate poluările mai sus menționate sunt cauzate de faptul că societatea Rombel Con Agregate desfășoară activități de exploatare fără a deține autorizație de mediușiautoriazție pentru începerea lucrărilor de extracție în perimetrul ”SĂLĂTRUCU”, autorizații expres prevăzute în OUG nr. 195/2005 (privind protecția mediului) și Legea nr. 85/2003 (Legea minelor), adică cu încălcarea prevederilor legale, aceste poluări afectând direct și concret toți locuitorii din satul Văleni-com. Sălătrucu.
În ceea ce privește degradarea continuă a DJ 703H.
Societatea Rombel Con Agregate SRL folosește DJ 703H pentru a transporta cu autovehiculele de mare tonaj cantitățile de pietriș și nisip extrase din perimetrul ”Sălătrucu” către societatea HOLCIM SA și către zonele de pe tronsonul autostrăzii Pitești-Curtea de Argeș.
Acest lucru se întâmplă în condițiile în care Primăria com. Sălătrucu și-a dat acordul să fie folosit, în acest sens, un drum comunal (amplasat paralel cu DJ 703H), însăreprezentanții societății Rombel Con Agregate SRL refuză să folosească acest drum comunal, preferând să utilizeze, zilnic, DJ 703H.
Fiecare autovehicul care pleacă din perimetrul ”Sălătrucu” și circulăîncărcat cu pietriș și nisip pe DJ 703H cântărește peste 50 tone greutate, în condițiile în care DJ 703H este construit pentru o rulare a autovehiculelor având o greutate de maximum 17 tone.
Societatea Rombel Con Agregate SRL nu a solicitat acordul administratorului DJ 703H, adică a Consiliului Județean Argeș prin Regia Autonomă Județeană de Drumuri R.A. Argeș, pentru ca autovehiculele sîncărcate cu pietriș și nisip să circule pe acest drum.
În ritmul în care autovehiculele încărcate cu peste 50 tone greutate/fiecare circulă, zilnic, pe DJ 703H, acest drum va fi degradat este degradat continuu, ceea ce constituie un prejudiciu și un disconfort major pentru cetățenii care locuiesc în satul Văleni din com. Sălătrucu.
ASPECTE PRECIZATE DE INSTITUȚIILE STATULUI ROMÂN, ca urmare a nenumăratelor demersuri pe care le-am făcut împreună cu mai mulți cetățeni care locuiesc în satul Văleni, com. Sălătrucu.
Agenția Națională pentru Resurse Minerale -adresa nr.18453/15.12.2022– ”ca urmare a unor sesizări anterioare privind activtățile de exploatare ale resursei minerale desfășurate de către Rombel Con Agregate SRL în perimetrul Sălătrucu, cât și a neconcordanțelor privind cantitățile de masă minieră extrase față de cele raportate, conducerea a dispus succesiv două controale în perimetrul de exploatare Sălătrucu. În urma controalelor efectuate s-a dispus ca măsură obligatorie suspendarea activităților de exploatare până la emiterea Autorizației de mediu de către APM Argeș și totodată, societatea a fost sancționată cu amendă contravențională, conform art. 57 alin. 1 lit. b) din Legea minelor nr. 85/2003”
Agenția Națională pentru Protecția Mediului Argeș -adresa nr.24840/20.10.2022– ”…menționăm că Rombel Con Agregate SRL a solicitat prin cererea înregistrată la APM Argeș cu nr. 15928 din 15.06.2022, emiterea autorizației de mediu pentru activitatea ”Extracția pietrișului și nisipului ; extracția argilei și caolinului- cod CAEN 0812” pentru cariera pentru exploatarea nisipului și pietrișului, în comuna Sălătrucu, sat Văleni, jud. Argeș. În conformitate cu preevderile art. 14. Alin. (2) din OUG 195/2005 privind protecția mediului, funcționarea fără autorizație de mediu este interzisă pentru activitățile care fac obiectul procedurii de autorizare din punct de vedere al protecției mediului”.
Corpul de Control al Prim-Ministrului -adresa nr.7559/31.10.2022– ”…în legătură cu obiectul petițiilor, Inspectoratul General al Poliției Române ne-a comunicat faptul că la nivelul Inspectoratului Județean de Poliție Argeș a fost înregistrat un dosar penal, în cauză fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”executare de activități miniere fără permis și licență” , precum și un alt dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de ”reducere a fondului forestier național fără respectarea dispozițiilor art. 36 și art. 37 din Legea nr. 46/2008”. De asemenea, am fost informați că au fost sesizate Garda Națională de MEdiu – Comisariatul Județean Argeș și Agenția Națională pentru Resurse Minerale, iar în funcție deaspectele ce vor fi constatate de instituțiile menționate, cercetările în cauză pot fi extinse”.
Garda Națională de Mediu- Comisariatul Județean Argeș -adresa nr.5069/CJAG/08.11.2022– ”având în vedere lucrările de deschidere în scopul exploatării carierei, desfășurate în perimetrul Sălătrucu, în baza actelor de reglementare deținute …care au avut ca efecte extracția de agregate minerale ca activitate de exploatare a resursei minerale ce presupune extracție, prelucrare și livrare, DNM-CJ Argeș a apreciat, în aplicarea legislației în domeniu, sancționând titularul Rombel Con Agregate (pentru lipsa actului de reglementare din punct de vedere al protecției mediulu) cu amendă contravențională, conform prevederilor OUG nr. 195/2005…Totodată, s-a constatat că titularul desfășoară în continuare activități/lucrări ce se consideră a necesita reglementare din punct de vedere al protecției mediului, urmând a fi sancționat contarvențional în consecința faptelor ce contravin legislației în domeniu”.
Garda Forestieră Ploiești -adresa nr.15549/18.11.2022– ”în luna iunie 2022 reprezentanții Gărzii Forestiere Ploiești au constatat faptul că activitatea firmei Rombel Con Agregate SRL în zona comunei Sălătrucu, sat Văleni…se desfășoară cu încălcarea prevederilor legale, motiv pentru care reprezentanții Gărzii Forestiere Ploiești au formulat două plângeri penale către Parchetul de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș – adresele nr. 9563/14.07. 2022 și 11048/16.08.2022 (adresă în completare la nr. 9563/14.07.2022), rugând să se efectueze cercetări cu privire la:
a) săvârșirea faptelor de reducere a suprafeței fondului forestier național fără respectarea dispozițiilor art. 36 și 37 din Codul Silvic, faptă prevăzută de art. 106 alin. 1 din Legea nr. 46/2008- Codul Silvic;
b) abuz în serviciu, faptă prevăzută de art. 297 Cod penal, prin încălcarea prevederilor art. 17 din Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic;
…În urma aspectelor constatate în teren de către reprezentanții Gărzii Forestiere Ploiești, prin adresele nr. 9562/ 14.07.2022 și 11652/29.08.2022, Garda Forestieră Ploiești a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului Argeș să analizeze și să verifice respectarea prevederilor Acordului de mediu nr. 8/19.04.2022 întrucât, conform aspectelor consemnate în Raportul nr. 8744/30.06.2022 întocmit de către reprezentanții Gărzii Forestiere Ploiești, reiese faptul că zona de haldă exterioară cuprinsă în obiectivul minier ”Carieră pentru exploatarea nisipului și pietrișului”, comuna Sălătrucu, sat Văleni, jud. Argeș, a fost extinsă într-o suprafață de fond forestier național proprietate privată.
La adresa nr. 11652/29.08.2022 (a Gărzii Forestiere Ploiești către Agenția pentru Protecția Mediului Argeș) nu s-a primit, până la data întocmirii prezentului răspuns, niciun/nicio răspuns/comunicare de la Agenția pentru Protecția Mediului Argeș.…Rombel Con Agregate SRL nu a solicitat Gărzii Forestiere Ploiești avizul pentru autorizarea instalării șantierului și utilajelor în perimetrul ”Sălătrucu”, în condițiile în care aceste instalații sunt amplasate la o distanță mai mică de 50 m. față de limita fondului forestier proprietate privată deținut de către firma Jailoo SRL…în aceste condiții nu au fost respectate prevederile art. 37 alin. 11 din Legea nr. 46/2008-Codul Silvic, motiv pentru care raportul întocmit de către reprezentanții Gărzii Forestiere Ploiești, în urma petiției dumneavoastră, a fost înaintat către Compartimentul Juridic din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești în vederea analizei și luării măsurilor care se impun”
Inspectoratul de Poliție al Județului Argeș -adresa nr.112275/10.10.2022-”…petiția adresată…privind desfășurarea unor activități ilegale pe raza com. Sălătrucu din jud. Argeș de către Rombel Con Agregate SRL, cu ocazia deschiderii unui șantier pentru exploatarea agregatelor care sunt livrate către constructorii autostrăzii Pitești-Sibiu…a fost înregistrată sub nr. 112316/16.09.2022 și repartizată, pentru verificarea aspectelor sesizate, Serviciului Ordine Publică și Serviciului de Investigare a Criminalității Economice”.
Administrația Bazinală de Apă Olt -adresa nr.16651/07.11.2022– ”…în urma verificărilor efectuate pe cursul de apă Topolog, în comuna Sălătrucu, satul Văleni, în zona menționată în petiție, la data de 02.11.2022, intervalul orar 13:00-14:00, au constatat următoarele:…în zona amplasamentului punctului de lucru Rombel Con Agregate SRL se observă, pe o lungime de aproximativ 50 de metri, că taluzul lucrărilor de terasamente ale șantierului este executat și în zona de protecție a cursului de apă Topolog. Au fost executate fotografii doveditoare la fața locului…Încălcări ale prevederilor legislației în vigoare în domeniul gospodăririi apelor:- societatea Rombel Con Agregate SRL a executat lucrări de terasamente pe amplasamentul șantierului, iar talazul acestor lucrări, pe o lungime de aproximativ 50 de metri este executat și în zona de protecție a cursului de apă Topolog, fapta constituie contravenției conform prevederilor Legii apelor nr. 107/1996….”
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor -adresa nr.DGEICPSC/2/R/10026/12761/24.10.2022-”…de asemenea, Rombel Con Agregate SRL are obligația de a respecta prevederile acordului de mediu, astfel încât eventualele sale încălcări, în particular, ale normelor legale în materie de protecția mediului, nu-l exonerează de răspundere juridică… Rombel Con Agregate SRL a solicitat prin cererea înregistrată la APM Argeș cu nr. 15928 din 15.06.2022, emiterea autorizației de mediu pentru activitatea ”Extracția pietrișului și nisipului ; extracția argilei și caolinului- cod CAEN 0812” (pentru cariera pentru exploatarea nisipului și pietrișului), în comuna Sălătrucu, sat Văleni, jud. Argeș.
Consiliul Județean Argeș -adresa nr.22158/23600/07.11.2022– ”instituția noastră nu are competență de a emite autorizații, acorduri și alte aprobări și avize necesare activităților miniere în perimetrul respectiv….instituția noastră nu are atribuții cu privire la stabilirea sursei emisiilor și/sau evacuărilor directe ori indirecte, din surse punctuale sau difuze, a unor poluanți care pot produce disconfort sau cu privire la existența unei legături de cauzalitate între aceștia și starea de sănătate a populației și/sau a calității mediului, acestea fiind în competența altor autorități către care ați adresat petiția dvs.”
Direcția de Sănătate Publică Argeș -adresa nr.48791/11.11.2022- nu a efectuat niciun control sau verificare la fața locului și a emis un răspuns doar cu generalități – ”..s-a impus societății ca, în perioada de funcționare a unității, să ia măsurile necesare astfel încât nocivitățile fizice (zgomot, vibrații, pulberi), substanțe poluante și alte nocivități dina er, apă, sol, să nu depășească limitele maxime admisibile din standardele în vigoare
Regia Autonomă Județeană de Drumuri Argeș SA -adresa nr.4166/13.10.2022– nu a efectuat niciun control sau verificare la fața locului și a emis un răspuns de-a dreptul halucinant – ”..ca urmare a sesizării proprietarilor imobilelor situate în comuna Sălătrucu, județul Argeș…vă rugăm să ne transmiteți dacă cele declarate în sesizare se confirmă sau nu. Precizăm că drumul județean DJ 703H este un drum de utiliate publică și nu există restricții de tonaj impuse de administratorul drumului. Tonajul maxim admis este cel precizat de legile în vigoare”.
În drept,
Prezenta plângere prealabilă este întemeiată pe:
– Legea nr. 554/2004 (cu modificările și completările ulterioare);
– Legea nr. 85/2003 (legea minelor);
– Legea nr. 292/2018(privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului);
– Legea nr. 107/1996 (legea apelor);
– Ordinul ministrului apelor și pădurilor nr. 828/04.07.2019 (privind aprobarea Procedurii si competentelor de emitere, modificare si retragere a avizului de gospodarire a apelor, inclusiv procedura de evaluare a impactului asupra corpurilor de apa, a Normativului de continut al documentatiei tehnice supuse avizarii, precum si a Continutului-cadru al Studiului de evaluare a impactului asupra corpurilor de apa);
– Ordinul ministrului, apelor și pădurilor nr. 694/ 08.04.2016 (pentru aprobarea Metodologiei privind scoaterea definitiva, ocuparea temporara si schimbul de terenuri si de calcul al obligatiilor banesti);
– Constituția României;
Având în vedere toate motivele menționate, rog ca Agenția Națională pentru Resurse Minerale să dispună:
1. Revocarea (ANULAREA în totalitate), dacă a fost emis acest act administrativ, a AUTORIZAȚIEI PENTRU ÎNCEPEREA EXPLOATĂRII MINIERE a zăcământului de nisip și pietriș din perimetrul de exploatare „SĂLĂTRUCU” situat pe raza com. Sălătrucu, sat Văleni, jud.Argeș, emisă de AGENȚIA NAȚIONALĂ PENTRU RESURSE MINERALE pentru societatea Rombel Con Agregate SRL,în baza Autorizației de Mediu emisă de Agenția pentru Protecția Mediului Argeș pentru începerea activității de ”extracție a pietrișului și nisipului, extracție a argilei și caolinului-cod CAEN 0812” la cariera din perimetrul ”SĂLĂTRUCU” (precizată mai jos);
2. ANULAREA în totalitate a LICENȚEI DE CONCESIUNE PENTRU EXPLOATARE NR. 23454/ 2012 acordată de Agenția Națională pentru Resurse Mineralesocietății Rombel Con Agregate SRL pentru perimetrul de exploatare „SĂLĂTRUCU” situat pe raza com. Sălătrucu, sat Văleni, jud. Argeș, întrucât în cauza de față sunt incidente prevederile art. 34 din Legea nr. 85/2003 (legea minelor);
3. OBLIGAREA societății Rombel Con Agregate SRL SĂ ÎNCETEZE (SĂ OPREASCĂ) orice activitate de exploatare în perimetrul ”SĂLĂRĂCU” situat pe raza com. Sălătrucu, sat Văleni, jud. Argeș, respectiv orice activitate de extragere și comercializare a pietrișului și nisipului din acest zăcământ, întrucât a încălcat prevederile legale pentru autorizarea unor asemenea activități, prevăzute expres de OUG nr. 195/2005 (privind protecția mediului) și Legea nr. 85/2003 (Legea minelor);
4. OBLIGAREA societății Rombel Con Agregate SRL ca, pe cheltuială proprie, să închidă, dezafecteze și să readucă la starea inițială perimetrul de exploatare „SĂLĂTRUCU” situat pe raza com. Sălătrucu, sat Văleni.
Solicit ca răspunsul dumneavoastră să fie transmis cu respectarea termenului legal prevăzut în Legea nr. 544/ 2004, la sediul ales pentru comunicarea actelor de procedură: Cabinet avocat Florea Daniel – mun. Pitești, Pasajul Școlii, nr. 70 (Alcadibo), et. 1, camera 4, jud. Argeș,
În cazul în care Agenția Națională pentru Resurse Minerale nu va da curs solicitării și nu va proceda la revocarea (anularea în totalitate) a actelor administrative precizate în prezenta plângere prealabilă,vă informez că mă voi adresa instanței de contencios administrativ competente pentru anularea în totalitate a acestor acte administrative.
Vă mulțume